CLIL: rhinos

Toen ik het prentenboek ´Rhinos don´t eat pancakes´ bij de bibliotheek leende, was ik écht van plan om alleen het boek voor te lezen in de klas en meer niet. Maar het is me weer niet gelukt 🙂 . Voor ik het wist had ik een hele les over neushoorns, inclusief liedje, woordzoeker en leestekst. Omdat mijn leerlingen hier erg enthousiast over waren, wil ik de les graag met jullie delen. Het boek is geschikt voor alle groepen, maar de les is voor de bovenbouw.

BESTEL: FLASHCARDS WILD ANIMALS

Voorlezen

1. Lees het boek ´Rhinos don´t pancakes´. Het boek is o.a. te koop bij Bol.com. Misschien denk je dat het te kinderachtig is voor de bovenbouw, maar niets is minder waar. Het is een erg grappig boek, inclusief een open eind om nog even over na te praten.

Activeer de voorkennis door vooraf wat vragen te stellen over de voorkant van het boek: What animal can you see? What is eating? Do you think the girl is afraid of the rhino? What colour is the rhino? What has happened to the sofa? What do you know about rhinos? Have you ever seen a rhino? etc.

Liedje

2. Kijk het liedje ´rhinos´ op youtube. Kies voor de versie met Engelse ondertiteling, want anders is het best moeilijk te volgen voor sommige leerlingen. Bovendien kunnen leerlingen op deze manier meelezen en dat is handig voor de volgende opdracht. Ook in dit liedje is de nodige humor verwerkt!

3. Geef de leerlingen de ´lyrics´ van het liedje, inclusief een paar lege plekken (dit heet ook wel een ´gap fill´ oefening). Hebben ze goed opgelet bij het kijken van het filmpje? Welke woorden horen er op de lege plekken te staan? Hieronder kun je het werkblad downloaden:

DOWNLOAD GAP FILL OPDRACHT

4. Luister het liedje nogmaals, maar laat de beelden niet zien. Zo kunnen de leerlingen hun antwoorden nakijken. Er mag natuurlijk meegezongen worden! Daarna kun je de videoclip nog eens bekijken of er even mee wachten tot het einde van de les.

Lezen

5. Deel de leestekst over ´rhinos´ uit. Ik heb de tekst op deze site gevonden, maar het vervolgens wel aangepast. Zo heb ik het overzichtelijker gemaakt en wat extra (Engelse) uitleg gegeven bij sommige moeilijke woorden. De tekst kun je gezamenlijk lezen. Ik liet de verschillende paragrafen voorlezen door de leerlingen die al wat verder zijn met Engels.

DOWNLOAD LEESTEKST

6. Na het lezen van de tekst kunnen de leerlingen in tweetallen aan de slag met de woordzoeker. Alle woorden zijn terug te vinden in de leestekst:

DOWNLOAD WOORDZOEKER.

Filmpje

7. Laat als laatste nog een spannend BBC filmpje zien, waarin de presentator op zoek gaat naar een black rhino. Uiteraard zijn er nog veel meer leuke filmpjes te vinden over dit thema of je laat het liedje nogmaals zien.

Aan het eind van de les kun je je leerlingen vragen welke soorten neushoorns er zijn en wat ze nog meer hebben geleerd over dit onderwerp.

BESTEL: THEMAPAKKET WILD ANIMALS

Reacties zijn gesloten.

error: