Saint Nicholas: lesideeën voor Sinterklaas

sinterklaas in het engelsSinterklaas is een typisch Nederlands feest. Vanaf eind november zijn bijna alle basisscholen versierd met cadeautjes, Sint-knutsels, stoomboten en getekende Pieten op de ramen. Dit feest kun je natuurlijk ook betrekken in je Engelse les, maar dat vergt wel wat voorbereiding omdat het in de standaard methodes niet voorkomt. Hier volgen een aantal tips.

BESTEL: THEMAPAKKET SAINT NICHOLAS

Engelse liedjes over Sinterklaas

Er zijn verschillende Sinterklaas liedjes, die zijn vertaald naar het Engels. De liedjes kun je op deze site vinden. Zelf vind ik de onderstaande liedjes het makkelijkst om aan te leren:

(Melodie: Sinterklaas Kapoentje)
Nicholas I beg of you
Drop into my little shoe
Something sweet or sweeter
Thank you Saint and Peter

BESTEL: MINILOCO SAINT NICHOLAS

(Melodie: O, kom er eens kijken)
Oh, come have a look at
What I’m finding in my boot
Dropped through the chimney
Yet no speck of soot!sinterklaas in het engels

A doll with pig tails in her hair,
Her dress as white as Saint’s old mare,
A sugar bunny and fingerpaint.
We thank you, dear old Saint.

Oh, come have a look at
What I’m finding in my boot
Dropped through the chimney
Yet no speck of soot!

A jumping Jack who is green and red
My name in letters of gingerbread
A book with pictures, a box of paint.
We thank you, dear old Saint.

Oh, come have a look at
What I’m finding in my boot
Dropped through the chimney
Yet no speck of soot!

Meer leuke liedjes vind je op het YouTube kanaal van SuchFun. Kijk bijvoorbeeld een naar dit geweldige lied voor de bovenbouw: ‘Saint Nick’s bodyparts song‘ of dit rustige liedje voor de onderbouw: ‘There is the steamer‘ .

LEES OOK: TOYS

Powerpointsinterklaas in het engels

Bij het  liedje´O, come have a look at´ heb ik een Powerpoint gemaakt, waarbij ik zoveel mogelijk tekst in plaatjes heb veranderd (bijv. ´look´ is een man die naar zijn ogen wijst, ´boot´ is een plaatje van een laars, ´chimney´ is de afbeelding van een schoorsteen etc. ). Dit maakt het voor jongere kinderen makkelijker te begrijpen. Ze luisteren naar de tekst en kijken tegelijkertijd plaatjes. Vanaf groep 6 kunnen leerlingen de tekst meelezen, maar neem wel van tevoren de woorden goed door, want het is best ingewikkeld! Hier kun je de Powerpoint downloaden. Op de laatste pagina staan de woorden die bij het werkblad ´The Ship Game´ horen (te vinden op de site hieronder).

BESTEL: BINGO SAINT NICHOLAS 1 (12 woorden)
BESTEL: BINGO SAINT NICHOLAS 2 (24 woorden)

Werkbladen & flashcards

Diverse werkbladen en spelletjes vind je natuurlijk in de webshop van Spelen met Engels, zoals een reactiespel, een kwartetspel of enkele werkbladen en een bordspel. Een leuke zoekplaat van de stoomboot (zoek zoveel mogelijk voorwerpen met een S, zoals skateboard, smoke, snake etc.) vind je hier. In de middenbouw kun je de woorden van tevoren opgeven, zodat de leerlingen gericht kunnen zoeken. Ik heb ze verwerkt in de PowerPoint die je hierboven kunt downloaden. In de bovenbouw kan de groep misschien al wel zelf aan de slag. Ook vind je op deze site simpele puzzeltjes voor de onderbouw en een mooi memoryspel (met enkele rare woorden ertussen ;-))

Een completer memoryspel (93 kaartjes!) dat goed aansluit bij de belevingswereld van kinderen in het basisonderwijs én bij de Flashcards Saint Nicholas, kun je hieronder bestellen:

BESTEL: MEMORYSPEL SAINT NICHOLAS

Als laatste nog een extra werkblad, waarbij leerlingen de tekst moeten combineren met de plaatjes. Dit kun je ook knippen en lamineren, zodat je er bijv. een spreekvaardigheidsopdracht van kan maken of memory mee kunt spelen. In het document staat ook een mooi gedicht en een korte tekst over St. Nicholas (bron: islcollective): saint-nicholas-activities

Filmpjes over Saint Nicholas

Dan nog een handig filmpje voor de bovenbouw. Ingesproken door een Nederlander (dus geen prachtig Brits accent en soms een grammaticaal foutje), maar heel leuk om in groep 6/7/8 te laten zien.  Daarnaast is er nog een filmpje waarin het Sinterklaasfeest in het Nederlands wordt uitgelegd aan Engelstaligen, dat vind je hier. Er is Engelse ondertiteling en de belangrijkste woordjes verschijnen steeds in zowel het Nederlands als in het Engels in beeld.

Ik wens je in deze gezellige tijd veel succes met de drukte op school. Maak er wat moois van!

Reacties zijn gesloten.

error: