Een niet alledaags thema, maar wel heel interessant: De ruimte. Vooral voor de onderbouw is het moeilijk om passend materiaal te vinden, omdat het al snel te ingewikkeld wordt. Het makkelijkst is om de plaatjes en foto´s die je in Nederlands gebruikt, te vertalen naar het Engels: ´Look at this picture, it is a rocket´. ´Where is the rocket going? It´s going to the moon´. ´Let´s find out who´s in the rocket…. It´s an astronaut!´. Door zelf een verhaaltje in het Engels te vertellen m.b.v. flashcards, geef je de leerlingen de Engelse input die ze nodig hebben. Ook kun je met deze flashcards veel spelletjes doen, zodat de vocabulaire flink wordt geoefend. Ideeën voor activiteiten met flashcards vind je in de volgende blogs:
Flashcards, deel 1 / Flashcards, deel 2 / Flashcards, deel 3 / Flashcards, deel 4
Wil je veel meer? Lees dan nog onderstaande tips. Ik heb erbij gezet voor welke bouw het geschikt is, maar kijk vooral naar het niveau van jouw groep.
Vocabulaire voor de onder- en middenbouw
moon, rocket, star, sun, sky, earth, planet, astronaut, day, night, dark, light, alien, fly, walk
TPR activity:
I am an astronaut
I step into my rocket
10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1
I fly to the sky
It’s very dark
I see stars
I step out of the rocket
I walk on the moon
I see planet Earth
I like it here
Uitbreiding voor de midden- en bovenbouw
telescope, solar system, comet, galaxy, asteroid, flying saucer, Mercury, Venus, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune, Pluto, space shuttle, float
Songs over de ruimte
–Zoom Zoom Zoom We’re Going to The Moon Song: vrolijk liedje met aftellen van 10 naar 1. Makkelijk mee te zingen voor de middenbouw, leuk om te kijken voor de onderbouw.
–Mr. Sun, Sun, Mr. Golden Sun: een leuk liedje over de zon, geschikt voor de onder- en middenbouw. Bij een aantal keer herhalen, kunnen de leerlingen vast wel een gedeelte meezingen. De tekst van dit liedje vind je hier.
–The moon song: rustig liedje over de maan, waarbij de leerlingen ´it´s the moon, moon, moon´ mee kunnen zingen, maar de rest is te lastig. Wel leuk om naar te kijken.
–Twinkle twinkle little star: Hier zijn vele varianten van te vinden op internet, dus kijk vooral naar wat bij jou als leerkracht past en kijk natuurlijk ook naar het niveau van jouw groep.
–The Solar System Song: een heel rustig liedje met informatie over elke planeet, met Engelse ondertiteling. Geschikt voor de middenbouw, maar misschien ook wel voor de bovenbouw (als ze nog niet vanaf groep 1 Engels hebben gehad).
–Space song rocket ride: Een heel leuk lied van Barefoot Books voor de bovenbouw, waar steeds meer woorden bij komen. Er is Engelse ondertiteling, dus leerlingen kunnen proberen mee te zingen, maar het gaat snel. Alle vocabulaire komt voorbij.
–The Solar System Song: Een liedje voor de bovenbouw waarin elke planeet informatie geeft over zichzelf. Geen Engelse ondertiteling, dus best pittig!
–Planets Song Video: Een wat stoerder lied voor de bovenbouw, met een lekkere beat en informatie over de planeten. Halverwege moeten de leerlingen de planeten heel snel achter elkaar kunnen zeggen: een uitdaging!
–Flying from the sun to the stars: Simpel liedje over de planeten in het zonnestelsel, met veel herhaling. Leerlingen in de midden- en bovenbouw kunnen snel meezingen, mede dankzij de Engelse ondertiteling. Print ook de tekst van het liedje uit en maak hier een ´gap fill´-opdracht van, door enkele woorden te wissen met typ-ex. Ook vind je hier een werkblad bij het liedje.
–Moon song video: een lied met een goede beat en een pakkend refrein. Veel informatie over de maan. Voor de midden- en bovenbouw.
Videos over de ruimte
–Kids vocabulary – Solar System: Filmpje over de planeten, leuk voor de midden- en bovenbouw. Aan het eind worden de woorden herhaald en kunnen de leerlingen het nazeggen. .
–The space adventure: Een duidelijk filmpje gericht op het leren van vocabulaire. Geschikt voor de middenbouw. Inclusief Engelse ondertiteling. Aan het eind van het filmpje worden er verschillende woorden uitgelegd die hetzelfde klinken, maar verschillend worden geschreven (whole/hole / see,sea etc). Dat is meer voor de bovenbouw.
Bij dit filmpje kun je de tekst en een werkblad downloaden. Het werkblad zal voor sommige kinderen in de middenbouw nog te moeilijk zijn: laat hen dan vooral tekenen op de tweede pagina. Van de tekst kun je een ´gap fill´ opdracht maken, door sommige woorden te wissen met typ-ex. Leerlingen moeten dan raden welke woorden er op de lege plekken horen.
–The cold planet: Een filmpje over een buitenaards wezentje op een hele koude planeet. Voor de midden- en bovenbouw, met Engelse ondertiteling. Je kunt de tekst hier vinden en eventueel uitprinten om samen met de leerlingen te lezen. Ook is er een werkblad om voor, tijdens en na het filmpje te maken. Bespreek van tevoren de vragen (in het Engels), zodat de leerlingen weten waar ze op moeten letten.
–Solar System & Planets: Een duidelijke CLIL-video over ons zonnestelsel. Met soms wat extra Engelse ondertiteling. Heel leuk voor de midden- en bovenbouw.
Picture books
–Maisy’s moon landing: ideaal boek voor de onderbouw, waarin alle belangrijke woorden voorkomen. Met veel verrassende flapjes om om te draaien en aan te trekken. Klik op de titel voor een voorbeeldfilmpje op YouTube. Het boek is te koop bij Bol.com.
–How to catch a star: over een jongetje dat graag een ster wil hebben. Leuk boek voor de onder- en middenbouw, waarbij je de woorden goed kunt uitbeelden met gebaren.
–Papa, please get the moon for me : leuk boek van Eric Carle, over een meisje dat graag de maan wil hebben. Voor de onder- en middenbouw.
–On the moon: mooi informatief voorleesboek (met niet al teveel tekst) voor de onderbouw, te bestellen bij bol.com .
–Aliens love underpants: grappig boek over buitenaardse wezentjes die gek zijn op onderbroeken. Er komt niet veel vocabulaire van het thema in voor, maar zeker leuk om te lezen in de middenbouw.
BESTEL: LESPAKKET & LESPLAN MAISY GROWS A GARDEN
Flashcards
-Woordkaarten van Sparklebox: Mooie kaarten met duidelijke woorden en een klein plaatje ernaast. Bovenbouw.
-Wordmat planets van Sparklebox: Een handige poster op A-vier formaat, om op te hangen in de ´English corner´, zodat leerlingen ook buiten de Engelse les om de woorden kunnen zien. Midden- en bovenbouw.
-Flashcards Sparklebox: Grote flashcards met mooie plaatjes en het woord eronder. Midden- en bovenbouw.
-Space flashcards learnenglishkids: Kleine flashcards met plaatjes en woorden. Je kunt de woorden op de achterkant van de plaatjes plakken of als losse kaartjes lamineren. Als je ze op de achterkant plakt, kun je leerlingen de woorden laten raden: je laat het plaatje zien en daarna draai je het kaartje om voor het woord. Dit kunnen ze ook in tweetallen doen. Als je de woorden apart lamineert, kunt je memory spelen (zoek het juiste woord bij het plaatje) of de leerlingen rond laten lopen en de juiste match laten vinden. Onder- en middenbouw.
-Solar system flashcards lanternfish: Grote flashcards van alle planeten en een aantal extra woorden. Lijkt op ´flashcards sparklebox´, dus kies wat jij het mooist vindt. Midden- en bovenbouw.
-Classroom poster: Een vrolijke poster op A-vier formaat met de belangrijkste woorden van het thema. Leuk om op te hangen in de ´English Corner´ en om ´I spy with my little eye´ te spelen.
Op www.twinkl.co.uk vind je prachtig materiaal bij dit thema. Je kunt een gratis account aanmaken en toegang krijgen tot een aantal werkbladen en flashcards.
Worksheets (onder- en middenbouw)
-Colouring: werkblad voor de onderbouw, waarbij je de leerlingen opdrachtjes geeft om bepaalde voorwerpen te kleuren (´Colour the spaceship purple´’). Leerlingen kunnen het eventueel ook zelf lezen.
-My book of space: Een klein boekje om zelf in te kleuren, te knippen en te nieten. Met woorden als moon, planet, star, earth etc.
-Sentences & pictures: Uitprinten, knippen en lamineren maar! Geef de leerlingen het plaatje. Jij houdt de zinnetjes. Je leest steeds een zin voor en de leerlingen moeten kijken of zij het juiste plaatje erbij hebben. Deze werkvorm doe je pas nadat je voldoende input hebt gegeven, zodat de leerlingen wel gedeeltes van de zinnen begrijpen. Kunnen sommige leerlingen al lezen? Dan geef je de zinnen aan die leerlingen en de plaatjes aan de overige leerlingen. Ook kun je de plaatjes ophangen in het lokaal, zodat leerlingen er naartoe moeten lopen.
-Draw the lines: Leerlingen trekken een lijntje van het woord naar het juiste plaatje. je kunt als leerkracht de woorden eventueel voorlezen.
LEES OOK: 12 YOUTUBE KANALEN VOOR KLEUTERS
Worksheets (midden- en bovenbouw)
-Boardgame ´Are you?´: Bordspel op A-vier formaat, waarbij leerlingen oefenen met de vraag ´Are you?´ en met het antwoord ´Yes, I am / No, I´m not / Yes, we are / No, we´re not´. Gericht op aliens, sun, stars, planets etc.
-Let´s talk about space: Kaartjes met vragen om gesprekjes te voeren in tweetallen of tafelgroepjes. Voor leerlingen die al redelijk Engels kunnen spreken.
-Crosswordpuzzle: Aan de hand van clues vullen leerlingen de puzzel in. Je kunt hier ook een opdracht voor ´pairwork´ van maken: De ene leerling leest de clues, de andere leerling vult de antwoorden in.
-Ten sentences: Zinnen lezen en de woordjes oefenen. De woordjes staan in het rood. Je kunt de woordjes ook wissen met typ-ex, zodat de leerlingen zelf de woorden moeten invullen. Schrijf de woorden bijvoorbeeld bovenaan het werkblad , zodat ze het niet helemaal zelf hoeven te verzinnen.
-Trace and write: Zelf gebruik ik dit soort werkbladen niet, want ik vind het nogal saai. Maar wie weet vind jij het wel handig om de schrijfvaardigheid mee te oefenen: leerlingen schrijven de letters over.
-Wordsearch: Altijd handig voor leerlingen die snel klaar zijn.
-Domino: Leuk spelletje om zinnen en woordjes te combineren. Je kunt er ook andere werkvormen dan alleen maar domino mee doen (zie hierboven bij ´sentences & pictures´).
Er is natuurlijk nog veel meer te vinden op internet. De mogelijkheden zijn eindeloos. Hopelijk heb je aan bovenstaande ideeën voorlopig voldoende. Laat het me weten als je nog iets mist, maar laat het me ook weten als je één van de tips hebt gebruikt! Ik ben heel benieuwd.