The Gruffalo

Bijna elk kind kent het boek ´De Gruffalo´ van Julia Donaldson. Een slimme muis bedenkt een groot monster om zo zelf niet opgegeten te worden door de vos, de slang en de uil. Zodra ik het Engelse prentenboek tevoorschijn tover, roepen de leerlingen dat ze het al kennen (en dat ze het zo´n leuk boek vinden). Als ik vraag of ze het wel eens in het Engels hebben gelezen, schudt iedereen zijn hoofd en wordt er verwachtingsvol naar mij gekeken.

Het boek is makkelijk voor te lezen, omdat de meeste leerlingen de Nederlandse versie dus kennen en met behulp van de plaatjes het verhaal goed kunnen volgen. Ook is het op rijm geschreven en wordt er gebruik gemaakt van herhaling. Het verhaal past goed bij het thema ´My body´, aangezien de muis uitgebreid beschrijft hoe de Gruffalo eruit ziet: ´terrible teeth, knobbly knees, a wart on his nose, orange eyes, black tongue, prickles over his back´.

Je kunt het boek met 10% korting kopen op de site van ‘Practicum Educatief’. Gebruik de code ‘SpelenmetEngels’.

BESTEL: FLASHCARDS MY BODY

Voordat je gaat voorlezen

Voordat je het boek gaat lezen, kun je alvast de belangrijkste figuren uit het boek bespreken a.d.h.v. flashcards. Mooie kaartjes met plaatjes en / of woordjes vind je hier en hier.  Als je een betaald account hebt op Twinkl.co.uk kun je ook prachtige flashcards downloaden.

BESTEL: KWARTET MY BODY

Je kunt ook de voorkant van het boek bespreken door open en gesloten vragen te stellen: ‘What do you see?’, ‘What colour is the Gruffalo?’, ‘What is this?’. Leerlingen mogen uiteraard in het Nederlands antwoorden, maar misschien kunnen sommige leerlingen dit al wel een beetje in het Engels.

Als je de flashcards hebt gebruikt om de woorden alvast te oefenen, leg ze dan op de grond in de kring of hang ze op, zodat je er tijdens het lezen naar kunt wijzen. Sommige leerlingen zullen dit automatisch ook gaan doen.

Na het voorlezen

Als je het boek hebt voorgelezen, kun je de flashcards gebruiken om de lichaamsdelen te herhalen. Voeg hier andere lichaamsdelen aan toe (leg, arm, mouth, ears, hair etc.). Je kunt natuurlijk ook je eigen lichaam en die van de leerlingen gebruiken om deze woorden aan te wijzen. Om na het voorlezen verder te gaan met ´The Gruffalo´, kun je op de volgende websites werkbladen downloaden en knutselideeën opdoen:

-Een Gruffalo feestje organiseren, met maskers, vingerpoppetjes, uitnodigingen en zelfs bakrecepten? Dat kan met deze werkbladen.
-Een dot-to-dot activiteit (lijntje strekken van de 1 naar de 2 naar de 3 etc), vind je hier.
-Een kleurplaat download je hier. Je kunt ook opdrachtjes geven als de leerlingen de kleuren en woorden al kennen: ´Colour the trees brown´, ´Colour the snake green´.
-Kunnen jouw leerlingen al een beetje Engels lezen? Op dit werkblad trekken ze een lijntje van het woord naar het juiste plaatje.
-Memory spelen kan met deze mooie kaartjes. Wel een werk op ze uit te knippen en te lamineren!
-Meer ideeën vind je op de site www.gruffalo.com

Op youtube kun je het verhaal ook bekijken. Daarnaast is er nog het liedje dat je mee kunt zingen. Een aanrader!

LEES OOK: VAN PRENTENBOEK NAAR ENGELSE LES, DEEL 1

Als je verder wilt werken aan het thema ´My body´, kun je het beste de lessen van Spelen met Engels bestellen. Drie uitgebreide lessenseries bij ´My body´ voor groep 1 t/m 4, die eventueel  ook los van elkaar gebruikt kunnen worden.

Bewegend leren

Als laatste nog een spel waarbij je de lichaamsdelen oefent: Zet muziek aan en laat de leerlingen dansen. Als de muziek stopt, noem jij een lichaamsdeel en raken de leerlingen dat lichaamsdeel aan. Bijvoorbeeld: ´Touch your nose´ of ´Touch your knees´. Je kunt de leerlingen ook in tweetallen laten dansen. Dan roep je ´Nose to elbow´ of ´Hand to back´, waarbij de leerlingen elkaar dus moeten aanraken met de genoemde lichaamsdelen. Wie is er het snelst?

LEES OOK: VAN PRENTENBOEK NAAR ENGELS LES, DEEL 2

Reacties zijn gesloten.

error: