The Middle Ages

De Kinderboekenweek van 2020 heeft als thema ‘En toen?’. Een thema waar je natuurlijk alle kanten mee op kunt. Ik heb er voor gekozen om terug te gaan naar de Middeleeuwen, naar de ‘castles’ en ‘knights’, naar ‘swords’ en ‘horses’ en naar ‘peasants’ en ‘archers’. Kortom, naar Medieval times, ook wel The Middle Ages.

BESTEL: LESPAKKET CASTLES AND KNIGHTS

Voorlezen / zelf lezen

In the castle – Anna Milbourne & Benji Davies: Een leuk boek voor de midden- en bovenbouw, omdat alle belangrijke woorden er in voorkomen en er tegelijkertijd voldoende afbeeldingen zijn om de woorden te ondersteunen. Het verhaal is informatief en niet te lang. Je kunt het eerst voorlezen en het leerlingen daarna zelf laten lezen (leg het boek in je ‘English corner’). Klik op de titel om het te kopen op Bol.com. Het is ook te koop bij Practicum Educatief. Er is helaas geen voorbeeld van op YouTube.

The story of castles – Usborne Young reading: Een boekje voor leerlingen in de bovenbouw om zelf te lezen. Hoe en waarom kastelen zijn gemaakt en wie er allemaal wonen. Er staan voldoende plaatjes in en er is veel tekst. Ook deze is te koop bij Practicum Educatief (zelfs met audio CD). Er is helaas geen voorbeeld van op YouTube.

Sir Pete the brave – James Dean: Leuk voor de onder- en middenbouw. De bekende Pete the cat denkt Lady Callie te moeten redden van een draak, maar de draak is hartstikke lief. Vanaf groep 5 /6 kunnen kinderen dit boekje ook zelf lezen. Te koop bij Practicum Educatief en bij Bol.com. Klik op de titel voor een voorbeeld filmpje.

LEES OOK: PETE THE CAT

Look inside a castle – Usborne: Een groot ‘flapjes’boek’ met veel korte, informatieve tekst. Je zou het voor de onderbouw kunnen gebruiken om de basiswoorden te bespreken, maar het is vooral geschikt voor kinderen die al Engels kunnen lezen. Klik op de titel voor een voorbeeld op YouTube. Te koop bij Practicum Educatief.

Peppa’s castle adventure: Geschikt voor de onderbouw.  Peppa gaat met haar familie een dagje uit naar een kasteel.  Ze ziet onder andere een ridder en een draak. Misschien kun je sommige delen van de tekst niet voorlezen, om het kort en eenvoudig te houden.Klik op de titel voor een voorbeeld op YouTube. Te koop bij Practicum Educatief.

Stories of Knights – Usborne: Een boekje voor de bovenbouw, met drie verhalen over ridders. Om zelf te lezen. Er is geen voorbeeld van op YouTube, maar je zou meer informatie kunnen vragen bij Practicum Educatief. Het boekje dat zij verkopen bevat ook een audio CD. Fijn voor dyslectische leerlingen.

Let op: Als je bij Practicum Educatief de code ‘SpelenmetEngels’ gebruikt, krijg je 10% korting!

Filmpjes / Liedjes

Castle song: Een eenvoudig liedje met bewegingen, geschikt voor de onderbouw. Woorden die er in voorkomen: king, queen, prince, princess, castle, Where do they live?

Finger family knight family: Een eenvoudig melodietje om te oefenen met ‘father, mommy, sister, brother’. Ik vind het een beetje raar gezongen, dus ik zou het geluid uitzetten en zelf zingen.

Get squiggling, knight: Leuk animatiefilmpje waarbij kinderen in de onderbouw af en toe iets na moeten tekenen, zoals een ridder, een bos en een monster (wel jammer dat ze het geen ‘dragon’ noemen). Hun tekening komt vervolgens tot leven in het filmpje.

A mini guide to medieval castles: Mooi animatiefilmpje met duidelijke, maar snelle uitleg over kastelen. Alleen geschikt voor de bovenbouw.

Meet a medieval noblewoman: Een echt filmpje over twee meisjes die meer willen weten over het leven van een ‘noblewoman’. Geschikt voor de midden- en bovenbouw.

History for kids: the medieval Ages: Perfect animatiefilmpje voor de bovenbouw, met duidelijke (Britse) uitleg. Bespreek van tevoren de belangrijkste woorden of bedenk 1 of 2 richtvragen die leerlingen moeten proberen te beantwoorden.

LEES OOK: KORTE FILMPJES VOOR DE BOVENBOUW

The Middle Ages for kids: Leuk animatiefilmpje voor de bovenbouw, met (Amerikaanse) uitleg. Het gaat vrij snel. Dus leerlingen zullen niet alles begrijpen. Toch zullen ze de belangrijkste woorden oppikken, zoals knights, castles, nobles, peasants, artisans etc.

Medieval times – Wow English: Steve stelt vragen over de Middeleeuwen. Perfect filmpje voor de middenbouw, iets te kinderachtig voor de bovenbouw.

Diverse korte fragmenten van My knight and me (Boomerang UK): Deze film gaat over Jimmy the Squire (schildknaap) die allerlei avonturen beleefd. Als je op de titel klikt, zie je een kort fragment uit de film. Er zijn meerdere fragmenten te vinden op YouTube. Het is niet informatief, maar wel leuk om bijvoorbeeld aan het eind van de les te kijken. Geschikt voor de midden- en bovenbouw.

George and the dragon (Learn English kids): Kort filmpje over een draak die een dorpje blijft aanvallen. George the Knight vecht met de draak en wint uiteindelijk. Geschikt vanaf groep 3. Op YouTube vind je overigens vele varianten van dit verhaal.

Bij dit filmpje kun je gratis de tekst en een werkblad downloaden (vanaf groep 5/6). Je kunt de tekst samen met je leerlingen lezen, voor of nadat je het filmpje hebt bekeken. Je kunt ook enkele woorden wissen met typ-ex en leerlingen laten raden welke woorden er op de lege plekken moeten komen.

Activiteiten (onder- en middenbouw)

– Bekijk het lespakket van Spelen met Engels. Dit pakket bevat flashcards, memorykaartjes, een bingospel, een woordmat en diverse werkbladen. De volgende woorden komen in dit pakket voor: castle, dragon, helmet, horse, king, knight, prince, princess, queen, shield, sword, tower.

BESTEL: LESPAKKET KNIGHTS & CASTLES

– Veel materiaal dat je in het Nederlands gebruikt, kun je ook in het Engels toepassen. Denk aan kleuren, tellen, op volgorde leggen van plaatjes etc.

– Laat leerlingen hun eigen ’shield’ of ‘helmet’ ontwerpen en deze presenteren: ‘Which colours did you use?’. Als kinderen de vormen al kunnen benoemen in het Engels, kunnen ze die ook verwerken in hun tekening. Denk ook aan ‘waves, dotted lines, zigzags, straight lines, circles, stars’ etc.

BESTEL: THEMAPAKKET SHAPES (ONDERBOUW)

Activiteiten & werkbladen (midden- en bovenbouw)

-Flashcards met woorden (en kleine plaatjes) vind je bij Sparklebox. De kaarten omschrijven vooral de onderdelen van een kasteel en de uitrusting van een ridder. He vindt hier ook een bijbehorende woordmat.

– Een mooie banner met daarop ‘Medieval life’ kun je hier downloaden. Leuk om op te hangen in je English corner.

– Leerlingen luisteren en kijken naar een Amerikaans filmpje, terwijl ze een ‘knight in shining armour’ natekenen. Van Art for Kids hub.

– In de outputfase kun je leerlingen in tweetallen laten werken aan deze information gap activity: Leerling A heeft een gedeelte van een puzzel en leerling B heeft de andere helft. Door elkaar vragen te stellen en clues te geven, vullen ze de samen de puzzel in. Deze samenwerkingsopdracht is een variant op de kruiswoordpuzzel van Bogglesworld.

DOWNLOAD PAIRWORK OPDRACHT

– Gaan jouw leerlingen zelf een presentatie geven of werkstuk maken? Dan vinden ze heel veel informatie op de site van Medieval Europe. Je zou zelfs elk tweetal een apart onderwerp kunnen geven: Van daily life tot troubadours en van Weapons & tools tot Feasts & Foods. Hetzelfde geldt voor de site van History for kids.

Materiaal van Bogglesworld

– Een mooie woordzoeker vind je hier.
– Een handige woordmat voor bij de kruiwoordpuzzel of information gap activity vind je hier.
– Een pittige gap fill opdracht vind je hier. Het is belangrijk dat leerlingen al bekend zijn met de woorden of veel ervaring hebben met het lezen van Engels. De bedoeling is dat ze de juiste woorden op de lege plekken invullen. Je kunt kinderen ook in tweetallen laten werken, waarbij ze om de beurt hardop lezen.
– Maar liefst 54 kaartjes met tekeningen, woordjes en zinnen kun je hier downloaden. Ik heb ze niet allemaal gebruikt, maar ik heb er de volgende activiteit mee gedaan:

Werkvorm

Print de kaartjes uit en zorg dat je van elk beroep 3 kaarten hebt (bijvoorbeeld a knight, an archer, a jester, a peasant). Niet alle beroepen hebben drie kaarten. Geef iedere leerling een kaartje. De bedoeling is dat ze op zoek gaan naar twee klasgenoten met hetzelfde beroep. Hoe dat in z’n werk gaat, kun je zien op de 5e slide van de PowerPoint die je hier kunt downloaden. Als ze elkaar gevonden hebben, repen ze ‘We have a match!’ of ‘We are a match!’.

Er zijn ook nog andere werkvormen die je met deze kaarten kunt doen, zoals ‘Go fish!’. Deze werkvorm wordt uitgelegd op de site waar je de kaarten downloadt.

Op de Powerpoint zie je ook de belangrijkste woorden die op de kaarten voorkomen. Bespreek deze eerst door ze uit te beelden of te omschrijven. Probeer niet te vertalen. Je kunt ook werken met plaatjes van internet. Sommige afbeeldingen vind je ook in het lespakket van Spelen met Engels.

DOWNLOAD POWERPOINT

error: