Father’s day

Als Moederdag achter de rug is, wordt er al snel weer nagedacht over Vaderdag: Wat zullen we knutselen dit jaar? Het is weer eens wat anders om Vaderdag te betrekken in je Engelse lessen. Hoe leuk zou het zijn als de kinderen bijvoorbeeld een Engels liedje zouden zingen voor hun vader of een Engelse kaart schrijven?  Hieronder krijg je allerlei tips voor Father’s day!

De foto’s die je in dit blog ziet, zijn van mij en mijn vader. Helaas is hij onlangs (4 juni 2021) overleden. Ik ben dankbaar voor de liefde en de veiligheid die hij mij heeft gegeven. 

Liedjes

Me and my dad (1975)

On Father’s day song for kids – The kiboomers: Vrolijk liedje met een eenvoudige melodie. Misschien is de tekst nog wat moeilijk voor kleuters, dus heel veel herhalen en oefenen!

I love my daddy – The Kiboomers: Heel leuk liedje om samen te oefenen! Ook dit liedje heeft een simpel melodietje en er wordt veel herhaald. De tekst is eenvoudig, dus ook geschikt voor kleuters.

Daddy is his name o– The Kiboomers: Variant op het liedje ‘Bingo is his name-o’. De letters van ‘daddy’ worden gespeld en steeds wordt er een letter vervangen door een klap. Tekst: ‘I have a very special friend and daddy is his name o,  D A D D Y’

Hip hop father’s day rock song – The Kiboomers: Een stoere en leuke rap voor de middenbouw, met heel veel ‘Boom shake it up, boom boom skake it up’.

I love daddy – Galaxy Academy Thailand: Een liedje voor de middenbouw met Engelse ondertiteling. Niet heel makkelijk om mee te zingen, want het is nogal langzaam en een beetje ‘soft’. Maar wel leuk om samen naar te kijken en luisteren. Bijvoorbeeld als start van het thema of als afsluiting.

BESTEL THEMAPAKKET MY FAMILY

Father’s day song – Learning station: Interactief liedje met veel bewegingen en een lekker ritme. Makkelijk mee te zingen. Misschien zelfs nog wel leuk voor de bovenbouw! Met Engelse ondertiteling.

The father’s day song – Songdrops: Heel grappig liedje voor de bovenbouw. Alleen geschikt voor leerlingen die al behoorlijk wat Engels kunnen. Niet echt makkelijk om helemaal uit je hoofd te leren, maar wel leuk om naar te kijken en luisteren.

My dad – Easy Peasy Plays: Een liedje voor de middenbouw (en misschien voor sommige leerlingen in de bovenbouw?) dat vooral leuk is om naar te kijken en te luisteren, maar moeilijk om mee te zingen. Het heeft Engelse ondertiteling, dus leerlingen zullen er zeker wat extra Engels van oppikken.

– Maak zelf een liedje op een eenvoudige melodie, zoals bijvoorbeeld de eerste op ‘Twinkle twinkle little star’ en de tweede op ‘Vader Jacob’:

Me and my dad (2019)

It’s a special day today
Because today is Father’s Day
I will whisper in your ear:
Daddy, I’m so glad you’re here
It’s a special day today
Because today is Father’s day

Hello daddy, hello daddy
How are you? How are you?
Do you know I love you? Do you know I love you?
Yes, I do! Yes, I do!

LEES OOK: MY FAMILY

Filmpjes

Father’s day celebration – T-series Kids Hut: Een tekenfilmpje voor de midden- en bovenbouw waarin in een rustig tempo wordt uitgelegd hoe Vaderdag ontstaan is. Het wordt ingesproken met een Indiaas accent en het heeft Engelse ondertiteling.

British English Holidays, Father’s day – Learn English with EnglishClass: Een filmpje voor de bovenbouw waarin wordt uitgelegd wat Vaderdag betekent en hoe het gevierd wordt in Groot-Brittannië. Er is Engelse ondertiteling en de belangrijkste woorden verschijnen links boven in beeld. De uitleg gaat vrij snel, dus het is echt voor leerlingen die veel ervaring hebben met Engels. Misschien een goed idee om van tevoren enkele richtvragen te bedenken zodat leerlingen goed blijven opletten.

My dad – Learn English kids, British council: Een filmpje waarin een meisje haar vader beschrijft. Eerst zijn uiterlijk, dan zijn hobby’s en wat hij allemaal doet op een dag. Het filmpje is vrij saai, maar je kunt de hele tekst uitprinten en dat is wel weer interessant voor de bovenbouw: Wis enkele woorden met typ-ex en laat de leerlingen goed naar het filmpje luisteren en kijken. Naderhand (of tijdens het kijken) proberen ze de juiste woorden op de lege plekken in te vullen. Er is ook een werkblad bij deze video. Deze kun je hier downloaden.

LEES OOK: BUITEN SPELEN MET ENGELS

Voorlezen

– “Pete the cat, rock on mum and dad”. Zelf heb ik het boek besteld bij Bol.com, zodat ik ook gebruik kan maken van de bijbehorende poster om het boek te introduceren (´What / Who do you see on this poster?´, ´What colour are the hearts?´, ´What do you think will happen in the book?´). Bovendien zitten er kaartjes en stickers in die je makkelijk kunt kopiëren en zo ieder jaar aan je leerlingen mee kunt geven. Heb je het boek niet? Dan zijn er een aantal varianten te vinden op Youtube.

Na het voorlezen kun je aan de kinderen vragen: ´What would you do for your parents?´. Hier mogen ze uiteraard gewoon in het Nederlands op reageren. Of misschien weten sommige leerlingen wel woordjes als ´help my father´, ´clean´, ´make coffee´, ´kiss her´, ´flowers´ etc.

Het boek is natuurlijk ook te gebruiken voor ‘Mother’s day’ of bij het thema ‘My family’.

Andere boeken
(Klik op de titels om het boek te bestellen via Bol.com)

I love you daddy pig: Een leuk boekje van Peppa Pig. Een voorbeeld ervan vind je hier op YouTube.

I love my daddy: Ideaal voor de onderbouw. Eenvoudige, korte zinnen op rijm en leuke tekeningen. Een voorbeeld ervan vind je hier op YouTube.

I love dad: Een superleuk boekje van Eric Carle, met op elke bladzijde een kleine ‘very hungry caterpillar’. Perfect voor de onderbouw: weinig tekst en herkenbare dieren. Een voorbeeld vind je hier op YouTube. Bestel je het boek via Practicum Educatief, dan krijg je 10% korting met de code ‘SpelenmetEngels’.

A perfect Father’s day: Een leuk boek voor de middenbouw of voor bovenbouwers om zelf te lezen. Een voorbeeld ervan vind je hier op You Tube.

How to surprise a dad: Een boekje met allerlei ideeën om je vader te verrassen. Best veel tekst, dus vooral geschikt voor de middenbouw (en bovenbouw om zelf te lezen) of gewoon stukjes overslaan. Een voorbeeld vind je hier op YouTube.

– Guess how much I love you: Het beroemde boek ‘Raad eens hoeveel ik van je houd’ kun je natuurlijk heel goed in het Engels voorlezen. Een voorbeeld van het boek vind je hier op YouTube en verderop lees je over een leuke knutselactiviteit die hier heel goed bij past. Bestel je het boek via PracticumEducatief, dan krijg je 10% korting met de code ‘SpelenmetEngels’.

BESTEL: FLASHCARDS MY FAMILY

Activiteiten

– Ik heb diverse templates gemaakt van kaarten die de kinderen kunnen kleuren en schrijven. Ze kunnen zelf aan de binnenkant een (van tevoren geoefend) gedichtje schrijven, ‘Happy Father’s day’ of ‘I love you’. Of gewoon een tekening maken natuurlijk.

DOWNLOAD TEMPLATES VOOR FATHER’S DAY CARDS

– Op de site van Sparklebox vind je diverse banners, boekenleggers en kleurplaten.

– Voor kinderen die al kunnen lezen en schrijven hebben we een werkblad gemaakt. Leerlingen geven antwoord op de vragen met betrekking tot hun eigen vader, zoals bijvoorbeeld ‘His job is..’ en ‘He loves to eat…’. Je kunt het hieronder downloaden.

DOWNLOAD WERKBLAD ‘MY DAD’

– Voor de bovenbouw (of gevorderde leerlingen in de middenbouw) is er dit leuke krantenartikel van ABCTeach.com. Leerlingen vullen gegevens en karaktereigenschappen van hun vader in. Ook verzinnen ze woorden voor in een verhaaltje, zodat het aansluit bij hun vader.

– Een superleuke knutselactiviteit vind je hier, ook van ABCTeach.com. Niet al te ingewikkeld en met de leuke tekst ‘I love you this much’, wat natuurlijk perfect aansluit bij het boek ‘Guess how much I love you’.

– Laat leerlingen in de midden- en bovenbouw zelf Engelse woorden verzinnen bij de letters van hun vader’s naam. Bijvoorbeeld: Peter = Perfect, Enthousiastic, Thoughtful, Everything, Rich. Of laat ze zelf een liedje of rap schrijven op een eenvoudige melodie.

BESTEL: DOMINO MY FAMILY

error: