Christmas: Liedjes voor groep 1 t/m 8

In dit blog geef ik je tips voor liedjes bij het thema ´Christmas´. Ik geef er een advies bij in welke bouw je de liedjes kunt gebruiken, maar dat hangt natuurlijk ook af van het niveau van jouw leerlingen. Voor alle liedjes geldt: geef de leerlingen eerst voldoende input, zodat ze de woorden al een keer hebben gehoord en geoefend voordat je gaat zingen. Laat de liedjes niet gelijk op het digibord zien, maar zing ze eerst zonder beeld. Anders worden de leerlingen alleen maar afgeleid door het beeld en vergeten ze te zingen (of weten ze niet wat ze moeten zingen).

BESTEL: KERSTPAKKET BOVENBOUW

Kerstliedjes van Super Simple Songs

cd-christmas

Supersimplesongs heeft een aantal geweldige liedjes over kerst en de winter (een blog over de winter vind je hier). Je kunt de cd bestellen, eens kijken op hun site of de liedjes zoeken op YouTube.

-We wish you a merry Christmas: Dit liedje is helemaal aangepast voor de jongste leerlingen. Er wordt niet alleen gezongen,  maar ook geklapt, gestampt en gesprongen. Steeds op dezelfde melodie, dus lekker veel herhaling. Als je op het liedje klikt, vind je tevens de songtekst (onder de video), flashcards en werkbladen met simpele opdrachten zoals lijntjes trekken, kleuren en zoek de verschillen.

-Jingle bells: Het eerste couplet van dit liedje blijft voor veel leerlingen lastig. Daarom kun je dit liedje eerst langzaam zingen en herhalen (learn it) en daarna wat sneller (sing it). De tekst staat er als ondertiteling bij. Vooral geschikt voor groep 4/5/6.

-S-A-N-T-A: Leerlingen leren de uitspraak van de letters en steeds verdwijnt er een letter. In plaats van de letter te roepen, klappen ze de letter (of een andere beweging: je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt). Een liedje om lekker bij te bewegen én om bij na te denken! Geschikt voor de midden- en bovenbouw. Werkbladen en flashcards bij dit liedje vind je hier.

-Santa, where you?: Een geweldig liedje voor de onder- en middenbouw om de kerstman te zoeken. ´Are you under the tree? Are you on the rooftop? Are you in the sleigh?´etc. Het is leuk als je een handpop hebt van de kerstman en zo het liedje kunt naspelen.  Het is niet echt een liedje waarbij de leerlingen actief meezingen, maar wél actief meedòen. Als je op het liedje klikt, krijg je niet alleen het filmpje, maar ook passende werkbladen voor jonge kinderen.

-What do you want for Christmaseen leuk liedje om bewegend in de kring te zingen en uit te beelden. Er wordt geoefend met de woorden ´train, teddy bear, robot & rocket´. Vind je het lastig om te bedenken hoe je dit dan kunt uitbeelden? Kijk dan eens naar dit voorbeeld. Oefen van tevoren de vocabulaire en de gebaren. Een variant op dit liedje is ´Santa´s on his way´: dezelfde melodie en tekst, allen andere ´toys´, namelijk ball, yoyo, bike, jump rope. Je kunt het ene liedje dit jaar doen en het volgende liedje volgend jaar. Geschikt voor onder- en middenbouw. Heb je al leerlingen die goed Engels kunnen lezen? Geef ze dan deze extra opdracht: Werkblad.

BESTEL: KERSTPAKKET ONDERBOUW

Overige liedjes

-´We wish you a merry Christmas´ van  English SingSing is ook heel leuk: Eerst hoor je het liedje, daarna hoor je het liedje en kun je de tekst meelezen. Vervolgens lees je alleen de tekst en moet je het zelf zingen (karaoke) en als laatste moet je het helemaal uit je hoofd zingen.

-Rudolph´s nose van Maple leaf learning is ideaal om nog eens de kleuren te herhalen in de onderbouw. Aan de hand van Santa´s beard, Rudolph´s nose & The Christmas tree wordt de vraag gesteld´What colour is…?´. Leerlingen lekker actief meedoen.

-Rudolph the red nosed reindeer: het bekende liedje met een leuk clipje, geschikt voor de bovenbouw. De tekst komt niet in beeld, dus vooral luisteren en proberen mee te zingen. Wil je weten hoe de tekst nu precies gaat? Dat zie je in dit filmpje.  Ik heb de tekst ook in een pdf document voor je. Dat kun je hier downloaden: Rudolph lyrics. Ook is er een leuk werkblad, waarbij je de woorden op de juiste plek moet invullen. best pittig, dus eerst het liedje goed oefenen!

-Five Candy Canes van The Kiboomers is leuk om te zingen in de middenbouw. Er is steeds een zuurstok minder in de kerstboom: veel herhaling en een vrolijk muziekje.

LEES OOK: CHRISTMAS, IDEEEN VOOR ALLE GROEPEN

-Three Christmas trees: Een grappig en simpel liedje voor leerlingen in de midden- en bovenbouw, die de humor er wel van kunnen inzien.

-Christmas tree song: Een variant op ´Wheels on the bus´, waarbij de leerlingen actief mee kunnen zingen en ook de bewegingen mee kunnen doen. Er worden verder niet veel ´kerstwoorden´ geoefend, maar het is wel een vrolijk liedje.

-Coming down the chimney: Een variant op ´Ik heb een tante uit Marokko en die komt´ met veel herhaling op steeds hetzelfde melodietje. Leuk voor de bovenbouw, omdat het redelijk snel gaat. De tekst verschijnt in beeld, dus meezingen is geen probleem!

-Jingle Bells van Looney Tunes, geschikt voor de bovenbouw. Het welbekende liedje mét originele tekst. De tekst verschijnt als karaoke in beeld, dus er kan meegezongen worden. Om de coupletten behoorlijk lastig zijn, is het handig om dit van tevoren goed te oefenen.

All I want for Christmas: In dit clipje alleen de tekst, leuk voor de bovenbouw.

Het populaire liedje ´Santa Claus is coming to town´ is in vele variaties te vinden op you tube. Wil je dat de leerlingen niet afgeleid worden door de beelden? Kies dan dit clipje, waarin je alleen de tekst kunt meezingen. Verder zijn er nog de varianten van Justin Bieber en Mariah Carey. Ik heb er een werkblad bij gemaakt met o.a. een gap fill opdracht. Deze kun je hier downloaden: Santa Claus is coming worksheet.

BESTEL: KWARTET CHRISTMAS

Op de site van learnenglishkids vind je nog de volgende liedjes: The busy elf, Santa high in the sky en Turkey Trouble. Bij alledrie de liedjes kun je werkbladen downloaden.

Zijn je leerlingen hard toe aan een beetje bewegen? Laat ze dan allemaal gaan staan en kijk dit clipje. De jongens en meisjes krijgen allerlei opdrachten die ze dansend moeten uitvoeren (´If you´re a boy decorate the tree; If you´re a girl throw a snowball´). Misschien ook leuk, maar iets te moeilijk, voor de onderbouw?

Er zijn natuurlijk nog veel meer liedjes te vinden op internet, maar hopelijk heb je hier voorlopig even genoeg aan. :-). Ken je zelf nog een leuk liedje m.b.t. Christmas? Laat het me weten!

Reacties zijn gesloten.

error: