Days and months

Er is zoveel te vinden op internet dat je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. Als groepsleerkracht heb je amper tijd om Engels te geven, laat staan om uitgebreid te zoeken naar dat éne perfecte filmpje of liedje dat bij jouw Engelse les past. Dus dan maar weer de methode volgen, terwijl je best méér zou willen. In elke Engelse methode komt wel het thema ´days and months´ voor. Daarom nu een aantal tips die je zò kunt toepassen in je Engelse les.

BESTEL: FLITSKAARTJES DAYS, MONTHS, SEASONS

Liedjes

Voor de onder- en middenbouw is er op YouTube behoorlijk wat te vinden aan liedjes rondom dit thema. Hier een aantal suggesties:
Months of the year song – Kids TV 123
Months of the year chant! – ELF Kids Videos
Months chant – Super Simple Songs
The months of the year song – MapleLeafHashima
Days of the week song – Kids TV 123
Karate Class – Oxford University Press
Time for another year – Learn English Kids
Days of the week song – Learning Station
12 months of the year line dance – Jack Hartmann

BESTEL: THEMAPAKKET THE WEATHER

Voor de bovenbouw zijn deze liedjes misschien al snel te kinderachtig (hoewel die van ELF Kids videos het ook altijd erg goed doen in de bovenbouw). Er is erg weinig te vinden dat aansluit bij leerlingen uit groep 7 en 8, maar ik onderstaande liedjes zijn zeker wat stoerder en dus goed te gebruiken:
12Months! – Harry Kindergarten Music
Days of the week song – ToyBoxToons
How many days are there in a week? – Harry Kindergarten Music
Days of the week song – Jack Hartmann
Months of the year rap – Jack Hartmann
Days of the week – ELT songs
Learn seasons for kids – Mooseclumps

BESTEL FLASHCARDS DAYS AND MONTHS

Materiaal

– Spelen met Engels heeft flashcards gemaakt voor zowel de dagen van de week als de maanden van het jaar. Je vindt ze hier.  Daarnaast zijn er ook flitskaartjes bij dit thema, handig om op te hangen in je ‘English corner’. De flitskaartjes bevatten ook woorden als ‘yesterday’ en ’tomorrow’ en de seizoenen. Zo kun je elke dag oefenen met je leerlingen (bijvoorbeeld in de kring) en hoef je de woorden niet steeds in een losse les aan te bieden. Andere flashcards vind je o.a. bij Supersimpleonline (days) en BogglesWorld (months).

-Heb je de dagen en maanden op verschillende manieren geoefend en kunnen jouw leerlingen al Engels lezen? Speel dan bingo met deze bingokaarten.

– Download handige boekenleggers, zodat leerlinge onbewust de schrijfwijze van de dagen en maanden zien.

BESTEL: A WONDERFUL WEEK

Werkvorm

Als er voldoende input is gegeven, kun je leerlingen in tweetallen laten spreken en spelen. Als ze kunnen lezen, is het doolhofspel erg leuk. Ga naar deze link en scroll naar ´months´. Nu kun je uit verschillende doolhoven kiezen: Met zes, negen of twaalf vakjes. Klik je bijvoorbeeld op ´9´, dan krijg je negen hokjes met maanden in je doolhof.

Bij choose an image kun je kiezen uit dagen van de week, seizoenen en maanden, maar ook data en tijden.
Bij content text kun je de woorden invullen die aansluiten bij de plaatjes die je hebt gekozen, zodat de leerlingen de maanden en dagen ook kunnen lezen. Zou ik wel doen voor de duidelijkheid!
Bij questions kun je vragen bedenken. Bijvoorbeeld ‘What day comes after the weekend?’ of ‘What’s the first month of the year?’. Is dat nog te lastig?
Bij path size kies je de moeilijkheidsgraad van het doolhof zelf. Kies een makkelijke en een moeilijke variant, zodat leerlingen een keuze hebben.

Vul negen verschillende maanden en dagen in, print het doolhof uit en maak dan nòg een doolhof met andere dagen en maanden. Ook deze print je uit.

Nu kun je leerlingen gewoon zo’n doohof geven en ze individueel laten werken. Maar je kunt ook de vragen van beide doolhoven afknippen en die omwisselen. Leerling A krijgt dan dus de vragen van leerling B en vice versa.  Ze krijgen allebei een ander doolhof en zullen via smalle weggetjes alle negen vakjes moeten bereiken. Hòe ze die vakjes moeten bereiken, weet hun klasgenoot, want die heeft de volgorde dankzij de vragen. Leerling A zal bijvoorbeeld zeggen: ´What’s the first month of the year?’, waarop leerling B naar het juiste vakje gaat. Vervolgens geeft leerling B een clue aan leerling A, zodat ze tegelijkertijd door het doolhof gaan en niet te lang op elkaar hoeven te wachten.

Stimuleer leerlingen om niet al verder te gaan door gewoon maar de paadjes te volgen, maar echt te luisteren naar de clues en daar antwoord op te geven. Benadruk dat het gaat om het communiceren in het Engels. Leerlingen vinden dit een erg leuke opdracht, maar pas het doolhof wel aan aan het niveau van de leerlingen. Een te makkelijk doolhof is saai en een te moeilijk doolhof is demotiverend.

LEES OOK: THE WEATHER (BOVENBOUW)

Nog meer werkvormen

– Als leerlingen de spelling van de woorden redelijk onder de knie hebben, kunnen ze op elkaars rug de letters van een dag of maand tekenen. Welke dag of maand wordt er geschreven?

– Leerlingen omschrijven aan elkaar een dag of maand. Bijvoorbeeld: ‘In this month, it’s often Easter. Eggs are hatching, it’s my birthday in this month’ of ‘On this day we always have PE  and history. It’s the day after Wednesday’. Is dit nog te moeilijk? Dan kun jij het als leerkracht omschrijven en de leerlingen raden. Dit raden kan op diverse manieren: Klassikaal roepen, naar de juiste flashcard toelopen of het woord opschrijven op een wisbordje en dan omhoog houden.

– Leerlingen gaan in een kring staan en zeggen om de beurt een maand (in de juiste volgorde). Als je niet weet welke maand je moet zeggen of je zegt een verkeerde maand, ga je op de grond zitten. Je kunt er aan toevoegen dat je ook moet gaan zitten als je de maand ‘July’ hebt. Zo blijven er uiteindelijk twee leerlingen over. Wie wordt de ‘winnaar’? Dit kun je uiteraard ook doen met de dagen van de week.

– Leerlingen vertellen elkaar in het Engels over hun favoriete dag van de week of over hun favoriete maand. Om ervoor te zorgen dat dit soepel verloopt, kunnen ze hun verhaal is opschrijven. My favourite month is…, because…. Jongere kinderen kunnen hun favoriete dag of maand tekenen.

– Voor de bovenbouw: Combineer de dagen van de week met schoolvakken. Ik schreef een handig lespakket bij het liedje ‘What a wonderful world’ van Sam Cooke, waarin diverse ‘school subjects’ worden benoemd. Leerlingen kunnen als eindopdracht zelf een schoolrooster maken, waarin ze enkele vakken verdelen per dag. Je kunt dan eventueel ook oefenen met de kloktijden.

BESTEL: LESPAKKET WHAT A WONDERFUL WORLD

Spelletjes en werkbladen

Wordsearch days of the week
Bob’s weekly schedule
Days of the week
Days of the week cardgame
This is my week (drawing or writing)

Reacties zijn gesloten.

error: