Griezelen!

In dit artikel geef ik je allerlei lesideeën bij het thema ´Griezelen´, voor zowel de onder- als bovenbouw.  Kijk wat het beste past bij de leeftijd en het niveau van jouw groep. Veel plezier!

LEES OOK: HALLOWEEN

Onder- en middenbouw

– Het liedje ´go away´ van Super Simple Songs is op de simpele melodie van ´If you´re happy and you know it´’ en dus al snel mee te zingen. Flashcards van de vier enge wezens (Scary Monster, Spooky Vampire, Scary witch, Spooky ghost) vind je hier. Je kunt de plaatjes gebruiken om het liedje te introduceren en om het uiterlijk van de monsters te beschrijven. Via deze link kun je werkbladen uitprinten (scroll ook over naar beneden). Met de werkbladen kun je goed differentiëren (een gatentekst voor de kinderen die al een beetje Engels kunnen lezen, lijntjes trekken voor de kinderen die nog niet kunnen lezen, een masker maken en monsters tellen).

– Een ander eenvoudig liedje van Super Simple Songs is ‘Five little monsters‘. Heb je geen idee hoe je dit liedje kunt introduceren bij jouw leerlingen? Bekijk dan dit filmpje voor leerkrachten. Je vindt stokpoppetjes, werkbladen en kleurplaten via deze link.

BESTEL: THEMAPAKKET MY BODY

– Kleine kaartjes met allerlei verschillende monsters kun je hier downloaden. Het is een Word-document, dus je kunt nog aanpassingen maken. Onder de monsters staan werkwoorden als ´shout, eat, drink, swim etc., maar deze kun je vervangen door bijv. kleuren, getallen of namen.  Print de kaartjes 2x uit en plak ze op donker papier. Als je ze vervolgens lamineert, kun je er allerlei spelletjes meedoen, waaronder memory.

free printable book monsters-Een gratis uit te printen boekje waarin kinderen leren tellen met behulp van monsters, zoals bijvoorbeeld ´7 little monsters visiting some chicks. 1 found the cows and then there were 6´. Je kunt het verhaaltje voorlezen en de leerlingen steeds het getal laten zeggen. Klik voor het boekje. Door het boekje regelmatig te herhalen, kunnen kinderen het uiteindelijk (gedeeltelijk) mee zeggen. Misschien zelfs leuk om op een week- of maandsluiting op te voeren!

– De boeken van Winnie the Witch zijn goed te gebruiken bij het thema griezelen. Zoek je een ander prentenboek over dit thema (bijv. ´Room on the broom´ van Julia Donaldson), kijk dan eens op de site van notimeforflashcards. Hier staan 23 boeken inclusief een beschrijving van de inhoud.

– Het filmpje ‘Monster for children‘ van Steve and Maggie is ideaal voor groep 1, 2 en 3. Ze gaan samen een monster tekenen en oefenen hierbij de lichaamsdelen en het tellen. Kinderen kunnen Steve ook hardop nazeggen.  Als je de getallen en lichaamsdelen meerdere keren hebt geoefend, kun je jouw leerlingen ook monsters laten tekenen. Jij geeft opdrachtjes, leerlingen luisteren & tekenen. ´Draw a big red head´, ´Draw three green eyes´, ´draw two purple noses´ etc. Leerlingen vinden dit geweldig om te doen en iedereen krijgt een ander monster.

LEES OOK: ROOM ON THE BROOM

Midden- en bovenbouw

Voor groep 5 & 6 is er een leuk filmpje over een jarig monster. Bij het filmpje hoort een werkblad. Het verhaal en de antwoorden bij het werkblad kun je hier downloaden, op de fantastische site van learnenglishkids. Hier staan ook nog drie liedjes: ´Monster bop´, ´The scary skeleton´ en ´Pizza and chips´, alledrie met werkbladen en tekst om uit te printen.

– Een spannend en wat stoerder liedje waarin kinderen ook de letters van het alfabet oefenen is Abc Halloween song van English tree tv. Woorden als Goblin, Mummy, Vampire, Werewolf en Witch komen voorbij.

-Werkbladen m.b.t. monsters vind je op één van mijn favoriete sites: islcollective. Kies iets uit dat bij jouw groep past of differentieer door verschillende werkbladen uit te printen (eerst even een gratis account aanmaken).

griezelen

– Met plaatjes kun je altijd veel input geven en spelletjes doen. Zorg dus dat je flashcards hebt en lamineer ze gelijk zodat jij en je collega´s er nog jaren mee kunnen doen. Wat dacht je van Flashcards van monsters en kleding of Flashcards van monsters & voorzetsels (kun je gelijk 2 thema´s combineren!). De voorbereiding kost even wat tijd (downloaden, printen & lamineren), maar dan heb je een heleboel kaarten voor verschillende spelletjes. Je kunt bijvoorbeeld een verhaal maken waarin een aantal van de plaatjes voorkomen. Je geeft de leerlingen een kaart en als ze hun plaatje horen in het verhaal, moeten ze gaan staan, de plaatjes op volgorde in de kring leggen of aan de muur hangen. Je kunt de kaartjes ook ophangen in het lokaal en de leerlingen verschillende opdrachten geven: ´Peter and Tessa, find the monster in a long purple skirt! Who will be first?´

– Met deze kruiswoordpuzzel voor de bovenbouw kun je verschillende werkvormen uitvoeren. Allereerst kunnen leerlingen natuurlijk individueel of in tweetallen de puzzel invullen. Je kunt de puzzel ook als luisteropdracht toepassen door de clues weg te halen en ze zelf voor te lezen. Leerlingen vullen dan de antwoorden in.

– Nog meer werkbladen over griezelen en Halloween voor de bovenbouw vind je hier. Mooie flashcards met verschillende monsters kun je hier downloaden.

BESTEL: THEMAPAKKET CLOTHES

Nog meer tips

Een quiz voor de bovenbouw om klassikaal of in groepjes van drie te spelen, op het digibord of een computer.

Flashcards om zelf in te kleuren.

Leerlingen schrijven zelf het einde van een spannend verhaal.

Reacties zijn gesloten.

error: