Lezen in het Engels, deel 2

In ‘Lezen in het Engels, deel 1’  vertellen we waarom het belangrijk is dat leerlingen in het Engels lezen en wat daar de voordelen van zijn. In dat blog geven we je een stappenplan bij de online ‘read aloud books’ van Oxford Owl en bespreken we de geweldige app ‘Teach your monster to read’.

LEES OOK: LEZEN IN HET ENGELS, DEEL 1

Toch kunnen ook échte Engelse leesboeken niet ontbreken als je Engels geeft vanaf groep 1. Vaak krijgen we van leerkrachten vragen als: ‘Welke boeken zijn geschikt?’ , ‘Hoe ga je bij de bovenbouw leerlingen om met het gat tussen interesse en leesniveau?´, ´Is er een standaard boekenlijst per level?´ of ´Welke prentenboeken zijn leuk voor de middenbouw?´.  In onderstaand artikel besteden we aandacht aan prentenboeken, strips en de zogenaamde ‘levelboekjes’ (boekjes op verschillende leesniveaus: van de net beginnende lezer tot de gevorderde lezer en alles wat daartussenin zit). Met deze tips kun je je Engelse boekenplank of bibliotheek vast wel aanvullen.

BESTEL: A WONDERFUL WEEK

1.Prentenboeken

Ook voor oudere leerlingen kunnen prentenboeken interessant zijn of worden, als ze het boek in tweetallen mogen voorlezen aan leerlingen uit groep 1,2 of 3. Geef de leerlingen voldoende de tijd om het boek voor te bereiden en verspreid dit over meerdere momenten. Laat hen het boek opzoeken op internet (er zijn meestal wel YouTube filmpjes over te vinden) en laat hen bedenken hoe zij het anders zouden doen. Wat vinden ze bijvoorbeeld van de uitspraak, de intonatie en het tempo? Ze kunnen het boek vervolgens aan jou voorlezen (tussendoor, tijdens de weektaak, inloop etc.), zodat je nog tips kunt geven over de uitspraak. En nee, dat hoeft niet British English te zijn! Het gaat er meer om dat het niet een heel ander woord wordt :-).

Het mooie van deze werkvorm is dat het twee kanten op werkt: de oudere leerling die betekenisvol bezig is met (voor)lezen en de jonge leerling die in het Engels voorgelezen wordt.

10 tips voor geschikte prentenboeken:

  1. Alle ‘Pete the Cat’ boeken van Eric Litwin.
  2. Boeken van Eric Carle, waaronder ‘The very hungry Caterpillar’, ‘From head to toe’ en ‘Brown bear, brown bear, what do you see?
  3. Dear Zoo’ van Rod Campbell
  4. Shark in the park’ van Nick Sharratt
  5. I want my hat back’ van Jon Klassen
  6. Alle boeken van Maisy Mouse
  7. Boeken van Chris Haughton, waaronder ‘Little owl lost’ en ‘Shh! We have a plan
  8. We’re going on a bearhunt’ van Michael Rosen
  9. Boeken van Julia Donaldson, waaronder ‘Room on the broom’, ‘Tales from Acorn Wood’, ‘What the ladybird heard’, the ´Smartest giant in town´ en ‘The gruffalo’
  10. How to wash a woolly mammoth’ van Michelle Robinson en Kate Hindley.

De lijst met leuke prentenboeken is natuurlijk velen malen langer. Mail gerust als je meer (prenten)boekentips wil, al dan niet bij een bepaald thema. We denken graag met je mee: info@spelenmetengels.nl.

LEES OOK: ENGELS MATERIAAL

2. Stripboeken

Vroeger werd gedacht dat strips lezen eigenlijk niet goed was voor de leesvaardigheid. Gelukkig is men daar volledig van teruggekomen. Er ligt wetenschappelijk voldoende bewijs van het leerzame karakter van strips en inmiddels worden strips gezien als volwaardige leesboeken met een dikke plus: namelijk de tekeningen. Deze tekeningen ondersteunen het verhaal en dit is goed voor de woordenschatopbouw. Ook helpen ze met het doorgronden van de verhaalstructuur.  Een strip is voor sommige leerlingen laagdrempeliger en nodigt daardoor eerder uit tot lezen dan een Engels boek zonder plaatjes. Wil je nog meer redenen weten waarom het lezen van strips volledig educatief verantwoord is? Lees dan dit artikel eens: 7 redenen om je kind strips te laten lezen.

10 tips voor geschikte stripboeken:

1. ‘Stinky’ van Eleanor Davis.
Stinky is een monstertje dat leeft in het moeras en bang is voor mensen, maar leert dat mensen eigenlijk helemaal niet zo eng zijn, als je ze eenmaal leert kennen. Grappige plaatjes en eenvoudige teksten. Een voorbeeld vind je hier. Deze strip is vanaf 2 april 2019 te koop bij Libris.

2. Silly Lilly van Agnès Rosenstiehl
Lilly is een vrolijk jong meisje dat elk seizoen de natuur ontdekt en leert over de alledaagse dingen in de wereld. Eenvoudige tekeningen en eenvoudige teksten, die vooral de wat jongere lezer zal aanspreken. Hier zie je een voorbeeld.

3. ‘Tiny Titans’ van Art Baltazar en Franco Aureliani
Een reeks strips over superhelden die (kindvriendelijke) avonturen op school en thuis meemaken. De karakters zijn gebaseerd op bestaande helden zoals Batman en Robin Hood. Eenvoudige teksten. De eerste strip in deze reeks heet ‘Welcome to the treehouse’

4. Sketch Monsters van Joshua Williamson
Deel 1 gaat over een meisje dat moeite heeft om haar gevoelens te tonen. Op een dag krijgt ze een schetsboek en in de monsters die ze tekent, verwerkt ze haar emoties. De monster ontsnappen echter uit het boek en het is aan Mandy om de monsters weer terug in haar schetsboek te krijgen voordat haar dorp wordt vernield. Het verhaal klinkt zwaarder dan dat het in het echt overkomt. Het onderwerp wordt op eenvoudige en luchtige wijze gebracht.

Deel 2 gaat over een jongen die op Mandy’s school zit. Omdat hij nieuw is, weet hij zich niet zo goed een houding te geven en gaat daardoor gekke dingen doen. Ook hij vertaalt zijn emoties op papier in monsters. Net zoals bij Mandy komen de monsters tot leven. De school is niet meer veilig, maar gelukkig helpt Mandy het nieuwe jongetje. Wederom een serieus onderwerp dat op luchtige wijze wordt gebracht.

BESTEL: FLASHCARD FUN!

5. Fairy tale comics, verzameld door Chris Duffy

Eén stripboek met 17 verschillende sprookjes van 17 verschillende schrijvers en 17 verschillende tekenaars. Voor ieder wat wils! Omdat de sprookjes op een andere manier worden gebracht, zal dit ook de oudere leerling aanspreken. En omdat het merendeel van de sprookjes bekend zijn, kunnen ook de jongere lezende leerlingen ermee uit de voeten. Kijk hier voor een voorbeeld.

6. ‘Hilda’ van Luke Pearson
Een op folklore geïnspireerde serie over een blauwharig meisje dat in een huisje in de bergen woont en magische avonturen met trollen en pratende dieren beleeft. De eerste strip heet ‘Hilda en de troll’. Het aantal woorden op een pagina verschilt. Op de ene pagina staan enkele woorden, op de andere pagina meer. Goed te lezen voor alle beginnende lezers en vermakelijk genoeg voor de wat gevorderde lezer. Hier vind je een voorbeeld.

7. ‘Phoebe and her unicorn’ van Dana Simpson
Serie strips die naar alle waarschijnlijkheid vooral meiden zal aanspreken. Het verhaal gaat over de vriendschap tussen een grappig en ietwat apart meisje en haar eenhoorn. Een niet te zoetsappig, maar vooral humorvol verhaal met hier en daar al best een moeilijk woord. Hier vind je een voorbeeld.

8. ‘Guinea PIG, Pet Shop Private Eye’ van Colleen Venable
Serie over een cavia die privé-detective is en de vele mysteries in de dierenwinkel onderzoekt en oplost. Wie is bijvoorbeeld de sandwich dief? Iedereen is namelijk verdacht. Sasspants de cavia lost het raadsel op. Grappige strip met eenvoudige woorden voor alle leeftijden.  Sommige grapjes zullen de oudere leerlingen echter beter begrijpen. Kijk hier voor een voorbeeld.

9.‘Otto’ van Frank Cammuso en Jay Lynch
De strip ‘Otto’s orange day’ gaat over een poes die Otto heet. Hij houdt zo erg van de kleur oranje dat hij bij de geest uit de lamp wenst dat alles oranje is. Hij ervaart dat dit toch niet zo handig is tijdens het eten en bij het verkeer op straat.

In ‘Otto’s backwards day’ gaat Otto de dief die zijn verjaardag spullen heeft gestolen achterna en komt in een wereld terecht waarbij alles andersom is. Ook woorden staan achterstevoren gespeld. Een strip vol met extra woordgrapjes!

10. ‘Diary of a whimpy kid’ van Jeff Kinney
De originele versie van het populaire Nederlandse ‘Dagboek van een loser’. Geen typische strip, geen typisch boek. Je zou kunnen zeggen dat het een strip is met weinig tekeningen of een boek met veel tekeningen…Gezien de hoeveelheid tekst, is dit deze ‘strip’ geschikt voor de meer geoefende lezer. Hier vind je een voorbeeld.

BESTEL: THEMAPAKKET MY FEELINGS

3. Levelboekjes

Er zijn veel educatieve uitgeverijen die complete leeslijnen aanbieden: van heel makkelijk tot (heel) moeilijk. En dat is handig, want dan hoef jij daar als leerkracht niet zo over na te denken! Vaak kun je een pakket kopen. Zo heb je in één keer voor alle lezers iets in huis, eh… school.

LEES OOK: CLOZE OPDRACHT BIJ EEN LEESTEKST

5 tips voor geschikte levelboekjes:

1.Oxford reading tree

Oxford werkt met Book Band Colours (roze, rood, geel, etc.) en de Oxford Reading Tree (ORT) stages 1 t/m 16 om de verschillende leesniveaus aan te geven. Als we daar de leeftijden aan koppelen, krijg je een heel overzichtelijk schema. Dat kun je bekijken via deze link: OXFORD READING TREE CHART.

Laat je bij keuze van de boekjes echter niet enkel leiden door de leeftijd: dit schema is voornamelijk van toepassing op kinderen die vanaf hun 4e jaar starten met het leesprogramma in Engeland. Level 16 boekjes zijn voor Nederlandse leerlingen die beginnend lezer in de Engelse taal zijn echt nog te moeilijk.

Gelukkig kun je inloggen bij Oxford Owls (zie ons vorige blog over lezen) en zelf de verschillende levelboekjes digitaal doorbladeren. Het helpt je wellicht om een betere inschatting te maken van welk boekjes voor jouw school geschikt zijn. Oxford heeft zowel fictie als non-fictie boekjes. Soms kunnen door het onderwerp juist die lager level non-fictie boekjes (informatieboekjes) interessant zijn voor de oudere leerling.

Boekjes en boekenpakketten zijn onder andere te koop via bol.com en amazon.

2. Usborne books reading programme

Usborne heeft een leeslijn bestaande uit 9 levels: Het eerste level is voor de allereerste lezers (very first reading). Deze boeken lijken qua opzet op de Nederlandse samenleesboeken, waarbij de volwassene (of meer gevorderde lezer) het ene gedeelte leest en het kind het andere gedeelte. De volgende vier levels zijn gekoppeld aan  de ‘First reading books’ en de laatste vier levels aan ‘Young reading books’. Usborne heeft tevens boekjes met cd.

Usborne books reading programme boekjes zijn ook te koop via bol.com en amazon. Wil je wat specifieker advies, dan zou je eens via de website My little bookworms contact kunnen opnemen met Jemma van Diemen de Jel.

BESTEL: THEMAPAKKET MY HOUSE

3. National Geographic Kids Readers

NG verdeelt de boekjes in 4 levels: Ready to read (pre-reader), starting to read (level 1), independent reader(level 2) en fluent reader (level 3). De boekjes zijn zoals we ze kennen van National Geographic: prachtig fotomateriaal, interessante en uiteenlopende onderwerpen met korte teksten voor de beginnende lezer en langere teksten voor de gevorderde lezer. De boekjes nodigen uit om in te bladeren en dàt te lezen wat je aanspreekt. Los van deze levelboekjes heeft NG nog vele andere prachtige, soms ook grappige boeken en tijdschriften speciaal voor het jonge kind. Kijk hier maar eens. Wederom te koop bij onder andere bol.com

4. World of reading

World of reading hanteert 4 verschillende levels: van pre-reader tot level 3. De boekjes vertellen verhalen van populaire series zoals Star Wars,  Avengers, Spiderman, de Hulk, maar ook de Disney-klassiekers zoals The little Mermaid en Jungle book. Level 1 en 2 zijn goed te doen, maar ook level 3 is nog steeds goed leesbaar. Zeker omdat de verhaallijnen voor de meeste leerlingen bekend zullen zijn. Te koop bij bol.com en amazon.de

5. I can Read

Harper Collins I can read boeken werkt met 6 levels: van ‘my very first’ tot ‘advanced reading’. Hier staat precies uitgelegd wat de verschillende levels in houden. Er zijn maar liefst 703 verschillende boekjes en ja, zelfs het verhaal van één van onze favoriete karakters, namelijk Pete the cat, is in meerdere I can read boekjes te vinden! Te koop onder andere bij bol.com

LEES OOK: BEGRIJPEND LEZEN MET NEWSWISE

Mocht je liever Engelse boeken willen vasthouden, bekijken en doorbladeren, dan is een tripje naar The American Book Center in Amsterdam een aanrader. We weten natuurlijk niet welke boeken zij op voorraad hebben, maar volgens hun website hebben zij van alle 5 leeslijnen boekjes.

Dus…..

Keep calm
And
Read on!

LEES OOK: WORM LOOKS FOR LUNCH (een eenvoudig boekje in rollenspel)

Dit blog is geschreven door Froukje Polman.

Bronnen:
-http://stephanieyue.com
-http://phoebe-and-her-unicorn.wikia.com
-http://iloverobliefeld.blogspot.com/
-Usborne, Oxford, Harper Collins

Reacties zijn gesloten.

error: