Averybusyspiderls ik ergens een hekel aan heb, dan is het wel aan spinnen. Hoe klein ze ook zijn, ik vind het enge, vieze, kruiperige beestjes. Toch maak ik dankbaar gebruik van dit achtpotige diertje in mijn Engelse lessen, want er is zoveel leuk materiaal over te vinden. Hieronder een aantal ideeën:

The very busy spider

Koop of leen het prentenboek ´The very busy spider´ van Eric Carle.  Als je het boek niet kent of hebt, kun je dit filmpje bekijken. Hier wordt het boek langzaam verteld met een mooi Brits accent. Er zijn verschillende varianten van het boek te koop op Bol.com.

Voordat je het boek gaat lezen:
* Vraag aan de leerlingen wat ze al weten over ´spiders´ (ze maken een web, ze hebben acht poten, er zijn verschillende soorten, ze vangen vliegjes etc.). Je kunt dit in het Engels vragen, waarbij de leerlingen in het Nederlands mogen antwoorden. Het gaat erom dat je hun voorkennis activeert.

* Maak flashcards van de dieren die in het boek voorkomen (Spider, Horse, Cow, Sheep, Goat, Pig, Dog, Cat, Duck, Rooster) en ook van een spinnenweb. Neem alle dieren één keer door: ´This is a horse´, ´This is a cat´ etc. Omschrijf of beeldt vervolgens uit hoe druk de spin is: ´The horse wants to play with the spider, but the spider is making a web. The spider is very busy: ´No no, I don´t have time. I am working!´. Door de gebaren en gezichtsuitdrukkingen die jij maakt, zullen de leerlingen begrijpen dat de spin geen tijd heeft om met alle dieren te spelen.  

Download: FLASHCARDS FARM ANIMALS

Download: FLASHCARDS PETS

* Vraag aan de leerlingen wat hun favoriete dier is en hun minst favoriete dier: ´What´s your (least) favourite animal?´. Gebruik hierbij je duim omhoog en omlaag, zodat ze weten wat je bedoelt.

* Zing dit eenvoudige liedje: Three scary spiders om alvast in de stemming te komen :-).

verybusyspiderIITijdens het voorlezen:
* Leg de flashcards van de dieren in het midden van de kring of hang ze in het lokaal, zodat leerlingen er naar kunnen wijzen als ze in het boek voorkomen. Je kunt de flashcards ook aan een aantal leerlingen geven (bijv. aan degenen die het boek al kennen of al wat verder zijn met Engels) , zodat ze het dier omhoog houden als het in het boek genoemd wordt.

* Leerlingen kunnen het zinnetje ´The spider didn´t answer´  hardop mee zeggen, omdat het steeds herhaald woord. Laat dit afhangen van wat de leerlingen zelf willen: niet iedereen is er al aan toe om Engels te praten en forceren heeft geen enkele zin.

Achteraf:
* Oefen de geluiden die de dieren maken door bijv. een geluid na te doen, waarbij de leerlingen de juiste flashcard aanwijzen of omhoog houden. Of de leerlingen noemen het bijbehorende dier. Dit kun je eventueel ook voordat je gaat voorlezen al doen.

* Laat leerlingen de dieren op volgorde leggen: Welk dier kwam als eerste bij de spin? Welke daarna? Je kunt de leerlingen ook de flashcards geven en ze zo op goede volgorde laten staan in een rij. Als je de flashcards twee keer uitprint, kun je de leerlingen in twee teams laten werken: welk team is het snelst en staat ook in de juiste volgorde? Zo leren de kinderen samenwerken. De flashcards kun je vervolgens gebruiken om (levend) memory te spelen of om onderstaande activiteit uit te voeren:

verybusyspiderIII

* Print de plaatjes van de dieren 2 of 3 keer uit en lamineer ze. Geef iedere leerling een kaartje met een dier erop. Zeg dat ze mogen rondlopen om eenzelfde dier te vinden door te vragen: ´Have you got a …?´. Klasgenootjes antwoorden met: ´Yes, I have!´ of ´No, I haven´t´. Als je eenzelfde dier gevonden hebt, roep je: ´We have a match!´. Je kunt met deze kaartjes ook memory spelen.

* Een compleet lesplan, inclusief flashcards en worksheets, vind je op deze website, onder ´downloads´ (even naar beneden scrollen). Wil je andere flashcards van de dieren? Kijk dan eens op de site van sparklebox voor plaatjes met en zonder vocabulaire.
* Verschillende werkbladen, zoals een woordzoeker, memory, een simpel boekje dat leerlingen zelf kunnen inkleuren en vingerpoppetjes zijn te vinden op deze website.

* Op Pinterest is natuurlijk ook veel materiaal te vinden.

LEES OOK: WORM LOOKS FOR LUNCH

♫ Incy wincy spider ♪

incywincyspider

Er zijn heel veel varianten van het liedje ´Incy wincy spider´ of ´Itsy bitsy spider´ te vinden op youtube. Ik heb er drie voor je uitgekozen, waarvan mijn favoriet die van ´supersimplesongs´ is.

Bij het liedje van SuperSimpleSongs wordt de tekst eerst gesproken en daarna pas gezongen. Eerst rustig, dan snel en vervolgens juist heel langzaam (met een big spider). In dit filmpje wordt het liedje veel herhaald en er wordt langzaam gezongen. Ook een leuke is deze van LearnEnglishKids (British council). Er wordt rustig en duidelijk gezongen. Bij dit liedje vind je ook de tekst en een werkblad via deze link. Dit is vooral interessant voor leerlingen die al een beetje kunnen lezen en meer uitdaging nodig hebben. In de tekst van het liedje kun je woorden afplakken en de leerlingen woorden laten invullen op de lege plekken. Deze woorden kun je onder aan de tekst zetten, zodat ze het kunnen overschrijven en niet zelf hoeven te bedenken.

Vooraf:
Voordat je het liedje op het digibord laat zien, ga je het eerst klassikaal zingen. Download flashcards van een spin, een regenpijp, up en down (bijvoorbeeld met pijltjes), regen en de zon. Je vertelt het verhaal aan de hand van de plaatjes en zingt daarna rustig het liedje. Vervolgens laat je de leerlingen meezingen.

Tijdens: 
Laat de leerlingen de gebaren die je vooraf hebt geoefend, nadoen terwijl ze meezingen.

Achteraf:
Nadat je het liedje een aantal keer hebt gezongen en op het digibord hebt laten zien, is het natuurlijk heel leuk om het na te spelen. Dat kan door zelf met je vingers een spin te vormen, maar je kunt er natuurlijk ook eentje knutselen. Op deze pagina kun je bijvoorbeeld ´fingerpuppets´maken van de spin, de zon en de regen. Ook zijn hier kleurplaten en flashcards te downloaden. Nog meer werkbladen vind je op deze website.

LEES OOK: ANIMALS

Overige tips:

-´Aaaarrgghh Spider!´, een geweldig prentenboek van Lydia Monks. Het filmpje is gelukkig ook te vinden op youtube.
-Voor native speaking leerlingen of voor leerlingen in de bovenbouw, zijn deze filmpje geschikt: ´How spiders make webs´ en  ´describing spiders´
-Op zoek naar extra werkbladen? Kijk dan eens hier. Eerst een gratis account aanmaken om te kunnen downloaden!
-Mooi filmpje: ´Interesting facts about spiders´, geschikt voor midden- en bovenbouw