Growth mindset

Training Platform mindset
Afbeeldingsresultaat voor leerkuil talentenlab

In maart en april 2017 heb ik in Lunteren de training van Platform Mindset gevolgd. Met een stuk of vijftig juffen, coaches en begeleiders werd ik ondergedompeld door Lonneke Snijder, Floor Raeijmaekers en Inge Corstiaans in Makkieland & Lefland, in groeitaal, complimenten geven, strategieën gebruiken, fixed vs growth mindset, soorten fouten en de leerkuil. Een training met ongedwongen sfeer en voldoende afwisseling tussen theorie en praktijk.

Hoewel de meeste theorie mij wel bekend was, vond ik het heel nuttig om weer even met de neus op de feiten te worden gedrukt: Hoe geef ik eigenlijk complimenten aan mijn kinderen en aan mijn leerlingen? Hoe kan ik er nu voor zorgen dat ik dit structureel ga veranderen? Dat het een gewoonte wordt om groeitaal te gebruiken, zodat vooral het proces wordt beloond en niet het resultaat.

BESTEL: THEMAPAKKET CLASSROOM ENGLISH

In je Engelse les

Ook tijdens de Engelse lessen die je geeft, kun je je bewust zijn van de complimenten die je geeft. Vaak blijft het in het Engels bij ‘Well done’ of ‘Good job’ en wordt er vooral gekeken naar hoe goed een kind Engels begrijpt, schrijft, leest of spreekt. Maar ook bij het leren van een vreemde taal draait het allemaal om het proces en niet om het eindresultaat.

Bij het leren van Engels maakt een kind namelijk heel veel gebruik van compenserende strategieën: Wat doe ik als ik iets niet begrijp? Wat doe ik als ik me in het Engels wil uitdrukken, maar ik weet bepaalde woorden niet? Door kinderen te stimuleren bepaalde strategieën toe te passen en ze hiermee herhaaldelijk te laten oefenen, worden ze niet alleen beter in de taal, maar zullen ze ook veel meer zelfvertrouwen krijgen. Ook hier geef je complimenten omdat leerlingen durven en doen, omdat ze aan het proberen zijn.

In de online cursus ‘Spelen met Engels 1’ leer je meer over deze strategieën. En in de woordenlijst ‘Classroom English’ vind je een scala aan opties om je leerlingen in het Engels te complimenteren.

BESTEL: CLASSROOM ENGLISH WOORDENLIJST

Reacties zijn gesloten.

error: