In dit blog krijg je tips om met het thema ‘the weather’ aan de slag te gaan in de bovenbouw. Ik ga er hierbij van uit dat leerlingen in de onderbouw al de basiswoorden en – zinnen van dit thema hebben geleerd. Is dat bij jou niet het geval? Lees dan het blog The weather (onder- en middenbouw).
BESTEL: THEMAPAKKET THE WEATHER (COMPLEET)
Wat is je communicatieve doel?
Het meest voor de hand liggende is natuurlijk dat leerlingen (alleen of in tweetallen) hun eigen weerbericht presenteren. Je kunt dit zo simpel of zo uitgebreid maken als je zelf wilt, afhankelijk van het niveau van jouw leerlingen. Bedenk of je één of meerdere van de volgende thema’s willen toevoegen:
– Days of the week
– Morning, afternoon, evening, night
– Months and seasons
– Clothes
– Countries
– North, south, east, west
Je kunt er ook voor kiezen om leerlingen een dialoog te laten naspelen. Een voorbeeld hiervan vind je in Worksheets The weather (bovenbouw). Hier zie je het begin van zo’n dialoog:
– Hello. Where do you come from?
* Hello. I come from the Netherlands.
– What’s the weather like in your country?
* It’s often cold in winter. It rains a lot in spring and autumn.
Als je je einddoel hebt gekozen, ga je kijken welke input en werkvormen hier het beste bij passen.
LEES OOK: THE WEATHER (ONDER- EN MIDDENBOUW)
Input
– Weather Report – Pui Tak Center’s ESL Program: Zelf heb ik dit filmpje gebruikt als input voor groep 6/7. Het duurt niet te lang, het tempo is perfect en de belangrijkste woorden voor het presenteren van het weer worden benoemd. Leg van tevoren wel even uit dat ze hier met Fahrenheit werken.
– Seasons, weather and clothes – Armagan Citak: Dit filmpje is leuk als je met dialogen gaat oefenen. Wat is jouw favoriete seizoen en waarom?
– Weather types quiz – Armagan Citak: Er wordt steeds een weertype getoond (met video of foto) en gevraagd welk weer het is. Leuk om in een tweede of derde les te doen. Ik vind het filmpje te lang duren, maar je kunt het ook in twee keer bekijken.
– Everyday English – ABC Education: Mooi Australisch filmpje met veel uitleg en voorbeelden voor groep 7/8. Er is Engelse ondertiteling en dat is fijn, want het gaat best snel. Er wordt zowel een voorbeeld voor een dialoog als voor het presenteren van het weer gegeven.
– Talking about the weather – Learn English by Pocket passport: een animatiefilmpje waarin twee mensen over het weer praten. Jammer dat er geen Engelse ondertiteling bij is.
– Talking about the weather (A1) – Learn English by Pocket passport: een eenvoudig animatiefilmpje, waarin langzaam wordt gesproken over het weer.
Talking about the weather (B1) – Learn English by Pocket passport: een animatiefilmpje over twee mensen die over het weer praten. Tempo is prima en het is goed te verstaan. Je kunt eventueel vooraf wat richtvragen bedenken, zodat leerlingen geconcentreerd blijven.
– Basic English dialogues (weather) – Easy English conversation: Korte dialogen (even wennen aan het accent 😉) met Engelse tekst erbij. Heel duidelijk en
– Talk about the weather – English for you: Woorden worden uitgelegd met behulp van animatie. Beetje saai, maar wel leuk om te combineren met een werkvorm met flashcards. Aan het eind is er een quiz.
– Learn weather expressions – Oxford online English: Voor gevorderde en/ of near-native leerlingen die toe zijn aan extra grammaticale uitleg. Vrij lang en saai filmpje, maar wel duidelijk en passend bij het thema.
– Weather forecast -Learnenglishteens: Een korte luisteropdracht (A2 niveau) waarin alle belangrijke woorden en chunks worden gebruikt. Ideaal voor de bovenbouw! Als je op deze site naar beneden scrollt, kun je de werkbladen en antwoorden downloaden, maar ook de hele tekst van het fragment. Zo kun je het fragment bijvoorbeeld een tweede keer laten horen, waarbij leerlingen kunnen meelezen.
BESTEL: WORKSHEETS THE WEATHER
Oefenen
– Als leerlingen voldoende input hebben gehad, is het belangrijk dat ze veel gaan oefenen voor het communicatieve einddoel. Gaan ze het weerbericht presenteren? Laat ze dan oefenen met bijvoorbeeld de dagen van de week, temperatuur en met chunks als ‘It will be…’ en ‘There will be…’. Gaan ze een rollenspel spelen? Laat ze dan oefenen met bijvoorbeeld de seizoenen, landen of vragen stellen (‘What’s the weather like in your country?’). Dit oefenen doe je vooral met flashcards, spellen en werkbladen.
– Met flashcards kun je natuurlijk op diverse manieren de vocabulaire én eenvoudige zinnen oefenen. Geef iedere leerling een flashcard en laat ze rondlopen. Als ze elkaar tegenkomen, vragen ze: ‘How’s the weather (today)?’, waarop ze elkaar antwoord geven met behulp van het plaatje of het woord op de flashcard. Als ze daarna wisselen van kaart, krijgen ze bovendien steeds een ander woord dat ze hardop moeten zeggen.
– Met de spellen van SpelenmetEngels oefenen kinderen de woorden zonder dat ze daadwerkelijk het gevoel hebben iets aan het leren te zijn. Denk aan een klassikaal reactiespel, een bingo of miniloco.
– Vergeet niet te oefenen met de extra vocabulaire, zoals clothes, days of the week of countries.
– Een handige (online) leestekst over het weer in de UK, met 5 vragen, vind je hier. Een online leestekst over Madagascar met 10 vragen vind je hier. Je kunt de teksten eventueel ook kopiëren in Word als je dat praktischer vindt.
– Een leuke online quiz die je zowel klassikaal als individueel kunt doen, vind je hier. Als je het klassikaal doet, verdeel je je klas in drie teams. Om de beurt mogen ze een vakje kiezen en de vraag beantwoorden.
– De werkvormen die je in het blog voor de onderbouw vindt, kun je ook prima voor de bovenbouw gebruiken.
Presenteren
Uiteindelijk gaan leerlingen laten zien wat ze hebben geleerd door het weerbericht te presenteren of een rollenspel te spelen. Vinden ze het nog spannend om dit voor de hele klas te doen? Laat ze het dan in kleinere groepjes uitvoeren, zodat je de veilige sfeer in jouw klas bewaart. Je doel is tenslotte dat kinderen Engels gaan spreken en niet dat ze zenuwachtig voor de klas staan. Als het in groepjes wordt uitgevoerd, kun jij rondlopen en eventueel begeleiden.
Zijn er kinderen die wél voor de klas durven te staan? Maak daar gebruik van en geef ze veel complimenten. Ook (juist!) als het niet perfect is. Hierdoor zien andere, meer onzekere, leerlingen dat het vooral gaat om het durven en doen.
Zoek je een kant-en-klaar lespakket voor dit thema, waarbij je zowel het weerbericht als de dialoog zou kunnen oefenen? Dan is het Themapakket The weather (bovenbouw) iets voor jou. Zijn deze woorden nog te ingewikkeld? Bekijk dan het themapakket The weather (onderbouw).
Ik wens jou en je leerlingen heel veel plezier met dit leuke thema.