Christmas: Het kerstverhaal

Er is heel veel materiaal te vinden om kerst in je Engelse lessen te verwerken. Maar wat nu als je op een christelijke school werkt en graag het echte kerstverhaal in je Engelse les wilt gebruiken? Dat materiaal blijkt een stuk lastiger te vinden! Wel op sites waar je een betaalde account voor moet aanmaken (zoals twinkl.co.uk), maar niet op sites waar gratis materiaal is te downloaden. Ik ben voor je op zoek gegaan en heb het volgende gevonden.

LEES OOK: CHRISTMAS

Voorlezen

Zoek je een leuk boek dat goed past het niveau van jouw groep? Bekijk dan eens het filmpje van Usborne Nativity books. Hierin laten ze drie boeken zien, zodat je goed geïnformeerd bent voordat je een boek aanschaft. De meeste boeken kun je aanschaffen op bol.com, maar ook bij Practicum Educatief zul je slagen. Hier krijg je bovendien 10% korting als je de code ‘SpelenmetEngels’ gebruikt.

Filmpjes

The story of Christmas: Dit verhaal bestaat uit vier verschillende filmpjes. Het wordt met humor verteld door een vrolijke pastoor. Halverwege de filmpjes komt de verteller in beeld en legt uit Afbeeldingsresultaat voor story of christmas saddleback kidswaar het nu daadwerkelijk om gaat. Je kunt ervoor kiezen om de filmpjes hier te stoppen en verder te gaan met het volgende deel. Zo wordt het echt één film. Als je juist de moraal interessant vindt en je denkt dat de leerlingen dit ook zullen begrijpen, laat dan het tweede gedeelte ook zien.  Geschikt voor de bovenbouw.

Part 1: ´trust´ (Vanaf de derde minuut)
Part 2: ´savior´ (Vanaf de tweede minuut)
Part 3: ´worship´ (Vanaf 2,5 minuut)
Part 4: ´God guides us´ (Vanaf 3,5 minuut)

The Christmas story: een mooi filmpje van 9 minuten, met Engelse ondertiteling. Het verhaal wordt rustig verteld, waardoor leerlingen de tekst goed kunnen verwerken.

Christmas Story With Subtitles: Een leuk, modern filmpje van 3 minuten, waarin het kerstverhaal wordt verteld met een Australisch accent en Engelse ondertiteling. Het gaat vrij snel, dus geschikt voor de gevorderde leerlingen in de bovenbouw.

BESTEL: KERSTPAKKET BOVENBOUW

Activiteiten & flashcards

-Hang in de klas een poster op met alle woorden, inclusief plaatjes (bij voorkeur in de English Corner). Zo zijn de leerlingen er niet alleen tijdens de Engelse les mee bezig, maar ook op andere momenten. Laat ze regelmatig even naar de poster kijken. Voorbeelden van zo´n ´woordmat´ vind je hier: Nativity word mat en hier: Nativity word mat 2.

-Print de plaatjes met woorden uit en lamineer de kaarten. Hier kun je verschillende spelletjes mee doen. Hier vind je mooie flashcards: Nativity word cards en nativity Flashcards.

-Vertel het kerstverhaal, terwijl de kinderen luisteren  en eventueel meelezen (via het digibord): Kerstverhaal

-Wil je het kerstverhaal vereenvoudigd vertellen en de kinderen mee laten spelen? Download dan hier losse zinnen en de bijbehorende vingerpoppetjes. De leerlingen kunnen de tekeningen eerst inkleuren en daarna uitknippen. Zo kunnen ze het verhaal naspelen in kleine groepjes, terwijl jij het herhaaldelijk voorleest: Kerstverhaal eenvoudig

-Denk je dat je leerlingen in de bovenbouw het verhaal al goed kennen? Laat ze dan deze multiple choicevragen beantwoorden. Je kunt dit individueel of in tweetallen doen. Je kunt er natuurlijk ook een Kahoot -quiz van maken, als jouw leerlingen over een computer, tablet of telefoon beschikken! Kerst Quiz

-Prachtig materiaal vind je op de site WhyChristmas. Leerlingen kunnen hun eigen kerststal maken, je kunt er woordzoekers downloaden, maar ook mooie plaatjes om een powerpoint mee te maken. Je kunt het kerstverhaal zelfs beluisteren als je je onzeker voelt over je eigen Engels. Ook deze powerpoint is goed te gebruiken om het kerstverhaal in het Engels te vertellen aan de klas.

– Laat de leerlingen het verhaal op goede volgorde leggen met deze kaartjes. Ook kunnen ze de woorden overschrijven (geschikt voor de midden- en bovenbouw): Story Sequencing

LEES OOK: CHRISTMAS, LIEDJES VOOR ALLE GROEPEN

Werkbladen:

Met onderstaande werkbladen kunnen leerlingen de input die ze hebben gekregen, gaan verwerken door veel te oefenen. Bijvoorbeeld door zelf woorden of zinnen schrijven onder plaatjes, plaatjes op juiste volgorde leggen of woorden met de juiste plaatjes matchen.

Gap fill opdracht: zet de woorden op de juiste plek in de tekst

Match the words with the pictures: schrijf de woorden onder de juiste plaatjes

Write a sentence under the picture: verzin Engelse woorden of zinnen die op dit plaatje van toepassing zijn. Als deze opdracht te moeilijk is, kun je de plaatjes ook knippen en lamineren, zodat leerlingen ze op goede volgorde moeten leggen.

Kruiswoordpuzzel makkelijk: vul de juiste woorden in bij de omschrijvingen
Kruiswoordpuzzel moeilijk: een pittige variant op bovenstaande puzzel

Op islcollective vind je ook een aantal interessante werkbladen. Hier zul je eerst een gratis account moeten aanmaken, maar dat kan ik je zeker aanraden. De site is ook zeer geschikt voor werkbladen en spelletjes bij andere thema´s in je Engelse les. Ook op Pinterest vind je veel ideeën, mocht je aan bovenstaande nog niet genoeg hebben ;-).

BESTEL: KERSTPAKKET ONDERBOUW

Reacties zijn gesloten.

error: