10 tips voor Engels bij kleuters

1. Input is het allerbelangrijkste bij het leren van een taal. Hoe meer input een kind krijgt, hoe meer hij / zij leert. Praat dus altijd, of in ieder geval zoveel mogelijk, Engels tijdens de Engelse les. Als je doeltaal de voertaal is, leren kinderen veel meer dan alleen maar losse woordjes. Ze raken ook vertrouwd met de structuur van de taal. Bovendien is het prettig voor NT2-leerlingen dat ze Engels niet vanuit het Nederlands hoeven te leren: dat zou tenslotte dubbel zo hard werken zijn. 20161024_133752

2.Maak gebruik van gebaren, mimiek en aanwijzen. Leg woorden uit met je handen, met bewegingen, met flashcards en met voorwerpen uit de klas. Zo hoef je niet te vertalen, maar blijf je Engels spreken.

3.Praat langzaam en gebruik taal die bij het niveau van de kinderen past.

4.Maak plezier met je leerlingen. Laat zien dat jij geniet. Speel mee.

5.Laat je leerlingen weten dat ze niet alles hoeven te begrijpen en dat ze ook gewoon in het Nederlands mogen antwoorden. Veel kleuters zitten in een ´stille periode´: ze nemen eerst de taal in zich op voordat ze het zelf gaan spreken. Ieder leert in zijn eigen tempo.

20160111_1127096.Wees zelf niet bang om fouten te maken en straal dat ook uit naar je leerlingen. Weet je een woord niet? Zoek het samen op!

7.Wissel zoveel mogelijk af in werkvormen: spelen, bewegen, zingen, voorlezen, werkbladen, spelletjes en een filmpje op het digibord.

8.Sluit aan bij de thema´s waar je op dat moment al mee bezig bent in de klas (denk aan kleuren, vormen, fruit, de seizoenen, huisdieren, familie, school, lichaam of je woonomgeving). Zo is Engels geen losstaand vak, maar onderdeel van het dagelijks onderwijs: kleuter-CLIL.

9.Verbeter geen fouten, maar herhaal dezelfde zin op een correcte manier. Of stel een vraag waarin je de juiste vorm laat horen. Als een leerling bijvoorbeeld zegimg_2813t: ´I eated a banana´, kun je antwoorden met: ´Really? You ate a banana this morning?´of´Did you eat a banana?`.

10.Het leren van een vreemde taal gaat bij kleuters altijd spelenderwijs. Liever een kwartier per dag dan één keer per week een uur.

Reacties zijn gesloten.

error: