In het eerste blog dat ik schreef over ‘shopping’ gaf ik je tips voor input. Een scala aan filmpjes met vocabulaire en met diverse dialogen, maar ook korte lees- en luisteropdrachten en links naar lesmateriaal. In dit tweede deel geef ik je suggesties hoe leerlingen kunnen oefenen met het thema. Het is vooral bedoeld voor kinderen in groep 6, 7 en 8.
Einddoel
Hoe leerlingen gaan oefenen, hangt af van het communicatieve einddoel dat je hebt gekozen. Gaan ze zelf een dialoog naspelen in een winkel? Gaan ze een plattegrond maken van een stad en hierop diverse winkels plaatsen (dit kan bijvoorbeeld in combinatie met het thema ‘giving directions’)? Of gaan ze zelf een winkelstraat tekenen en deze presenteren aan de klas?
Zorg dus eerst dat je je doel helder hebt, zodat je precies weet welke filmpjes, liedjes of dialogen je gaat aanbieden in de inputfase. Deze input gaan de leerlingen verwerken door veel te herhalen en te oefenen.
BESTEL THEMAPAKKET GIVING DIRECTIONS
Dialogen
Allereerst kunnen leerlingen natuurlijk zelf aan de slag met het dialoog dat je hebt uitgekozen in de inputfase. Je herhaalt het filmpje of de luistertekst nog een keer, je print de tekst uit en laat leerlingen meelezen. Daarna lees jij (bijvoorbeeld samen met een gevorderde of near-native leerling) de tekst nogmaals hardop voor. Of je vraagt twee leerlingen om dit te doen.
De rest van de klas onderstreept of markeert de woorden die ze niet kennen en / of waarvan ze de uitspraak lastig vinden. Deze bespreek je (zoveel mogelijk) in het Engels door gebruik te maken van visuele middelen (flashcards) of door de woorden te omschrijven.
Daarna kunnen leerlingen in tweetallen of groepjes gaan oefenen met het rollenspel. Ze wisselen hierbij uiteraard ook van rol. Als ze snel klaar zijn, spelen ze de dialoog nogmaals na, maar dan op een verveelde, gehaaste, boze of heel blije manier.
Als iedereen voldoende geoefend heeft, vraag je twee leerlingen om het voor de klas na te spelen. Je geeft aan dat alle leerlingen dit gesprek, na enkele lessen / over enkele weken, uit hun hoofd na kunnen spelen en ook zelf een aantal woorden kunnen veranderen.
De zinnen van de dialoog worden uit het hoofd geleerd. De woorden die vervangen kunnen worden, oefen je met behulp van diverse werkvormen.
Mooi lesplan met dialogen: ESL Kids Stuff
Plattegrond of winkelstraat
Gaan jouw leerlingen een eigen straat of dorp met winkels ontwerpen? Dan is het belangrijk dat ze veel verschillende winkels kunnen benoemen (en eventueel voorzetsels kunnen gebruiken: waar bevind de winkel zich?). Dit bereik je door spelenderwijs en communicatief de woorden te oefenen in verschillende contexten.
Als je het themapakket van Spelen met Engels hebt besteld, kun je allerlei werkvormen doen met de flashcards en memorykaartjes om spelenderwijs de vocabulaire te oefenen. Ga eerst aan de slag met de receptieve spellen en werkbladen, zoals bingo, miniloco en luisteropdrachten. Daarna komen de reproductieve spellen en werkbladen, zoals het reactiespel. Als leerlingen zich comfortabel voelen met het thema, dan gaan ze productief oefenen met het bordspel, het Guess what? spel en de diverse pairwork-opdrachten die je in de werkbladen vindt.
Vlak voordat leerlingen hun winkelstraat presenteren, gaan ze dit eerst nog in alle veiligheid oefenen in groepjes of tweetallen. Zo komen ze erachter waar ze nog aan kunnen werken, hoe ze iets vloeiender in het Engels kunnen vertellen en of ze begrepen worden door hun klasgenoten. Bovendien kun jij als leerkracht dan rondlopen en hulp bieden.
Je kunt aan deze eindopdracht nog iets extra’s toevoegen: Niet alleen benoemen de leerlingen de winkels, maar ze vertellen er ook bij wát je er kunt kopen (minimaal twee producten) of wie er werkt (als je het thema ‘jobs’ al hebt behandeld).
Als afsluiting kun je de tekeningen van de leerlingen allemaal aan elkaar vastplakken, zodat er één lange winkelstraat ontstaat. Laat leerlingen (in groepjes) een leuke naam bedenken.
Extra materiaal
– Kaartjes om te oefenen met de vocabulaire: Anglomaniacy
– Leestekst: Esl Flow
– Zeer uitgebreid lesplan met luister- en leesopdrachten (en een klein beetje grammatica): Road to grammar
Nog een leuk zinnetje om te oefenen en zo snel mogelijk op te zeggen; ‘If you want to buy, buy, if you don’t want to buy, bye bye!’