Terwijl ik dit schrijf, zijn de scholen al anderhalve week dicht en is het Corona-virus het gesprek van de dag. Het voelt als een vreemde, onwerkelijke situatie. Ouders die hun kinderen nu zoveel mogelijk structuur proberen te bieden (en oh, wat is dat soms lastig!), leerkrachten die lespakketjes en instructievideo’s maken voor thuis, mensen die met een grote boog om elkaar heen lopen en nieuwsberichten die alsmaar heftiger worden.
Het is net een film. Hopelijk een film met een goede afloop. Maar terwijl ik dit schrijf, weet ik al dat dat niet voor iedereen het geval is. Ik wil daarom iedereen sterkte wensen voor de komende weken (en misschien wel maanden).
In eerdere blogs gaf ik al veel tips om thuis met Engels aan de slag te gaan. Ook is de les ‘Count on me’ gratis te downloaden tot 6 april. Deze les is vooral interessant voor leerlingen in groep 7/8 of voor leerlingen in de onderbouw van het voortgezet onderwijs.
In dit blog deel ik weer enkele tips om thuis met Engels aan de slag te gaan.
LEES OOK: TIPS VOOR THUIS (DEEL 1)
-
Learning journal
Kinderen schrijven elke dag even kort op wat ze hebben geleerd of wat ze voor Engels hebben gedaan. Bijvoorbeeld enkele pagina’s uit een boek gelezen, een Engels filmpje gekeken op YouTube, een Engels computerspel gespeeld of een kort gesprekje gevoerd met hun ouders. Hieronder vind je een document waarop kinderen elke dag een nieuw woord of een nieuwe zin kunnen noteren.
Je kunt dit samen bespreken: Waar heb je het woord gehoord? Vind je het een mooi woord? Weet je wat het betekent? In welke context kwam het voor? Hoe spreek je het uit? etc. Aan het eind van de week, kiest het kind één van de woorden en één van de zinnen uit als favoriet.
Voor jongere kinderen die nog moeite hebben met schrijven, maar wel al Engels kunnen luisteren (en spreken) kun je het volgende doen: Laat ze hun hand overtrekken op een A4-papier en bij elke vinger een Engels woord noemen dat ze hebben gehoord of geleerd. Jij schrijft de woorden bij de vingers.
-
Drawing
Geef als ouder of leerkracht opdrachtjes aan de kinderen. Je kunt dit zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. Bijvoorbeeld bij het thema ‘fruit’: ‘Draw a banana, draw an apple’. Bij het thema ‘My house’: ‘Draw a house, draw a door, draw a window, draw a plant in the window’. De kinderen zijn lekker aan het tekenen en luisteren tegelijkertijd naar jouw Engelse opdrachtjes.
Voor oudere kinderen kun je ook werken met voorzetsels: ‘Draw a sun in the top left corner of the paper, draw a cloud to right of the sun, draw a bird under the cloud’. Meer informatie over deze werkvorm vind je in onderstaand blog, waarin je een filmpje kunt bekijken met stap voor stap uitleg.
LEES OOK: TEKENEN EN SPREEKVAARDIGHEID
Heb je zelf geen tijd? Laat kinderen dan een ‘dream house’ ontwerpen of een plattegrond van hun ‘fantasy island’. Ze kunnen hier dan in het Engels over vertellen. Bekijk ook eens de filmpjes van ‘Art for kids hub’ op YouTube. Als je zoekt op een bepaald thema, bijvoorbeeld ‘Art for kids hub Spring’ , krijg je vanzelf allerlei video’s die hier goed bij aansluiten. Kinderen luisteren en kijken naar het Amerikaanse filmpje en tekenen tegelijkertijd. Superleuk!
-
Games
Veel gezinnen hebben spelletjes in de kast staan, zoals memory, domino en lotto. Vaak staan er op deze kaartjes geen woorden, maar alleen plaatjes. Dit kan natuurlijk goed gebruikt worden om Engels mee te oefenen. Je kunt bijvoorbeeld eerst de woordjes aanleren door de plaatjes aan te wijzen en te benoemen. Dit herhaal je enkele keren, misschien met een gekke stem of heel langzaam of fluisterend. De kinderen zeggen het woord op precies dezelfde manier na.
Daarna speel je het spel, zoals je het ook in Nederlands zou spelen. Bij memory benoem je het woord als je de kaartjes omdraait en bij domino als je het steentje neerlegt. Weet een kind het woord niet? Dan zeg jij het als ouder. Bij bingo of lotto benoem je het woord van het kaartje en laat je eventueel kaartje ook zien.
Is alleen het woord te makkelijk? Verwerk het dan in een complete zin, verzin een rijmwoord of omschrijf het woord. Dan wordt het vanzelf een stuk lastiger.
Heb je geen memory, lotto, domino of een bordspel met plaatjes in de kast? In de webshop van Spelen met Engels kun je allerlei spellen op thema kopen. Even uitprinten en knippen. Mijn advies: lamineren!
BEKIJK: SPELLEN VAN SPELEN MET ENGELS
Spellen waar geen materiaal aan te pas hoeft te komen:
– Zet een timer en roep / schrijf zoveel mogelijk Engelse woorden met een … (letter van het alfabet)
– Google een mooie praatplaat of foto en speel ‘I spy with my little eye’ (ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is….)
– Ik ga op reis en ik neem mee: Kies een bepaald thema en maak een zo lang mogelijke draad. ‘I’m going to the market and I’m buying grapes / grapes and an apple / grapes, an apple and broccoli.
– Neem een woord in je hoofd. De ene persoon stelt vragen en de ander mag alleen met ‘yes’ en ‘no’ antwoorden: ‘Can you eat it? Is it in our house?, Is it big? ‘ etc.