Present Simple

Hoewel het bij Engels op de basisschool (gelukkig) niet om grammatica gaat, is het voor  sommige leerlingen toch wel handig als ze begrijpen hoe de Present Simple werkt. Er is echter een groot verschil tussen wéten wat de regel is of daadwerkelijk de regel kunnen toepassen in een communicatieve situatie. Als je met de tegenwoordige tijd aan de slag gaat, doe het dan spelenderwijs en in een communicatieve context.

LEES OOK: DE METHODE BEPAALT NIET JE DOEL

Uitleg present simple

present simple

Eigenlijk komt het er op neer dat het werkwoord bij he, she en it een S krijgt. In sommige gevallen ES, zoals bij werkwoorden die eindigen op een S-klank (I miss, he misses / I mix, she mixes). Meer is het niet. Als je zelf geen Nederlands wilt spreken (immers, Engels is de voertaal tijdens de Engelse les), kun je misschien het beste gebruik maken van eenvoudige filmpjes met Nederlandse uitleg. Hieronder enkele suggesties:

Uitleg present simple – Engels in een minuut : Lekker kort en simpel
Engels present simple – Engels Academie : Een veel te lange video, maar misschien handig voor jezelf!
Present simple- Engels gemist: Ook kort en duidelijk (zoals we van meester Gijs gewend zijn)

Wil je helemaal geen Nederlandse taal in je Engelse les? Dan leg je het simpelweg zelf even uit in het Engels: ´The verbs get an S (or ES) with he, she & it´, just like the Dutch verbs get a T. In Dutch, ´je´ also gets a T, but in English ´you´ doesn´t get an S. So it´s you walk and he walks´. Vind je dat te ingewikkeld?Dan zijn er natuurlijk ook Engelse filmpjes:

– How and when to use the present simple – Go English: Filmpje met heel veel voorbeelden, maar niet hele duidelijke uitleg
English Grammar in use – Cambridge University press: Duidelijk filmpje met mooi Brits accent en voldoende voorbeelden
Present simple song – Rockin´ English: Niet echt uitleg, maar wel wat handige voorbeelden. Je kunt dit liedje ook eerst laten zien aan je leerlingen en dan vragen wat hen opvalt. Vervolgens leg je pas de regel uit.
– Present simple song – Dina Berkovich: De regel wordt hier uitgelegd met een soort van liedje. Je moet ervan houden. Zelf zou ik het geluid uitzetten en het filmpje gebruiken voor de tekst: Deze kun je dan zelf voorlezen.
Renee’s daily routine – Learn English with KT: Eerst een korte uitleg, daarna een tekenfilmpje met Engelse tekst over Renee’s dagindeling. Duurt misschien iets te lang, dus houd de aandacht van je leerlingen erbij door vooraf enkele richtvragen te stellen.
Grammar snacks, the present simple – British council: Een tekenfilmpje met Engelse ondertiteling, waarin de present simple steeds een kleurtje heeft. Handig om de werkwoordsvormen op deze manier te herkennen.
Mr Bean present simple: Tien-minuten durend tekenfilmpje, waarin Mr Bean van alles meemaakt. Af en toe staat er een zinnetje in de present simple bij, bijvoorbeeld ‘he runS’, ‘he climbS’. Het filmpje duurt vrij lang en heeft niet heel veel voorbeelden. Wel leuk ter afsluiting van een les of als je zelf meer werkwoorden toevoegt.

BESTEL: THEMAPAKKET MY GARDEN

Oefenen met de present simple

Hoe kun je nu op een leuke manier de ´present simple´ oefenen? En dan natuurlijk vooral de ´shit-rule´ (bij he, she en it krijgt het werkwoord een S). Het blijkt voor leerlingen vooral lastig te zijn om zelfstandig naamwoorden te vertalen in ´he´, ´she´ of ´it´. Ze kunnen dan dus wel de regel toepassen als ze he, she of it zien staan, maar zodra er My father, The table, Mary and Jane of My sister staat, wordt het ineens ingewikkeld. In onderstaand filmpje zie je hoe wij dat bewegend hebben geoefend: Leg een touw op de grond en beslis dat rechts ´with S´ is en links ´without S´. Jij geeft elke keer een zelfstandig naamwoord, de leerlingen kiezen aan welke kant van het touw ze gaan staan.

Heb je geen touw? Je kunt de leerlingen ook laten staan (wel een S) en zitten (geen S) of voor een andere vorm van beweging kiezen. Het is maar net wat bij jou als leerkracht én in jouw lokaal past.  In het filmpje zegt één van de leerlingen de woorden, omdat hij de regel helemaal snapt. Het is ook interessant om te zien hoe leerlingen aan het nadenken zijn, dan tòch stiekem kijken wat hun klasgenootjes doen en dan twijfelen wat ze zelf zullen doen.

LEES OOK: PRESENT CONTINUOUS

 • Laat leerlingen niet eindeloos werkbladen invullen of opdrachten uit de methode maken. Een regeltje twintig keer (over)schrijven, betekent namelijk niet dat ze het ook daadwerkelijk kunnen toepassen. En dàt is juist wat je wilt. Laat ze dus vooral oefenen in een communicatieve context.
  Download Boardgame -Anglomaniacy
  Flashcards – Anglomaniacy (bijvoorbeeld om memory mee te spelen of ´find your match´)
  Sentence monkey, actions present simple (voor op het digibord, zorg dat je Flahplayer hebt)
  Present simple verbs: drie online spellen om de Present simple te oefenen
 • Laat leerlingen een verhaal vertellen over hun dagelijkse routine (I get up at…, I have breakfast...) aan een klasgenoot. De klasgenoot vertelt het vervolgens aan iemand anders, maar nu in de he/she-vorm: he gets up …, he has breakfast …)
 • Laat de leerlingen zelf (grappige en creatieve) zinnen maken, waar bij ze de present simple op de juiste manier toepassen.
 • Wil je toch liever een werkblad. Dan kun je ze hieronder downloaden (van Anglomaniacy)
  Werkblad 1
  Werkblad 2
  Werkblad 3

Hebben de leerlingen met verschillende werkvormen geoefend? Dan kun je deze PowerPoint downloaden om te checken of de regel begrepen is. Leerlingen kunnen de antwoorden voor zichzelf opschrijven en aan jou geven. Op deze manier weet je wie er nog wat extra aandacht nodig heeft.

LEES OOK: 6 ACTIVITEITEN VOOR DE BOVENBOUW

Reacties zijn gesloten.

error: