Het thema van de Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen. Door hier ook in je Engelse lessen mee aan de slag te gaan, zal de voorkennis van je leerlingen al geactiveerd zijn en zal het leren natuurlijker verlopen. Hieronder vind je tips voor boeken, liedjes, filmpjes en activiteiten voor groep 5 t/ m 8. Zoek je eenvoudiger lesmateriaal? Lees dan het blog Nature (onder- en middenbouw). Ook als jouw leerlingen in de bovenbouw nog maar weinig ervaring hebben met Engels.
BESTEL FLASHCARDS NATURE MIDDENBOUW
Prentenboeken
–The snail and the whale – Julia Donaldson: Een prachtig prentenboek dat nog te moeilijk is voor groep 1 t/m 4 vanwege de lange teksten, maar wel geschikt voor leerlingen vanaf groep 5. Bij Practicum Educatief vind je diverse varianten en krijg je 10% korting met de code ‘SpelenmetEngels’. Hier zie je een prachtig filmpje van het begin van het prentenboek: The tail of the humpback whale.
–Why should we protect nature? – Jen Green: Een semi-informatief boek over het beschermen van de natuur. De klas gaat op een ‘school trip’. Voorbeeldfilmpje: Why should we protect nature?.
– We planted a tree – Diane Muldrow: Een boek over het planten van een boom en wat er daarna gebeurt. Hier een voorbeeldfilmpje: We planted a tree.
Liedjes en filmpjes
Kijk zeker ook even bij de tips die ik geef voor de onder- en middenbouw, want misschien hebben jouw leerlingen nog niet zoveel ervaring met Engels of vinden ze het prima om wat ‘kinderachtiger’ filmpjes te kijken.
– Learn Nature vocabulary – ELF Kids: Vrolijk Filmpje waarin leerlingen uitgenodigd worden om de 24 woorden op een ritmische manier na te zeggen.
– Learn nature vocabulary phrases 1 – ELF Kids: In dit filmpje zie je dezelfde woorden als in het filmpje hierboven, alleen nu zijn de woorden verwerkt in een zin. Ook hier worden de leerlingen uitgenodigd om de zinnen op een ritmische manier na te zeggen.
– Nature Vocabulary and phrases chant – ELF Kids: Ook in dit filmpje zie en hoor je weer dezelfde 24 woorden. Ze zijn verwerkt in een zin. Het wordt nu minder ritmisch opgezegd, maar leerlingen leren de woorden wel gelijk in de juiste context. Daag hen uit om zelf ook zinnen te maken waarin de woorden voorkomen.
– The environment rap: Werk jij met je leerlingen aan het thema ‘environment’ of ‘recycling’? Dan is dit een leuk en toepasselijk liedje. Leerlingen lezen de Engelse tekst direct mee op het digibord.
– Learn nature vocabulary – Tic tac tube: Een filmpje waarin realistische beelden worden getoond. De Engelse woorden (birds, fog, forest, lake, mountain, river, sea, swamp) worden opgenoemd en zijn in een zin verwerkt. Leerlingen kunnen meelezen. De tweede helft van het filmpje gaat in op verschillende dieren.
BESTEL FLASHCARDS NATURE BOVENBOUW
Activiteiten
- Ook leerlingen in de bovenbouw vinden het leuk om bewegend te kunnen leren. Dat kan o.a. met de chant die ik heb geschreven en die je hieronder gratis kunt downloaden. Verzin bij zoveel mogelijk woorden een gebaar. Lukt dat niet? Laat dan de bijbehorende flashcard zien. De woorden in de chant zijn gebaseerd op de spellen en werkbladen van het thema ‘nature bovenbouw’ in de webshop.
- Beeld een woord uit of omschrijf een woord en laat leerlingen raden om welk woord het gaat. Ze kunnen het aanwijzen op de flashcards die in het lokaal hangen, maar ze kunnen het woord ook opschrijven op een wisbordje. Jij telt to drie en dan houden ze allemaal het wisbordje omhoog: Wie had het goed? Leerlingen kunnen natuurlijk zelf ook de woorden uitbeelden. Voor het omschrijven van woorden moeten ze al vertrouwd zijn met het thema: Dit doe je pas na enkele lessen.
- Leerlingen kunnen als eindopdracht hun eigen eiland of land tekenen of knutselen. Hierin verwerken ze de woorden die ze hebben geleerd. Vervolgens presenteren ze het aan hun klasgenoten: ‘On my island there are three volcanoes, there is a river and there are lots of rocks. When you follow the path, you see a waterfall… etc.’
- Geef aan het begin van de lessenserie eenvoudige tekenopdrachten: Draw the Earth, draw planets in space, draw a meadow with some cows and horses, draw a desert wth a camel etc. Deze activiteit is ideaal voor de inputfase: Leerlingen hoeven de woorden nog niet zelf uit te spreken, maar oefenen ze wel door ernaar te luisteren.
- Wat hoort waar? Print de flashcards van jungle, desert, ocean, sky, forest & rainforest en laat leerlingen categoriseren waar bepaalde dieren en planten thuishoren. Je kunt de flashcards ook uitdelen aan enkele leerlingen. De overige leerlingen krijgen een woord en moeten bij de juiste klasgenoot gaan staan. Bijvoorbeeld ‘bird’ hoort bij ‘sky’, maar kan ook bij ‘rainforest’. Zo kunnen er ook leuke gesprekken ontstaan (bij voorkeur in het Engels uiteraard 😉
- Verdeel de klas in drie teams en doe deze online quiz . Leerlingen mogen uiteraard met elkaar overleggen. Je kunt het ook in drietallen spelen, als je voldoende computers hebt.
- Kunnen jouw leerlingen in groep 7/8 wel wat uitdaging gebruiken? Download dan deze ‘fact cards‘. Bij deze kaartjes kun je twee activiteiten doen. Ook deze zijn gratis te downloaden op de site van Bogglesworld: Wonders of the natural world en Superlative quiz (gelijk even wat grammatica oefenen ;-)).
- Meer werkbladen en activiteiten vind je binnenkort in de webshop van Spelen met Engels. Denk o.a. aan een bingospel, een bordspel, een Guess what? spel (variant op Wie is het?), kwartet en heel veel werkbladen.