Ik ben geen wintermens. Ik vind er echt niets aan. Je doet mij geen plezier met sneeuw, schaatsen, wintersport, sleetje rijden of sneeuwballen gooien. Ik houd niet van glühwein, mutsen staan mij niet en met drie lagen kleding heb ik het nòg koud. Gelukkig is er een aantal lichtpuntjes in deze donkere maanden: de verjaardagen van mijn zus en dochter, Sinterklaas, de Kerst(-vakantie) en overal kaarsjes in mijn huis.
Hoewel de winter aan mij dus niet besteed is, kan ik uiteraard wél leuke lesactiviteiten bij dit thema bedenken. En als ik mijn ideeën deel op deze site, is dat een klein lichtpuntje voor veel leerkrachten die geen puf meer hebben om tussen de surprises, kerstknutsels en kerstdiners òòk nog een Engelse les in elkaar te draaien. Doe er je voordeel mee:
Liedjes
–I´m a little snowman van Super simple songs. Als je op de link klikt en een beetje naar beneden scrolt, kom je diverse werkbladen en kleurplaten tegen. Ook een mooie poster met de songtekst. Oefen van tevoren de tekst door het liedje langzaam te zingen en gebruik te maken van gebaren. Wijs de woordjes aan (hat, nose, eyes, buttons, scarf) en laat de leerlingen meedoen. pas als de tekst een paar keer geoefend is, laat je het liedje op het digibord zien.
–Little snowflake van Super simple songs. Ook bij dit liedje vind je op de site diverse werkbladen (bijv. ´zoek de verschillen´), de songtekst en een kleurplaat. Het is een heel schattig en rustig liedje, dus echt geschikt voor de kleuters.
–I´m a little snowman Song van The Kiboomers. Vrolijk liedje met veel herhaling. Als je de tekst echt wilt gaan oefenen, is het meer geschikt voor de middenbouw. Als je het alleen wilt laten zien, kan het ook bij de kleuters. Je kunt de flashcards van super simple songs ook bij dit liedje gebruiken.
–Fun winter song van ELF Kids video. Een leuk liedje voor de middenbouw (en eventueel bovenbouw). Makkelijk mee te zingen, zeker als je van tevoren de woorden oefent.
–The Winter Hokey Pokey van The Kiboomers. Een grappige variant op de ´Hokey Pokey song´, zodat leerlingen even lekker kunnen bewegen.
–Penguin song van The Learning Station. Een grappig liedje voor de midden- en bovenbouw, waarbij er steeds een beweging bijkomt. De simpele tekst wordt steeds herhaald. Er komt niet echt winter-vocabulaire in voor, maar het is wel een goede afsluiting van een les. Of juist aan het begin als de groep een energizer nodig heeft.
–Winter Fun van Esl classics. Een liedje met Engelse ondertiteling om de ´past simple´ te oefenen in de bovenbouw.
–5 little penguins van Kids TV. Een variant op ´5 little monkeys jumping on the bed´. Veel herhaling en erg vrolijk gebracht. Geschikt voor de onderbouw, ook voor de kleuters.
–Winter words van Wooly TV. Geen liedje, maar een filmpje om de typische winterwoordjes te leren, zoals ´mittens, snow, hot chocolate en ice skates´. Geschikt voor de middenbouw (en misschien de bovenbouw, afhankelijk van het niveau).
–Let it go van Frozen. Het clipje uit de film met Engelse ondertiteling. Geschikt voor de bovenbouw.
Filmpjes
-Talking about winter activities: Een dialoog voor de bovenbouw over allerlei activietiten die je in de winter kunt doen. Onder het filmpje vind je de uitgeschreven tekst, zodat leerlingen het in tweetallen na kunnen spelen. Woorden als ‘snowball fights’, ‘ice skating’, ‘snowboarding’ en ‘hot chocolate’ komen erin voor. Leerlingen kunnen naar aaanleiding van dit dialoog zelf een gesprek voeren over hun favoriete seizoen en wat ze er zo leuk of minder leuk aan vinden.
-´The snowman´ is een verhaaltje voor de midden- en bovenbouw. Het is inclusief Engelse ondertiteling en een handig werkblad. Ook kun je de tekst uitprinten en er zelf een ´gap fill´ opdracht van maken (woorden weghalen en deze door de leerlingen in laten vullen). Er zijn op deze site ook online spelletjes te spelen die met de winter te maken hebben. Typ bij de zoekmachine ´winter´ in.
-Pete the cat Snow daze is een leuk boek over wat je allemaal kunt doen als het sneeuwt. Als je op de link klikt, vind je diverse voorleesvarianten op YouTube, maar je kunt het boek natuurlijk ook bestellen bij Bol.com. Ik heb zelf ook een Pete the Cat handpop, die ik regelmatig gebruik. Wil je meer weten over deze leuke Amerikaanse kat? Lees dan: Pete the Cat.
– Een korte dialoog over de sneeuw met Engelse ondertiteling, is ´It´s snowing´. Eerst zien en horen de kinderen het verhaaltje. Daarna is het geluid weg, maar is de ondertiteling nog wel te lezen. Nu kunnen ze zelf meedoen! Je kunt de klas verdelen in twee groepen of leerlingen individueel aanwijzen. Geschikt voor de middenbouw (en voor leerlingen in de bovenbouw met weinig ervaring met Engels).
-Peppa Pig Snow is een filmpje van 5 minuten voor de onderbouw. Er wordt geoefend met ´bodyparts´, omdat ze samen een sneeuwpop maken.
Bij de werkbladen van SpelenmetEngels vind je ook een kort verhaaltje. Hierin zijn bewust de belangrijkste woorden verwerkt, zodat je het kunt gebruiken in de inputfase, maar ook op een later moment als kinderen actief met de woorden aan de slag gaan.
-Wintertime: Een filmpje met tekst en foto’s om woorden te oefenen in zinnen, zoals ‘Birds migrate to the south’, ‘In winter people dress warm’ en ‘Snow falls to the ground in winter’. Leuk voor leerlingen vanaf groep 5 of 6.
Chants
I’m building a snowman
I’m skating on ice
I’m throwing a snowball
Winter is nice!
Hat, mittens, snowboots
Ready to go outside
Where is my sledge?
I really want to slide!
Icicles and snowflakes
It’s freezing and there’s snow
Do I like winter?
The answer is: NO!
Christmas and New Year’s eve
Winter holiday
Hot chocolate and hotchpotch
Winter is okay!
Flashcards en werkbladen
-Spelen met Engels maakt haar eigen flashcards en spelletjes. Deze bevatten vaak woorden die je op andere sites niet tegenkomt, maar in Nederland wel gebruikelijk zijn (bijvoorbeeld ´hotchpotch´ ( stamppot)). Voor meer informatie over het materiaal bij ´winter´: KLIK HIER.
-Op deze site vind je ook veel werkbladen, bingokaarten, flashcards en puzzeltjes. Je kunt bladen uitprinten of online spelletjes spelen. Vooral geschikt vanaf groep 5 (als er wordt begonnen met Engels lezen). Het is wel een beetje zoeken op de site…
-Heel veel werkbladen, bingokaarten, een quiz en spelletjes voor de bovenbouw vind je hier op de site van Bogglesworld. Klik bijvoorbeeld op ´spot the differences´ en je krijgt een leuke spreekvaardigheidsopdracht voor tweetallen. Ook Spelen met Engels heeft een set van maar liefst 22 werkbladen & opdrachten gemaakt, waaronder kleur- en tekenopdrachten voor de onderbouw, maar ook veel spreekvaardigheids- en schrijfopdrachten voor de bovenbouw.
Eindopdrachten
Leerling in de onder- en middenbouw kunnen een wintertekening maken waarin ze diverse woorden verwerken en presenteren aan hun klasgenoten. Of ze maken zelf een ‘snowman’ en benoemen de diverse lichaamsdelen. Het is ook leuk om samen een liedje of chant te oefenen, zodat leerlingen die als eindopdracht zelf kunnen zingen. Wil je het thema combineren met ‘clothes’? Laat leerlingen dan kleding mee van huis nemen en vertellen wat ze aan hebben (I’m wearing a scarf, I’m wearing a hat etc.).
In de bovenbouw kunnen leerlingen vertellen waarom de winter hun (minst) favoriete seizoen is, wat ze leuk en minder vinden (gebruik makend van de woorden en zinnen die ze hebben geleerd) of wat ze gaan doen in de Kerstvakantie. Gevorderde leerlingen kunnen ook de Nederlandse winter vergelijken met de winter in een ander land. Als je dit thema hebt gecombineerd met kleding, kun je een modeshow houden (‘He is wearing a hat and gloves‘) of leerlingen winterkleding laten knippen uit tijdschriften en zelf een persoon ‘knutselen’ en deze presenteren. Leerlingen zouden ook een verhaal kunnen schrijven waarin ze minimaal acht van de geleerde woorden toepassen in de juiste context.
Als je op zoek bent naar ideeën voor Sinterklaas en Kerst, lees dan de volgende blogs:
Saint Nicholas
Christmas, lesideeën
Christmas, het kerstverhaal
Christmas, liedjes
Reacties zijn gesloten.