Winter

Ik ben geen wintermens. Ik vind er echt niets aan. Je doet mij geen plezier met sneeuw, schaatsen, wintersport, sleetje rijden of sneeuwballen gooien. Ik houd niet van glühwein, mutsen staan mij niet en met drie lagen kleding heb ik het nòg koud. Gelukkig is er een aantal lichtpuntjes in deze donkere maanden: de verjaardagen van mijn man, zus en dochter, Sinterklaas, de Kerst(-vakantie), kaarsjes en de vrolijke gezichten van mijn kinderen als ze in de sneeuw spelen.

BESTEL: THEMAPAKKET ´WINTER´

Hoewel de winter aan mij dus niet besteed is, kan ik uiteraard wél leuke lesactiviteiten bij dit thema bedenken. En als ik mijn ideeën deel op deze site, is dat een klein lichtpuntje voor veel leerkrachten die geen puf meer hebben om tussen de surprises, kerstknutsels en kerstdiners òòk nog een Engelse les in elkaar te draaien. Doe er je voordeel mee:

Liedjes

I´m a little snowman van Super simple songs. Als je op de link klikt en een beetje naar beneden scrolt, kom je diverse werkbladen en kleurplaten tegen. Ook een mooie poster met de songtekst. Oefen van tevoren de tekst door het liedje langzaam te zingen en gebruik te maken van gebaren. Wijs de woordjes aan (hat, nose, eyes, buttons, scarf) en laat de leerlingen meedoen. pas als de tekst een paar keer geoefend is, laat je het liedje op het digibord zien.

Little snowflake van Super simple songs. Ook bij dit liedje vind je op de site diverse werkbladen (bijv. ´zoek de verschillen´), de songtekst en een kleurplaat. winter-elfkidsvideosHet is een heel schattig en rustig liedje, dus echt geschikt voor de kleuters.

I´m a little snowman Song van The Kiboomers. Vrolijk liedje met veel herhaling. Als je de tekst echt wilt gaan oefenen, is het meer geschikt voor de middenbouw. Als je het alleen wilt laten zien, kan het ook bij de kleuters. Je kunt de flashcards van super simple songs ook bij dit liedje gebruiken.

Fun winter song van ELF Kids video. Een leuk liedje voor de middenbouw (en eventueel bovenbouw). Makkelijk mee te zingen, zeker als je van tevoren de woorden oefent.

The Winter Hokey Pokey van The Kiboomers. Een grappige variant op de ´Hokey Pokey song´, zodat leerlingen even lekker kunnen bewegen.

Penguin song van The Learning Station. Een grappig liedje voor de midden- en bovenbouw, waarbij er steeds een beweging bijkomt. De simpele tekst wordt steeds herhaald. Er komt niet echt winter-vocabulaire in voor, maar het is wel een goede afsluiting van een les. Of juist aan het begin als de groep een energizer nodig heeft.

Winter Fun van Esl classics. Een liedje met Engelse ondertiteling om de ´past simple´ te oefenen in de bovenbouw.

5 little penguins van Kids TV. Een variant op ´5 little monkeys jumping on the bed´. Veel herhaling en erg vrolijk gebracht. Geschikt voor de onderbouw, ook voor de kleuters.

Winter words van Wooly TV. Geen liedje, maar een filmpje om de typische winterwoordjes te leren, zoals ´mittens, snow, hot chocolate en ice skates´. Geschikt voor de middenbouw (en misschien de bovenbouw, afhankelijk van het niveau).

Let it go van Frozen. Het clipje uit de film met Engelse ondertiteling. Geschikt voor de bovenbouw.

BESTEL:  FLASHCARDS WINTER

winter engelsVerhaaltjes

´The snowman´ is een verhaaltje voor de midden- en bovenbouw. Het is inclusief Engelse ondertiteling en een handig werkblad. Ook kun je de tekst uitprinten en er zelf een ´gap fill´ opdracht van maken (woorden weghalen en deze door de leerlingen in laten vullen). Er zijn op deze site ook online spelletjes te spelen die met de winter te maken hebben. Typ bij de zoekmachine ´winter´ in.

Pete the cat Snow daze is een leuk boek over wat je allemaal kunt doen als het sneeuwt. Als je op de link klikt, vind je diverse voorleesvarianten op YouTube, maar je kunt het boek natuurlijk ook bestellen bij Bol.com. Ik heb zelf ook een Pete the Cat handpop, die ik regelmatig gebruik. Wil je meer weten over deze leuke Amerikaanse kat? Lees dan: Pete the Cat.

Een korte dialoog over de sneeuw met Engelse ondertiteling,  is ´It´s snowing´. Eerst zien en horen de kinderen het verhaaltje. Daarna is het geluid weg, maar is de ondertiteling nog wel te lezen. Nu kunnen ze zelf meedoen! Je kunt de klas verdelen in twee groepen of leerlingen individueel aanwijzen. Geschikt voor de midden- en bovenbouw.

Peppa Pig Snow is een filmpje van 5 minuten voor de onderbouw. Er wordt geoefend met ´bodyparts´, omdat ze samen een sneeuwpop maken.

BESTEL:  MEMORY ONDERBOUW
BESTEL:  MEMORY BOVENBOUW

Flashcards en werkbladen

-Spelen met Engels maakt haar eigen flashcards en spelletjes. Deze bevatten vaak woorden die je op andere sites niet tegenkomt, maar in Nederland wel gebruikelijk zijn (bijvoorbeeld ´stew´ ( stamppot)). Voor meer informatie over het materiaal bij ´winter´: KLIK HIER.

-Op deze site  vind je heel veel werkbladen, bingokaarten, flashcards en puzzeltjes. Je kunt bladen uitprinten of online spelletjes spelen. Vooral geschikt vanaf groep 5 (als er wordt begonnen met Engels lezen).

-Flashcards met én zonder woorden kun je via deze link downloaden of via deze link. De flashcards van bogglesworld zijn ook mooi.

BESTEL: KWARTET WINTER

-Heel veel werkbladen, bingokaarten, een quiz en spelletjes voor de bovenbouw vind je hier. Klik bijvoorbeeld op ´spot the differences´ en je krijgt een leuke spreekvaardigheidsopdracht voor tweetallen. Ook op de site van sparklebox is veel materiaal te vinden. Kijk wat bij jouw groep en bij jouw manier van lesgeven past.

winter engels

Als je op zoek bent naar ideeën voor Sinterklaas en Kerst, lees dan de volgende blogs:
Saint Nicholas
Christmas, lesideeën
Christmas, het kerstverhaal
Christmas, liedjes

Reacties zijn gesloten.

error: