Speelgoed staat heel dichtbij de belevingswereld van kinderen en is daarom een zeer geschikt thema voor je Engelse lessen. Je kunt het combineren met verjaardagen, vieringen, Sinterklaas en Kerst. In dit blog lees je voldoende ideeën om een lessenreeks te maken. Zeer binnenkort verschijnt er ook lesmateriaal bij dit thema, zoals flashcards, bingo, memory en werkbladen (te vinden in de webshop).
Kies voor een aantal woorden die je de leerlingen wil aanleren. Als blijkt dat dit gemakkelijk gaat, voeg je er enkele woorden aan toe. Laat de leerlingen veel oefenen met de woordjes door ze bijvoorbeeld ook te verwerken in korte, eenvoudige zinnen, zoals ´I have a jump rope´ of ´I like playing with a ball´.
Liedjes en filmpjes
Liedjes en filmpjes zijn altijd goed te gebruiken in de inputfase. Je kunt ze meerdere keren laten zien (in verschillende lessen), zodat kinderen uiteindelijk mee gaan zingen of praten.
– Toys – Wow English tv: Leuk en duidelijk filmpje waarin divers speelgoed wordt genoemd, de kinderen worden gestimuleerd om mee te doen door antwoord te geven op bepaalde vragen.
– What is it? – Fun kids English: Interactief filmpje.Vooral handig om af te spelen als de leerlingen de woorden al een keer geoefend hebben met bijv. flashcards, een voorleesboek of een ander filmpje. Er komt steeds een plaatje tevoorschijn en de kinderen moeten raden wat het is.
– Toy vocabulary- English singsing: Eenvoudig filmpje om woordjes te oefenen
– Toy word song- Pink fong: Een doos vol speelgoed: wat komt er allemaal uit de doos? Ook leuk om in het echt te doen natuurlijk (zie werkvormen hieronder).
– My toys – ELF Kids: Een vrolijk filmpje om op een ritmische manier woordjes te oefenen. Je hoort het woord en kunt het vervolgens nazeggen. Dezelfde woordjes vind je in dit filmpje, maar nu zijn ze onderdeel van een zinnetje.
– Outside toys – ELF Kids: Buiten spelen is ook belangrijk! In dit filmpje leren kinderen woorden die hiermee te maken hebben, zoals hula hoop, scooter (step), ball, jump rope.
– Toys – all together English: Een leuk liedje om enkele woorden te oefenen. Gemakkelijk mee te zingen. Het filmpje duurt 12 minuten, maar je kunt na 5 minuten stoppen.
Aan het eind van de les moet alles natuurlijk ook weer netjes opgeruimd worden. Dat kan met deze liedjes:
– Clean up song – ELF Kids
– Clean up – Supersimplesongs
– Clean up song – The singing walrus
– Clean up is fun – The Learning station
Voorlezen
(klik op de titels voor voorbeeldfilmpjes)
– Pete the Kitty and the groovy playdate: Ik ben een groot fan van Pete the cat, omdat zijn boeken en handpop te gebruiken zijn bij zoveel verschillende thema´s. Toen Pete nog klein was, was hij een ´kitty´ en ook deze boeken zijn geweldig. Bij Bol.com kun je ´The groovy playdate´ kopen, maar houd wel rekening met een levertijd van 7 dagen. In dit boek wil Pete graag spelen met Grumpy Toad, maar Grumpy Toad wil (in eerste instantie) zijn speelgoed niet delen.
– Maisy’s toys: Een tweetalig boekje (Spaans en Engels), waarin verschillende ’toys’ worden benoemd. het is geen verhaaltje, maar lossen plaatjes met de woorden in het Engels en Spaans. Te koop bij Bol.com.
– I love my new toy: Een leuk en herkenbaar boekje over een varkentje dat net nieuw speelgoed heeft gekregen. Olifant maakt het per ongeluk stuk, maar is het wel echt stuk? Er komen verder geen speelgoedwoorden in voor, maar wel veel geluiden en grappige effecten. Kinderen in de onderbouw zullen dit geweldig vinden. Ook te koop bij Bol.com.
– Too many toys: Een boek voor de middenbouw, omdat er veel tekst in staat. Het gaat over een jongetje dat veel te veel speelgoed heeft en een aantal dingen weg moet doen van zijn moeder. Er komen veel speelgoedwoorden in voor en het is vast herkenbaar voor kinderen die ook af en toe hun speelgoed moeten opruimen of wegdoen. je kunt ervoor kiezen om sommige stukken tekst over te slaan. Te koop bij Bol.com.
BESTEL: FLASHCARDS CLASSROOM ENGLISH
Werkvormen (onder- en middenbouw)
– Stop een bal, een autootje, een pop etc. in een doos en haal ze één voor één tevoorschijn. Zeg hierbij het Engelse woord of laat de leerlingen raden. Ook kun je de leerlingen een klein stuk speelgoed laten meenemen van thuis en het in de doos stoppen. Klasgenootjes gaan raden welk speelgoed bij wie hoort. Jij praat hierbij natuurlijk de hele tijd Engels: ´Let´s see what we´ve got here… It´s a very small doll. Do you see that? It has yellow hair and a blue shirt. Whose doll might this be? Which one of you likes to guess?´
– Maak een kring en geef iedere leerling een stuk speelgoed. Vijf leerlingen krijgen bijvoorbeeld een autootje, vijf leerlingen een duploblokje, vijf leerlingen een pop, vijf leerlingen een springtouw en vijf leerlingen een bal. Nu geef jij eenvoudige opdrachten: ´Stand up if you´ve got a ball´, ´Change places if you´ve got a jump rope´, ´Clap your hands if you´ve got a car´, ´If you´ve got a doll, put it under your chair´.
– Bestel deze 54 flashcards van Spelen met Engels en plak ze op donker papier. Als je ze lamineert, kun je ze jarenlang gebruiken. Geef de leerlingen een flashcard (kies alleen de woorden die je daadwerkelijk wil oefenen, de rest bewaar je voor een ander moment of volgend schooljaar) en zeg het woord terwijl je de kaart geeft. Nu ga jij steeds een stuk speelgoed omschrijven en de leerlingen moeten bedenken of het om hun flashcard gaat. Bijvoorbeeld: ´It´s an animal, it´s very soft, you usually have it in your bed, it can be brown. What is it?´. De leerlingen met het kaartje van de teddy beer staat op en zegt het woord. Je kunt leerlingen ook in tweetallen laten werken, zodat ze elkaar kunnen helpen.
Variant: Leg de kaarten in het midden van de kring op de grond of op een tafel. Jij omschrijft een woord en kiest drie leerlingen uit. Zij mogen het juiste plaatje aanwijzen.
– Laat enkele speelgoedstukken rondgaan in de kring. Speel een liedje of muziekje af. Als de muziek stopt, roep jij een woord, bijvoorbeeld ´ball´. De leerling met de bal gaat nu staan.
– Geef je leerlingen kleuropdrachten of laat ze zelf de opdrachtjes lezen. Met dit werkblad oefenen ze zowel de kleuren als de speelgoedwoorden. Zorg ervoor dat ze eerst voldoende input hebben gehad en de woorden inmiddels kennen.
– Zelf speelgoed tekenen is natuurlijk ook heel leuk! Hier vind je stap-voor-stap uitleg:
How to draw a teddy
How to draw a car
How to draw a truck
LEES OOK: FLASHCARDS DEEL 1
Werkvormen (midden- en bovenbouw)
– Deze wordmat kun je uitprinten en ophangen. Goed te gebruiken om de verschillen in speelgoed te benoemen tussen vroeger en nu. De bijbehorende flashcards vind je hier. Je kunt het uitgebreid hebben over waar men vroeger mee speelde en wat de belangrijkste verschillen zijn tussen het speelgoed van toen en tegenwoordig. Geef de leerlingen een flashcard en vraag of ze dit een typisch item van vroeger of juist van nu vinden. Sommige leerlingen kunnen misschien zelfs wel hun keuze in het Engels uitleggen. Nog meer speelgoed van vroeger vind je hier.
– Zelf flashcards inkleuren en het woord erbij schrijven, kan met dit setje kaarten.
– Zelf speelgoed tekenen is natuurlijk ook heel leuk! Hier vind je leuke filmpjes waarin stap-voor-stap wordt uitgelegd:
How to draw a rubric´s cube (bovenbouw)
How to draw a teddy bear holding a heart (bovenbouw)
How to draw a race car (bovenbouw)
– Met dit werkblad kunnen leerlingen de woordjes lezen en het juiste antwoord omcirkelen. Ze oefenen tegelijkertijd met de chunks ´Is it a …? / Yes, it is / No, it isn´t´. Leuk voor de middenbouw of voor bovenbouw leerlingen die nog weinig ervaring hebben met Engels.
– Via deze link vind je een leuk gedicht voor de bovenbouw over verzamelen. Bij het gedicht hoort ook een werkblad.
Speelgoedwinkel
– Maak in je klaslokaal een echt winkeltje, zodat het thema tot leven komt. Hier vind je een mooie ´banner´ voor boven de winkel: Toy Shop. Ook bordjes met ´open´, ´closed´ en ´please pay here´ kun je via deze link gratis downloaden. Soortgelijke posters zijn er ook van Sparklebox. Deze kun je hier en hier downloaden. Ook de ´opening times´ poster is erg leuk. Kies welke jij het mooiste vindt!
– Oefen korte, eenvoudige rollenspellen in de onderbouw en wat moeilijkere rollenspellen in de bovenbouw. Kies bijvoorbeeld enkele van de onderstaande zinnen:
´Hello, can I help you?´
`Yes, I´m looking for a … (ball, jump rope, doll, train)´ (of: ´Where can I find the…´)
´Here are the … (balls, jump ropes, dolls, trains)´ / ´Here is the … (ball, jump rope)´
´Thank you very much. How much is it?´ (of: ´How much does it cost?´)
´It´s 80 pence´(of: ´It´s 1 pound´)
´Here you are´
´Thank you´
Eventueel:
´Is it a present?´ (of: ´Shall I wrap it?´)
´Yes please´ / ´Thank you very much´
` You´re welcome´ / ´My pleasure´
´Goodbye´
´Bye´
In dit filmpje zie je Italiaanse kinderen een soortgelijk rollenspel doen.