Korte Engelse filmpjes (bovenbouw)

Steeds vaker hoor ik van leerkrachten dat ze op zoek zijn naar Engelse filmpjes die ze op het digibord kunnen laten zien. Niet een hele film, maar meer iets dat lijkt op het Jeugdjournaal of Klokhuis. In deze blog geef ik je acht YouTube-kanalen en vier internetsites met filmpjes voor groep 6, 7 en 8. Veel plezier!

LEES OOK: 12 YOUTUBE KANALEN VOOR KLEUTERS

Korte Engelse filmpjes op YouTube

CBBC: Een enorme hoeveelheid filmpjes over kinderen in Groot- Brittannië. De video´s van ´Back to school´ en ´BBC Own it´ hebben Engelse ondertiteling, waardoor het gemakkelijk te volgen is. Er zijn ´How to…´ filmpjes, zoals  ´How to chop an onion without crying´ en ´Horrible History songs´, maar ook de filmpjes van ´Blue Peter´ zijn erg leuk en informatief.

Now this news: Korte filmpjes, met Engelse ondertiteling, over actuele onderwerpen. Varianten hierop  zijn ´Who is?´ (korte filmpjes over personen), Now this entertainment, Now this politics en Now this Future.

– Typ de zoektermen ´Window on Britain´ en ´This is Britain´. De kwaliteit van de filmpjes is niet wat we tegenwoordig gewend zijn, maar deze series geven heel veel informatie over typisch Britse items, zoals ´school´, food and drinks´, ´sports´ etc. De filmpjes hebben Engelse ondertiteling en zijn dus makkelijk te volgen. Ik maak er zelf altijd een werkblad met vragen bij, waarvan ik het grootste deel heb geplaatst bij ‘gratis downloads‘ in de webshop. Dus neem daar even een kijkje!

Wonder Grove Kids: Korte animatiefilmpjes over diverse onderwerpen, zoals bijvoorbeeld een book review over ´Matilda´ van Roald Dahl of ´Save water to help the earth´. Een groot aantal video´s is ook geschikt voor de middenbouw.

BESTEL: COMPLETE LES ‘COUNT ON ME’ – BRUNO MARS

Oxford Online English: Handige instructiefilmpjes (tussen de 7 en 20 minuten) over klokkijken, hoe je iets over je familie kunt vertellen, hoe je mensen kunt bedanken, hoe je een presentatie kunt geven in het Engels etc. Er wordt langzaam en duidelijk gesproken, met hier en daar geschreven tekst.

The Doctor Binocs show van Peekaboo Kidz heeft ontzettend veel informatieve, getekende filmpjes. Van ´How your brain works´ tot ´How birds fly´ en van ´What causes constipation?´ (altijd handig 😉) tot ´How smart are chimpanzees?´. Deze CLIL-filmpjes hebben Engelse ondertiteling en duren ongeveer vijf minuten.

Learning English with Mr Duncan: Grappige instructieflilmpjes, variërend van ´How to say Hello and Goodbye´ tot ´What is a New Year´s resolution?´. De filmpjes zijn Engels ondertiteld en dus goed te volgen.

The Learning station is vooral leuk als je de kinderen even wilt laten zingen en bewegen. Vrolijke liedjes, soms met veel (en soms onmogelijke) herhaling. Zo zijn mijn bovenbouw leerlingen gek op ´Herman the worm´ en ´The cat came back´, maar ook voor de midden- en onderbouw zijn hier veel liedjes te vinden.

LEES OOK: ZES HANDIGE WEBSITES VOOR ENGELSE WERKBLADEN

4 sites met Engelse filmpjes

– News in levels:  Handige website met korte video´s in drie verschillende levels. Er zijn filmpjes over actuele onderwerpen, over sport of geschiedenis, maar ook grappige filmpjes. De teksten die je hoort, kun je tegelijkertijd meelezen.

Newsround: Vergelijkbaar met het Jeugdjournaal. Allerlei items, passend bij de belevingswereld van groep 7/8. Als je klikt op ´Watch newsround´ zie je diverse filmpjes van rond de twee minuten. Helaas kun je de games, quizzes, shows en topics niet bekijken, want dan krijg je deze melding: “Sorry, CBBC games and videos can only be played if you are in the UK”.

British council short stories: Een enorme hoeveelheid tekenfilmpjes, vaak met Engelse ondertiteling. Bekende sprookjes, maar ook verhalen van Shakespeare en verhaaltjes op thema. Als je op een filmpje klikt, kun je de tekst ervan downloaden en is er ook een werkblad bij, zodat leerlingen daadwerkelijk de informatie schriftelijk kunnen verwerken.

British Council video UK: Korte filmpjes over verschillende onderwerpen, geschikt voor gevorderde leerlingen. Altijd met werkblad en/of online opdrachten. Onderwerpen als ´Boarding schools in the UK´, ´Women´s football´ en ´Ice cream´ komen aan de orde.

BESTEL: FLASHCARD FUN! (50 WERKVORMEN)

Reacties zijn gesloten.

error: