Christmas: Ideeën voor groep 1 t/m 8

In dit blog geef ik je een heleboel ideeën voor ´Christmas´ in je Engelse les. Het is onderverdeeld in onder- en bovenbouw, maar kijk gerust wat bij jouw groep en bij jouw manier van lesgeven past. Sommige leerlingen hebben in groep 7 al zes jaar Engels achter de rug, terwijl anderen pas net beginnen. Ben je op zoek naar liedjes bij dit thema? Lees dan ´Christmas: liedjes voor alle groepen´. Zoek je ideeën voor het Kerstverhaal? Lees dan : Christmas: het Kerstverhaal.

BESTEL: KERSTPAKKET ONDERBOUW

Groep 1 t/m 6

-Vocabulaire
Voordat je liedjes gaat zingen, een spel gaat spelen of een filmpje laat zien, activeer je altijd eerst de voorkennis van de leerlingen door te vragen welk woorden ze al kennen in het Engels (bijv. ´Christmas´of ´star´). Als een leerling een woord roept, kun jij de bijbehorende flashcard omhoog houden: ´That´s right, a star! Excellent!´. Als niemand meer iets weet te noemen, laat je de overige kaarten zien en benoem je de woorden die er op staan. Je kunt met deze kaarten een aantal spelletjes spelen, zodat leerlingen veel input krijgen en kunnen oefenen met de woorden. Dit kan zowel receptief (bij de kleuters kun en hoef je niet te verwachten dat ze gelijk veel zeggen) als (re-)productief.

BESTEL: FLASHCARDS CHRISTMAS

Voor de onder- en middenbouw is het filmpje ´Kids Vocabulary Christmas´ van English Singsing zeer geschikt. De woorden worden rustig gezegd met veel plaatjes en ook de chunk ´it is´ wordt goed geoefend: ´It is a chimney´, ´It is a candle´etc.  Aan het eind van de video worden de woorden nog eens herhaald, maar dan zonder poespas: gewoon een plaatje en het bijbehorende woord. Het zijn wel erg veel woorden, dus je kunt ervoor kiezen om het filmpje halverwege te stoppen.

In dit filmpje van Fun Kids English (voor de midden- en eventueel bovenbouw) leren leerlingen de belangrijkste kerstwoorden in het Engels. Eerst horen ze het woord en zien ze het plaatje op een ritmisch muziekje, daarna horen ze het woord nogmaals en zeggen ze het woord na.

Is de vocabulaire goed geoefend? Bekijk dan ´What is it?´, ook van Fun English Kids. Er komt steeds langzaam een plaatje tevoorschijn en de leerlingen moeten raden wat het is. Ook dit gaat op een bepaald ritme, waardoor de vocabulaire beter beklijft.

kerst engelse les

Wil je samen met je leerlingen jullie Christmas Tree versieren? Bekijk dan eerst dit rustige filmpje van KidsTV 123: ´The Christmas tree song´. De zin ´The Christmas tree looks nice, but something is not right´ wordt steeds herhaald. Dan wordt er steeds wat toegevoegd, zoals lights, baubbles, tinsel, a star etc. Door de vele herhalingen, is het al snel mee te zingen.

-Spelletjes met flashcards
Oefen, aan de hand van flashcards of echte voorwerpen, een aantal ´Christmas words´. Bijvoorbeeld:
-Laat het plaatje zien, zeg het woord en laat de leerlingen het nazeggen.
-Leg de plaatjes neer en haal er 1 of 2 weg. Which one is missing?
-Deel de flashcards uit en omschrijf steeds 1 plaatje aan de hand van kleuren en wat er nog meer op het plaatje te zien (bijv. ´You can eat it, it´s very sweet. You can hang it in the Christmas Tree, it´s usually red and white´). Als een leerling zijn plaatje herkent, roept hij het woord of laat hij het plaatje zien: ´Candy cane!´. Leerlingen mogen elkaar helpen.
-Laat de flashcard langzaam te voorschijn komen, zodat leerlingen kunnen raden wat het is.
-Leg de flashcards in de kring en vraag aan de leerlingen: ´Can you point to the candle?` of ´Can you give Santa Claus to me?´ of ´Can you take the reindeer and give it to a classmate?´

Nadat je verschillende spelletjes hebt gedaan met de flashcards, kun je bingo of memory spelen. Je kunt de woorden roepen, maar je kunt daarbij ook de plaatjes laten zien, zodat het voor iedereen begrijpelijk is. Meer spelletjes met flashcards, vind je in de blogs: ´Flashcards, deel 1´en ´Flashcards, deel 2´ en ´5 activiteiten met flashcards´.

BESTEL: MEMORY CHRISTMAS

kerst engelse les-Voorlezen
Zoek een Engels voorleesboek dat goed bij dit thema past. Bijvoorbeeld ´Maisy´s Christmas Eve´ of ´Maisy´s Christmas tree´of ´Pete the cat saves Christmas´. Als je de zoekterm ´Christmas picture books´ googelt, kom je vanzelf goede boeken tegen. Zelf vind ik Pete the Cat helemaal geweldig. Je kunt ook een handpop bestellen bij Bol.com en nog veel meer prenten- en leesboeken bij verschillende thema´s. Lees ook eens de blog ´Pete the cat´ voor extra inspiratie.

Bij Practicum Educatief krijg je 10% korting op alle Engelse boeken, met de code ‘SpelenmetEngels’. Enkele voorbeelden: Maisy’s Christmas tree, Maisy’s Christmas presents, Peppa’s Christmas,

-Filmpjes
Peppa Pig is altijd leuk voor de onderbouw. Voor sommige leerlingen nog veel te moeilijk, maar dankzij de beelden zullen ze al best wat begrijpen. En hoe meer input kinderen krijgen, hoe makkelijker de taal voor ze wordt. Hier vind je aflevering speciaal voor Christmas. Ook de filmpjes van Maisy zijn erg geschikt voor de onderbouw.

The night before Christmas is ook een leuk fimpje, met Engelse ondertiteling voor de leerlingen die al kunnen lezen. De woorden die je geoefend hebt met de flashcards komen hierin voor, zoals candy cane, Santa, chimney, stockings, presents etc.

Op de site van British Council staat een kort filmpje, met Engelse ondertiteling, over de kerstman en een meisje dat hem gaat helpen. Het werkblad dat erbij hoort, is voor de midden- of bovenbouw. Op deze site staan overigens nog veel meer werkbladen en online games m.b.t. Christmas, die je klassikaal of individueel kunt spelen.

BESTEL: KWARTET CHRISTMAS

Groep 5 t/m 8

-How the Grinch stole Christmaskerst engelse les
Begin in de midden- en bovenbouw met het lezen van het geweldige boek ´How the Grinch stole Christmas´. Heb je het boek niet of wil je liever niet zelf voorlezen? Klik dan op de titel en het wordt voor je voorgelezen op youtube. Na het voorlezen kun je aan de slag met verschillende werkbladen. Kijk eens op de site van seussville of op activity village. Eindig de les met dit liedje over The Grinch.

-Liedjes
Het populaire liedje ´Santa Claus is coming to town´ is in vele variaties te vinden op you tube. Wil je dat de leerlingen niet afgeleid worden door de beelden? Kies dan dit clipje, waarin je alleen de tekst kunt meezingen. Verder zijn er nog de varianten van Justin Bieber en Mariah Carey. Ik heb er een werkblad bij gemaakt met o.a. een gap fill opdracht. Deze kun je hier downloaden: Santa Claus is coming worksheet. 

´We wish you a merry Christmas´ van  English SingSing is ook heel leuk: Eerst hoor je het liedje, daarna hoor je het liedje en kun je de tekst meelezen. Vervolgens lees je alleen de tekst en moet je het zelf zingen (karaoke) en als laatste moet je het helemaal uit je hoofd zingen.

De Looney Tunes hebben een vrolijk, maar snel filmpje van ´Jingle Bells´. Wil je het eerst even rustig oefenen? Dan raad ik je dit liedje aan of die van Super Simple Songs.

LEES OOK: CHRISTMAS, LIEDJES VOOR ALLE GROEPEN

Ook Rudolph the red nosed reindeer is leuk om met de hele klas te zingen. Dit liedje gaat vrij langzaam, maar heeft helaas geen Engelse ondertiteling. Een nog langzamer liedje mét ondertiteling vind je hier. Een aanrader als je leerlingen het liedje nog helemaal niet kennen. De versie van Zippy Toons gaat in normaal tempo en heeft ook tekst.

Zijn je leerlingen hard toe aan een beetje bewegen? Laat ze dan allemaal gaan staan en kijk dit clipje. De jongens en meisjes krijgen allerlei opdrachten die ze dansend moeten uitvoeren (´If you´re a boy decorate the tree; If you´re a girl throw a snowball´). Misschien ook leuk, maar iets te moeilijk, voor de onderbouw?

-Filmpjes
kerst engelse lesHoe vieren ze Kerst in Groot-Britannië? Dat zie je in dit filmpje. Het is een duidelijk, niet te moeilijk filmpje, met Engelse ondertiteling. Wat mij betreft geschikt vanaf groep 6. Ik heb er vragen bij gemaakt die leerlingen tijdens het kijken kunnen beantwoorden. Bespreek de vragen (in het Engels) vooraf en vergelijk de antwoorden achteraf.

DOWNLOAD: WERKBLAD ‘THIS IS BRITAIN – CHRISTMAS’

Een ander kort filmpje waarin wordt uitgelegd hoe kerst in Groot-Britannië wordt gevierd, vind je hier. Dit filmpje is wat moeilijker en misschien ook wel wat saaier. Geschikt voor groep 8 en/of gevorderde leerlingen. Ook hier heb ik een werkblad met vragen bij gemaakt en ook deze is gratis te downloaden via de webshop. Mijn tip is om eerst het filmpje te kijken. Vervolgens deel je het werkblad uit en bespreek je de vragen. Daarna kijk je het filmpje nogmaals en proberen de leerlingen tegelijkertijd de vragen te beantwoorden. Daarna kun je de antwoorden klassikaal of in groepjes bespreken.

DOWNLOAD: WERKBLAD BRITISH HOLIDAYS, CHRISTMAS

Vinden jouw leerlingen het leuk om te tekenen? Bekijk dan de tekenlessen van Art for Kids Hub. Ze kunnen aan de slag met Santa Claus, Elves of How to draw Rudolph.

Het bekende verhaal van Scrooge wordt op een leuke manier verteld in dit tekenfilmpje, met Engelse ondertiteling.

Als je Rudolph the Red nosed Reindeer gaat zingen, vind je het misschien ook leuk om de film erbij te kijken.

Mr Bean doet het altijd goed in de bovenbouw. Bij het laatste deel van ´Merry Christmas Mr Bean´ heb ik een werkblad gemaakt, die je hier kunt downloaden. Begin hkerst engelse leset filmpje op 14.45 min.. Bespreek de vragen vooraf, zodat het voor iedereen duidelijk is.

DOWNLOAD: WERKBLAD MERRY CHRISTMAS MR BEAN

-Spelletjes
Een geweldig bordspel dat je op het digibord kunt spelen of in groepjes van maximaal vijf met steeds 1 computer, vind je op deze site. Het is vooral geschikt voor de midden- en bovenbouw, omdat je ook met de chunks ´Santa can + talent´ en ´Santa likes + hobby´ gaat werken. Als je op een plaatje komt, zeg je het woord dat er op staat. Als je op een ster of ´Santa´ komt, klik je op een kaart en zeg je een zinnetje (bijv. ´Santa likes painting´ of ´Santa can ski´). Rechtsonder kun je rollen met de dobbelsteen. Linksonder kun je je eigen pion kiezen. Een aanrader! Andere bordspellen vind je in de webshop (klik op de links hieronder).

Met flashcards kun je veel spelletjes doen (zie hierboven bij ´onder- en middenbouw´). Als je dubbele flashcards maakt, kun je leerlingen laten rondlopen en laten vragen: ´Have you got…?´, waarbij ze hetzelfde woord moeten vinden. Als ze elkaar gevonden hebben, roepen ze: ´We have a match!´. Ze kunnen er dan ook (levend) memory mee spelen.

Natuurlijk kun je ook de spellen van SpelenmetEngels gebruiken, zoals bingo, een bordspel, een reactiespel of kwartetspel.

BESTEL: KERSTPAKKET BOVENBOUW

-Werkbladenkerst engelse les
Deze link geeft je genoeg mogelijkheden om je leerlingen aan de slag te laten gaan met werkbladen. Van kruiswoordpuzzels tot woordzoekers tot en van bingo tot ´spot the differences´. Vooral deze laatste werkvorm is leuk om te doen als leerlingen al gemakkelijk Engels kunnen praten.

In de webshop van Spelen met Engels vind je ook diverse werkbladen. Zo oefenen leerlingen individueel of in tweetallen de woordjes en zinnen van dit leuke thema. De afbeeldingen komen uiteraard overeen met de afbeeldingen op de flashcards en spellen.

LEES OOK: CHRISTMAS, HET KERSTVERHAAL

Reacties zijn gesloten.

error: