My family

´My family´ is één van de veelvoorkomende thema´s bij Engels in het basisonderwijs. Logisch, want het sluit perfect aan op de belevingswereld van de leerlingen in deze leeftijdsgroep. In dit artikel geven we je vooral ideeën voor de onder- en middenbouw, maar ook voor leerlingen in de bovenbouw die geen Engels hebben gehad vanaf groep 1, zijn deze tips interessant.

BESTEL THEMAPAKKET ´MY FAMILY´

Voorlezen

I want a sister: Een leuk verhaaltje over de kleine prinses die een broertje of zusje krijgt. Ze maakt aan iedereen duidelijk dat ze absoluut geen broertje wil. Hoe meer je hierbij toneelspeelt, hoe leuker je leerlingen het vinden. In dit filmpje zie je een voorbeeld van het verhaal.

Pete the cat. Rock on, mum and dad: Hoe kan Pete zijn vader en moeder nu echt blij maken? Dat lees je in dit boek. Ook leuk voor moeder- of vaderdag. In dit filmpje zie je een voorbeeld van het verhaal.

My name is Tom, family: Een handig boek voor groep 1 en 2. Er is weinig tekst, maar de belangrijkste woorden worden genoemd (father, mother, grandfather etc.).

Me and my family tree: De illustraties zijn misschien wat ouderwets, maar alle belangrijke vocabulaire komt in dit boekje voor. Van daddy tot uncle en van cousin tot daughter.  In dit filmpje zie je een voorbeeld.

Are you my mother?: Een schattig verhaal over een klein vogeltje dat zijn moeder zoekt. Er is veel herhaling, maar lang niet alle vocabulaire van het thema komt aan bod. Je kunt dat eventueel zelf toevoegen tijden het voorlezen of vooraf en achteraf benoemen m.b.v. flashcards. In dit filmpje zie je een mooi voorbeeld.

Liedjes & filmpjes

De volgende liedjes zijn van ELF Kids Videos:
We are family song
We are family song with lyrics
My family vocabulary for kids (chant)
Family words for toddlers (woordjes oefenen)
I love my family (woordjes oefenen)
Family members song for kids – Super English kids: leuk liedje, met veel herhaling, dat steeds sneller gaat. Op de melodie van ´Old MacDonald had a farm´.
The finger family – Muffin songs: ´Daddy finger where are you?´, een liedje dat leuk is om mee te zingen met echte vingerpoppetjes.
Kids vocabulary, Family – English singsing: Woordjes oefenen aan de hand van een ´family tree´
Who´s this, it´s my brother – English singsing: Leerlingenen oefenen de chunk ´who´s this´ met de woordjes ´brother´en ´sister´
Sesame street, Family song – Sesame street: Een vrolijk liedje om te kijken en te luisteren. Te snel en teveel tekst om mee te zingen.
My dad – Learn English Kids: Vooral geschikt voor groep 5/6. Gaat over een vader en wat hij allemaal doet met zijn dochter. Er is ook een werkblad bij.

BESTEL: FLASHCARDS MY FAMILY

Flashcards

Spelen met Engels heeft een prachtige set van maar liefst 53 flashcards. Hierin vind je diverse mogelijkheden om 1 woord aan te bieden, zoals bijvoorbeeld ´mother´ alleen op een kaart of ´mother´ met haar kinderen en een pijl naar de moeder.  Datzelfde geldt natuurlijk voor ´father´, ´grandparents´, ´cousin´ etc. Ook zijn er dezelfde tekeningen met verschillende woorden (father-dad, mother-mum, cousin-nephew etc.). Neem gerust een een kijkje voor meer informatie.

Wil je liever niet betalen voor flashcards? Dan vind je hieronder nog enkele mogelijkheden:
Sparklebox
Eslflashcards.com
Supersimpleonline (alleen daddy, mummy brother, sister)

Flashcards kun je bij diverse werkvormen gebruiken. Allereerst gebruik je ze natuurlijk om de woordjes aan te leren, maar ook om de woordjes herhaaldelijk te oefenen, zijn ze heel handig. Ideeën vind je o.a. in de volgende blogs en filmpjes:
Flashcards, deel 1
Flashcards, deel 2
Werkvormen met memory, deel 1
Werkvormen met memory, deel 2

LEES OOK: HAPPY MOTHER’S DAY

Overige activiteiten

-Spelen met Engels heeft bij dit thema een reactiespel, een bingospel, een uitgebreid memoryspel, een dominospel en een kwartet gemaakt. Deze zijn los verkrijgbaar in de webshop, maar je kunt ze ook bestellen via het complete themapakket. Hierin zijn ook extra werkbladen en een PowerPoint verwerkt.

-Via deze link naar Sparklebox kom je terecht bij diverse ‘printable worksheets’: van bingo tot banners en van flashcards met woorden tot kleurplaten.

-Worksheet van de British Council: Voor leerlingen die al kunnen lezen en schrijven.

Werkbladen van Anglomaniacy: Diverse werkbladen voor leerlingen die al woordjes kunnen lezen.

– Als leerlingen de vocabulaire regelmatig hebben herhaald en geoefend, kunnen ze hun eigen ´family tree´ tekenen en presenteren. Ook hiervan vind je vele varianten in de ´worksheets´en het themapakket (bijv. zeer eenvoudig voor de onderbouw, maar ook ´stepfamily´ voor kinderen met gescheiden ouders).

LEES OOK; FATHER’S DAY

Reacties zijn gesloten.

error: