Happy Mother´s Day

In dit artikel geef ik je ideeën om Moederdag te vieren tijdens de Engelse les. Of gewoon om Moederdag te vieren in het Engels, want misschien werk je wel op een CLIL-school, waar Engels niet als apart vak gegeven wordt, maar geïntegreerd is met andere vakken. De ideeën zijn vooral geschikt voor de onder- en middenbouw.

Voorleesboeken & liedjes

Afbeeldingsresultaat voor pete the cat rock on mom and dad

– “Pete the cat, rock on mum and dad”. Zelf heb ik het boek besteld bij Bol.com, zodat ik ook gebruik kan maken van de bijbehorende poster om het boek te introduceren (´What / Who do you see on this poster?´, ´What colour are the hearts?´, ´What do you think will happen in the book?´). Bovendien zitten er kaartjes en stickers in die je makkelijk kunt kopiëren en zo ieder jaar aan je leerlingen mee kunt geven. Heb je het boek niet? Dan zijn er een aantal varianten te vinden op youtube.

Na het voorlezen kun je aan de kinderen vragen: ´What would you do for your parents?´. Hier mogen ze uiteraard gewoon in het Nederlands op reageren. Of misschien weten sommige leerlingen wel woordjes als ´help my mother´, ´clean´, ´make coffee´, ´kiss her´, ´flowers´ etc.

-“Are you my mother?”. Een leuk boek over een vogeltje dat zijn moeder gaat zoeken en aan iedereen dezelfde vraag stelt. Het verhaal kun je hier vinden.

Verschillende werkbladen & activiteiten bij dit boek, kun je hieronder downloaden.
are_you_my_mother-worksheets
are_you_my_mother-worksheetGerelateerde afbeelding
are_you_my_mother–lesson_plan

– “Monkey puzzle”. Weer zo´n leuk boek van Julia Donaldson! Een baby aapje zoekt zijn moeder en een vlinder helpt hem hierbij. Natuurlijk komen ze steeds bij de verkeerde dieren, maar uiteindelijk wordt zijn moeder gevonden. In deze video wordt het boek helemaal gezongen, maar je vindt ook veel voorleesvarianten op youtube. Op deze site kun je een samenvatting van het verhaal lezen en krijg je ideeën voor verschillende activiteiten bij het boek.

Guess how much I love you (Raad eens hoeveel ik van je hou). Een mooi boek om samen met je leerlingen uit te beelden en tegelijk de ´body parts´ te oefenen.

– De youtube liedjes van The Kiboomers zijn het leukst! Klik eens op één van deze vier en kijk wat het beste bij jouw groep past: ´Happy mother´s day´, ´I love you mommy´, ´On Mother´s Day´, ´Mommy loves me´ .

BESTEL: THEMAPAKKET ´MY FAMILY´

Werkbladen & activiteiten

Voor de kinderen die nog niet kunnen lezen, is het leuk om een mooie kaart voor Moederdag te maken. Als je zoekt op ‘Mother’s Day template’ of ‘Mother’s day card’ krijg je vanzelf enkele voorbeelden. Ik heb enkele templates voor je verzameld. Je kunt ze downloaden, uitprinten en op stevig karton plakken. Leerlingen kunnen de plaatjes en tekst kleuren en er zelf nog iets bij zetten.

Afbeeldingsresultaat voor mothers day kiboomers

Op de site van dltk vind je bingo, memory en puzzeltjes. Voor de kinderen die al een beetje kunnen lezen, is deze link heel handig. Van hele makkelijke woordzoekers en kruiswoordpuzzels naar iets moeilijkere.

Voor leerlingen die al wat verder zijn, is dit een leuk werkblad: mothers_day. En hier of hier kun je een woordzoeker downloaden die wat pittiger zijn. Als laatste nog een werkblad voor de leerlingen die goed Engels kunnen lezen: 40 reasons_why_i_love_my_mum´. Ik heb er een extra werkblad bij gemaakt, zodat leerlingen alle zinnen zelfstandig kunnen lezen. Leerlingen kruisen de zinnen aan die op hen van toepassing zijn. Hierbij schrijven ze op een apart blad de woorden op die ze niet kennen en ze proberen te bedenken wat het woord zou kunnen betekenen. Als iedereen klaar is, kunnen de leerlingen hun ´moeilijke woorden´ vergelijken en elkaar helpen met de betekenissen. Daarna kun je klassikaal de woorden bespreken.

LEES OOK: ´MY FAMILY´

Ook voor de oudere leerlingen is een kaart maken natuurlijk heel leuk. Ze kunnen er zelf gedichtjes in schrijven of een korte Engelse tekst. Je kunt ook een aantal voorbeelden geven (te vinden op internet).

Liedjes

Op de melodie van Vader Jacob:

I love Mommy, I love Mommy.
Yes, I do.  Yes, I do.
And my Mommy loves me,
And my Mommy loves me.
Yes, she does, yes she does.

Op de melodie van Happy birthday:

Happy Mother’s Day to you
Happy Mother’s Day to you
Happy Mother’s Day , dear mommy
Happy Mother’s Day to you.

Hand with oil pastel draws the heart

Op de melodie van Twinkle Twinkle little star:

Mommy loves me, this I know,
Because she always tells me so.
Hugs and kisses she gives me
When I fall and scrape my knee.
Mommy loves me, every day
I sing for her on Mother´s day!

LEES OOK: SPRING!

Reacties zijn gesloten.

error: