English corner

Ik kom op heel veel scholen waar Engels wordt gegeven vanaf groep 1. Het valt mij op dat deze scholen enorm verschillen in de manier waarop Engels wordt gepresenteerd in het gebouw.  Bij de ene school moet je echt zoeken naar een Engels spelletje of prentenboek, terwijl de andere school volhangt met Britse en Amerikaanse posters, plaatjes en vlaggetjes. Hoe belangrijk is het eigenlijk om Engels zichtbaar te maken in de klas en in de school?

Als je gaat starten met vvto-Engels is het van belang om een goede basis te hebben: het team moet achter de beslissing staan en didactisch getraind worden, er is een gedegen beleidsplan voor de komende 4 à 5 jaar, de ouders worden op de hoogte gebracht en de leerlingen worden enthousiast gemaakt, omdat Engels ´leeft´ in de school.

Je kunt Engels zichtbaar maken door in elk lokaal een English Corner te maken. In deze ´hoek´ leg je Engelse (prenten-)boeken en spelletjes neer, plaats je typische Engelse spulletjes (bijvoorbeeld meegebracht door de kinderen) en benadruk je het thema waar je op dat moment mee bezig bent. Ook kun je er een Britse vlag, ketting of hoed neerleggen, die je elke keer tevoorschijn haalt als de Engelse les begint: zo weten de leerlingen dat je vanaf nu alleen maar Engels praat.

In de English corner komen dus spullen m.b.t. diverse thema´s. Je kunt je beperken tot de thema´s die je tijdens de Engelse les gebruikt (denk aan clothes, family, toys, animals, hobbies, weather), maar je kunt ook inspelen op de thema´s waar je in de klas mee bezig bent (bijv. water, kunst, gezondheid) of in de school (bijv. kinderboekenweek, reizen, kerst). Op internet vind je bij elk thema de prachtigste flashcards die je kunt lamineren en ophangen, leuke werkbladen en ook banners met woorden erop. Een zeer geschikte site is: www.sparklebox.co.uk. Het zoeken op deze site is nogal lastig, dus je kunt het beste op Google je thema intypen en daarbij ´sparklebox´, dus: food sparklebox´.

In de onder- en middenbouw hang je in de Engelse hoek ook de dagen van de week en geef je elke dag  één leerling de beurt om de kaartjes goed te hangen. Zo oefenen de leerlingen onbewust met de spelling van de dagen. Hetzelfde kun je natuurlijk doen met maanden en seizoenen.
YESTERDAY: Monday
TODAY: Tuesday
TOMORROW: Wednesday

Deze English Corner is ideaal voor alles wat je kwijt wilt tijdens, maar ook rondom je Engelse les. Doordat de hoek altijd aanwezig is, is Engels niet een losstaand vak dat één keer per week gegeven wordt, maar een onderdeel van het dagelijks onderwijs. Je kunt er gedurende de week naar verwijzen, maar leerlingen kunnen er ook zelf een boekje, werkblad of spelletje pAfbeeldingsresultaat voor english cornerakken. Engels wordt op deze manier in een betekenisvolle context aangeboden.

Vind je het moeilijk om je English corner in te richten? Vraag dan collega´s of de vvto-coördinator om hulp. Ook je leerlingen kunnen een goede bijdrage leveren.

Behalve een English corner in de klas, kun je Engels ook laten leven in de school. Niet alleen door spulletjes en vlaggetjes, maar ook door schoolbrede thema´s naar het Engels te vertalen. Dit hoeven de leerkrachten niet per sé zelf te doen: laat leerlingen mooie posterpresentaties maken of woorden opschrijven bij plaatjes. Leerlingen lopen diverse keren per dag langs de Engelse muren en ook de ouders zien dat Engels er echt bij hoort. Een taal leren wordt op deze manier veel aantrekkelijker.

Het is dus zeker belangrijk om Engels zichtbaar te maken in de school, omdat:
-Engels wordt aangeboden in een betekenisvolle context
-Leerlingen onbewust Engels leren, zonder dat er daadwerkelijk les wordt gegeven

-Engels op deze manier wordt geïntegreerd in andere vakken en thema´s
-Leerkrachten, ouders en leerlingen er enthousiast van worden
-Het leerlingen en leerkrachten motiveert om creatief te zijn en Engels niet als losstaand vak te zien 

Reacties zijn gesloten.