Lezen in het Engels, deel 1

Als je je leerlingen boeken, verhalen en artikelen laat lezen, geeft dit een enorme boost aan hun Engelse taalontwikkeling. Dit komt enerzijds doordat er in boeken en verhalen de juiste grammatica wordt aangeboden en anderzijds doordat woorden in een context staan. Bovendien krijgen de leerlingen op deze manier veel input en daarmee breiden ze hun woordenschat weer uit.

Tijdens het lezen vinden er allerlei denkstrategieën plaats. Stel je eens voor dat de leerling leest over een ´stork´ en niet weet wat dat woord betekent…. Maar hij leest ook over ´a long-legged bird´ (een flamingo?)  dat deze onder andere ´frogs´ eet (een reiger dan?) en ´red legs´ en ´white and black feathers´ heeft (oh, een ooievaar!). Zo leert een leerling nieuwe woorden op een betekenisvolle manier.

BESTEL: FLASHCARDS FUN! (50 WERKVORMEN)

Welke boeken of apps zijn hiervoor geschikt?

In dit eerste deel van ´Lezen in het Engels´gaan we uitgebreid in op een laagdrempelige manier van lezen: the read aloud books. Daarnaast willen we de leuke en leerzame app ‘Teach your monster to read’ onder de aandacht brengen.

Starten met lezen

Over het algemeen wordt er gesteld dat je het beste kan beginnen met lezen vanaf groep 5. In groep 3 is de leerling hard aan het werk om te leren lezen in het Nederlands en in groep 4 worden deze vaardigheden verder verankerd. Maar mocht je in groep 4 sterke lezers hebben, dan kan het geen kwaad om in bijvoorbeeld de 2e helft van het schooljaar bij wijze van proef al eens wat in het Engels aan te bieden.

Zoals we al eerder in de blog ´Engelse lettercombinaties´ schreven, is Engels leren lezen best een uitdagende klus. Read aloud books, boekjes die op de computer of tablet worden voorgelezen, kunnen dan ook een heel mooi hulpmiddel vormen.

LEES OOK: LEZEN IN HET ENGELS, DEEL 2

Oxford Owl

Zelf vinden wij de website van Oxford Owl geweldig: Deze website geeft je toegang tot heel veel eBooks die worden voorgelezen door een native speaker. De leerling kan de tekst ondertussen meelezen en bladert in zijn eigen tempo door het boek heen. Bij sommige boeken kan er nog een kort educatief spel gespeeld worden. Ook leuk om eens klassikaal tijdens de pauze te doen in plaats van een Nederlands boek!

De site is geschikt voor alle leerlingen. Je kan zoeken op leeftijd, niveau of thema. De boekjes voor de 3-4 jarigen zijn alleen voorzien van tekeningen. Bij deze tekeningen wordt het verhaal voorgelezen. Leerlingen zijn geneigd om snel op hun eigen leeftijd te zoeken, maar vooral voor leerlingen in de bovenbouw is dit niet altijd verstandig: deze boeken kunnen echt nog te moeilijk zijn, zeker als je als school net bent begonnen met Engels en de leerling zelf nog weinig kennis heeft.

Allereerst maak je een gratis account aan. Dat doe je door bij ‘Oxford Owl for school’ op ‘join us’ te klikken. Je vult je gegevens in en een zelfbedacht wachtwoord. Vervolgens vul je enkele gegevens over de school waar je werkt in. Mocht de school in het systeem van Oxford Owl niet bekend zijn, dan kun je altijd het adres handmatig toevoegen. Na deze tweede stap ontvang je automatisch een e-mail. De laatste stap is dat je in je e-mail je registratie bevestigt: It’s that simple!

Je wordt automatisch doorgelinkt naar een algemene website. Snuffel daar gerust eens wat rond! Als je rechtsboven op het icoontje ‘eBooks’ klikt, kom je bij de eBooks library uit. Klik dan nogmaals op het roze eBooks icoontje en je hebt toegang tot honderden read aloud books!

BESTEL: THEMAPAKKET THE WEATHER (BOVENBOUW)

Class login maken

Als leerkracht kun je op eenvoudige wijze een class login maken. Leerlingen kunnen op de computer of op de tablet inloggen met een door jouw gekozen username en password. Er kunnen 50 kinderen tegelijkertijd gebruik maken van deze digital bookshelf!

De stappen zijn als volgt: rechtsboven, naast log out, zie je -als je je hebt ingelogd- jouw inlognaam staan. Als je daar met het pijltje op gaat staan, krijg je twee opties. Kies voor ‘create class logins’.

Kies een eenvoudig gebruikersnaam, bijvoorbeeld de naam van je school met de groep erbij (Hoeksteen5a), en een eenvoudig wachtwoord, bijvoorbeeld de naam van de school (Hoeksteen). Bevestig met ‘done´ en er kunnen nu al 50 leerlingen via de reguliere site van oxford owl met behulp van de roze ‘Class login’ inloggen.

Nadat je op ‘done’ hebt gedrukt, kun je nogmaals via ‘create class login’ een nieuwe klas aanmaken. In totaal kun je 5 klassen klassen aanmaken en kunnen er dus maar liefst 250 leerlingen tegelijkertijd genieten en leren van de Oxford Owl read aloud boekjes.

Uiteraard zijn er via Youtube met de zoekterm ‘read aloud books for children’ nog vele andere boeken te vinden. De kwaliteit wisselt echter nogal. Sommige zijn prachtig geanimeerd, zoals ‘One fish, Two fish, Red fish, Blue fish’ van dr. Seus en ook de ‘storytime books’ van Read Brightly  zijn geschikt.

LEES OOK: TIPS VOOR THUIS (DEEL 1)

Teach your monster to read

Naast ‘read aloud books’ zijn er ook digitale spelletjes die helpen om de leerling de Engelse klanken op een speelse manier eigen te maken en het leesproces ondersteunen.

‘Teach your monster to read’ is een vrolijk en grappig spel dat erg geliefd is onder onze leerlingen. Dit spel is ontwikkeld in samenwerking met de Usborne foundation (bekend van de Usborne books) en de University of Rouhampton (Londen) en heeft al diverse prijzen gewonnen. Het spel is op de computer gratis te spelen, voor de app (Android en Apple) moet je betalen. Afgelopen jaar was de app een paar keer gratis te downloaden en daar hebben wij dankbaar gebruik van gemaakt! Schrijf je dus in via de site voor de nieuwsbrief van Teach your monster to read, dan word je op de hoogte gehouden! Uiteraard houden wij het ook voor je in de gaten!

In ‘Teach your monster to read’ leren leerlingen op een speelse manier in een game-achtige setting stapje voor stapje de Engelse klanken. Later in het spel vormen de klanken woorden en uiteindelijk vormen de woorden zinnen. Daarnaast krijgt de leerling in het Engels instructie over wat hij/ zij het monstertje moet laten doen. Onze leerlingen vinden dit spel zo leuk, dat ze zelfs thuis aan het spelen zijn!

BESTEL: THEMAPAKKET CLOTHES

Het spel begint met het personaliseren van de avatar, het monstertje, dat de avonturen beleefd. Alle mogelijkheden worden hardop uitgesproken, wat weer zorgt voor input van de Engelse taal.

Het verhaal start met een leuke animatie van het monstertje in een ruimteschip, al vliegend door het heelal. Zijn ruimteschip stort neer op een eiland en is kapot. Hij wil graag het ruimteschip repareren, pakt zijn handleiding erbij, maar komt tot de conclusie dat hij niet kan lezen. Hij moet dus leren lezen! En daar komt leerling om de hoek kijken: ‘Can you help me find the letters that make the sound ‘a’? As in apple? Can you say ‘a’? Al spelend kan de leerling nog prijzen winnen voor zijn of haar monster, zoals een hoed of frietjes. Kijk hier naar de trailer voor een eerste indruk.

Het monstertje gaat in het spel naar andere fantasierijke omgevingen en komt andere wezens tegen. De opdrachten zijn gevarieerd en het niveau wordt steeds moeilijker. Halverwege het spel, krijgt de leerling een bedankbrief van zijn avatar en als de leerling een level heeft uitgespeeld, mag hij of zij een gratis eBook downloaden. Je krijgt daar als leerkracht bericht van.

LEES OOK: GRIEZELEN

Een account aanmaken

Net zoals bij Oxford Owl kun je als leerkracht een account maken. Het aanmaken van een account kost in verhouding iets meer tijd, omdat je de namen van leerlingen moet invoeren. Het spel onthoudt waar de leerling is gebleven en maakt voor jou als leerkracht het leerproces inzichtelijk. Zo kun je bijvoorbeeld zien welke klanken er al goed gaan en welke klanken nog wat meer aandacht vragen.

Ga naar de website van Teach your monster to read. Klik rechtsboven op ‘Sign in now’ en vervolgens op ‘Click here to sign up’. Er van uitgaand dat je op je computer aan het werk bent, kies je voor ‘Play on your computer’ en vul je het formulier in. Ga naar ‘Sign up and start playing!’

Je komt automatisch op een pagina waarop je de namen van de leerlingen kunt invoeren. Dit kan handmatig (elke leerling apart) of via een Excel-sheet (meerdere leerlingen tegelijk). Hoe je dit moet doen staat uitgelegd op de site.

Je kiest met welk spel je wilt dat de leerling begint. In ‘First steps’ is er aandacht voor de losse klanken. Onze leerlingen van groep 6 vonden dit overigens al leuk genoeg! Mocht je het level willen aanpassen, dan kan dit op eenvoudige wijze altijd achteraf nog. Vul de voornaam van de leerling in. Via ‘add player’ kun je handmatig een volgende leerling invoeren.

BESTEL: THEMAPAKKET MY FAMILY

Je kunt leerlingen nog verdelen in groepen en tot slot kun je verschillende documenten downloaden, waaronder ‘paswoordkaartjes’. Hierop staan de inlogggevens van de leerling. Je kunt eventueel nog een brief downloaden en meegegeven aan ouders, waarin staat dat je op school werkt met ´Teach your monster to read´ en dat leerlingen het spel ook thuis kunnen spelen.

De optie ‘poster’ is pas te downloaden op het moment dat leerlingen gespeeld hebben. Je kunt dan een poster downloaden van het monstertje dat zij in het begin van het spel gemaakt hebben. De leerling vult dan nog in: ´My name is… My monster is called… It really likes…It doesn’t like…´.

Tot slot heb je nog de downloadknop ‘Stats’. Dit staat voor ‘Statistics’, en geeft je feedback over de resultaten van het spel per leerling.

Inloggen leerling

Op de kaartjes die je hebt gedownload staan alle gegevens die de leerling nodig hebben: hun gebruikersnaam en wachtwoord. Onderaan het kaartje staat in kleine lettertjes de website van Teach your monster to read, aangevuld met een letter en een cijfercode. Vul het hele webadres in. Vervolgens kan de leerling bovenin zijn gegevens invoeren. Gebruik het wachtwoord dat bij het vraagtekentje staat. De code bij het sterretje hoort bij de app. Het spel kan gespeeld worden!

LEES OOK: BEGRIJPEND LEZEN, NEWSWISE

Deze blog is geschreven door Froukje Polman. 

Reacties zijn gesloten.

error: