Ladybird

Ga jij in de klas aan de slag met het thema ‘lieveheersbeestjes’? Dan is het natuurlijk leuk om dit ook in je Engelse te lessen te verwerken. In het Amerikaans worden deze schattige beestjes ‘ladybugs’ genoemd (bug = insect of kever) en in het Brits heten ze ‘ladybirds’ (bird = vogel).

Mijn voorkeur gaat uit naar de Britse variant, maar beiden zijn natuurlijk prima. Let er wel op dat je consistent bent: Kies je voor ‘ladybug’? Gebruik dan ook een prentenboek of liedje waarin dat woord voorkomt of je legt vooraf aan je leerlingen uit dat er twee varianten zijn.

BESTEL: FLASHCARDS ANIMALS IN MY GARDEN

Voorlezen

The very lazy ladybird: geschikt voor groep 1 t/m 4. Het lieveheersbeestje zoekt ene plekje om lekker te slapen, maar ze wordt gestoord door diverse dieren, zoals een ‘tiger’, een ‘crocodile’ en een ‘monkey’. Leuk om na te spelen met je leerlingen, want er komen diverse gebaren en geluiden in voor. Klik op de titel voor een voorbeeldfilmpje. O.a. te koop bij Bol.com en Bookspot.

Ten little ladybugs: geschikt voor groep 1, 2 en 3. Er wordt afgeteld van tien naar één. Ook komen er eenvoudige dieren in voor zoals een ‘bird’, een ‘turtle’ en een ‘fish’. Leuk boekje om samen in het Engels te tellen tot tien. Klik op de titel voor een voorbeeldfilmpje.

The grouchy ladybug (ook wel ‘the bad tempered ladybug’): geschikt voor groep 4 en 5. Er komen namelijk behoorlijk wat moeilijke dierennamen in voor, zoals ‘praying mantis’, ‘skunk’ en ‘yellow jacket’. Ook wordt er geoefend met kloktijden (hele uren). Klik op de titel voor een voorbeeldfilmpje.
Je kunt dit prentenboek kopen bij Practicum Educatief met een korting van 10%, als je de code ‘SpelenmetEngels’ gebruikt.

What the ladybird heard: geschikt voor groep 4 en 5. Dit leuke prentenboek van Julia Donaldson is volledig op rijm. Doordat het behoorlijk wat tekst bevat, is het te lang voor de allerkleinsten, maar juist geschikt voor de middenbouw. Het gaat over boerderijdieren die twee dieven voor de gek houden. Leuk om dierengeluiden te oefenen en eventueel na te spelen. Klik op de titel voor een voorbeeldfilmpje. Er zijn ook vervolgen op dit boek: ‘What the ladybird heard next’ en ‘What the ladybird heard on holiday’ (met wilde dieren). O.a. te koop bij Bol.com.

Lara the yellow ladybird: geschikt voor groep 1 t/m 4. Een prentenboek over een lieveheersbeestje dat haar gele vleugels rood verft om erbij te horen. Over hoe iedereen uniek is op zijn eigen manier.  Klik op de titel voor een voorbeeldfilmpje. Het boek is volgens mij niet te koop in Nederland, maar je kunt het wel gratis downloaden:

DOWNLOAD GRATIS: LARA THE LADYBIRD

Liedjes & Filmpjes:

Hey ladybug – Pinkfong: Vrolijk liedje, heb je de hele dag in je hoofd!
Ladybird – Happy kids: Nog een vrolijk liedje (verwijder ‘cute’ om het eenvoudig te houden)
Ladybird – KidsTV123: Heel rustig liedje, niet echt om mee te zingen. Wel leuk om leerlingen rustig te krijgen 😉
Where is the ladybird – Maggie and Steve: Kort liedje en heel eenvoudig om mee te zingen (oefen van tevoren met ‘where is the…?’ en ‘I see…’
Butterfly, ladybug, bumblebee – Supersimplesongs: Liedje met ook nog de woorden ‘butterfly’ en ‘bumblebee’. Heel eenvoudig om mee te zingen.
Ladybird, ladybird – Little baby bum: Liedje waarbij kinderen tot vijf tellen en ook gebaren kunnen uitvoeren (fly, roll, jump,  go slow, sleep). Van tevoren even langzaam oefenen, want het gaat vrij snel.
The ladybug song – Mapleleaflearning: Grappig liedje, maar wel even van tevoren ‘pineapple’ oefenen en tellen tot 3. Ook leuk om na te spelen met 3 kinderen: steeds eentje erbij of eraf.
Ladybug song – The Kiboomers: Mijn favoriete liedje! Superleuk omdat je het goed kunt zingen met gebaren (fly, here, there, hight, low, around, fast, slow etc.). Je ziet die kleintjes gewoon al door het lokaal dansen.
Ladybird for kids – Wizz: Kort informatief filmpje, waarin woorden voorkomen als black spots, wings, fly, red colour etc. Met een leuke opdracht aan het eind. Geschikt vanaf groep 3.
The life cycle of a ladybug – Emily Johnson: Geschikt vanaf groep 5 voor leerlingen die al vier jaar Engels hebben gehad. Mijn advies is om vooraf 1 of 2 richtvragen te stellen (bijvoorbeeld ‘When are ladybugs active?  en ‘What’s the total lifespan of a ladybug?’). Ook voor na het kijken van het filmpje kun je een werkblad met vragen maken.

 LEES OOK: ANIMALS IN MY GARDEN

 Werkbladen & activiteiten

 Veel activiteiten en werkbladen die je in het Nederlands zou gebruiken, zijn ook geschikt voor tijdens je Engels les. Denk aan kleurplaaten of stippen tellen. Hieronder nog wat extra activiteiten die je gratis kunt downloaden:

Kleuren en lijnen overtrekken
Tellen (eventueel ook knippen en stokpoppetjes van maken)
Making learning fun: Werkbladen en flashcards bij het boek ‘The very lazy ladybird’. Alles gratis te downloaden, dus printen maar!
Dltk-teach: Werkbladen bij ‘the grouchy ladybug’
The grouchy lady bug: Marcelle’s KG zone heeft een gratis lespakket gemaakt, met flashcards, een boekje om zelf te kleuren en te knippen en kaartjes met de kloktijden. Download hier.
– Voor kinderen die al een beetje kunnen lezen zijn er de werkbladen van 123Homeschool4me. Als je helemaal naar beneden scrolt vind je de link: ‘Download Ladybugs life cycle worksheets’.

BESTEL: THEMAPAKKET MY GARDEN

* Materiaal van Sparklebox:

Voor in je lokaal (ook in het Nederlands te gebruiken)
Woordmat ‘Life cycle of a ladybird’
Knippen & plakken ‘Life cycle of a ladybird’

* Tip:

Doe de activiteiten die je in het Nederlands zou doen, ook in het Engels. Denk aan de basiswoorden zoals fly, black, red, dots, small en het tellen van 1 tot 10. Verder pas je alle activiteiten en werkbladen aan aan het boek dat je gaat voorlezen en / of het liedje dat je gaat zingen. Maak flashcards van de belangrijkste woorden en kom hier regelmatig op terug door bijvoorbeeld (klassikale) spelletjes te spelen.

LEES OOK: 10 TIPS VOOR KLEUTERS

error: