Superhero

Introductie
Vraag aan je leerlingen of ze enkele superhelden kennen en wat ze van superhelden vinden (Do you know any superheroes? Like Batman? Who knows Mega Mindy? Do you think Dora is a superhero? etc.). De meeste kinderen kennen er wel een paar, zoals bijvoorbeeld Superman.  Ook  kun je vragen welke ´superpowers´ deze helden dan hebben (Can they fly? Are they strong?). Uiteraard spreek je zelf alleen Engels, maar leerlingen mogen deze vragen in het Nederlands beantwoorden. Het gaat hier om het activeren van voorkennis en en het motiveren voor het thema.

Voorlezen

-Max – Bob Graham. Klik hier voor een voorbeeld op YouTube en klik hier om het boek te bestellen bij Bol.com. Dit boek gaat over een jongetje dat opgroeit in een superheldenfamilie, maar zelf niet zo´n held is. Uiteindelijk verricht hij natuurlijk toch ene heldendaad. Vooral geschikt voor de midden- en bovenbouw.
-Superworm – Julia Donaldson. Klik hier voor een voorbeeld op YouTube en klik hier om het boek te bestellen bij Bol.com. Dit leuke prentenboek gaat over een worm die altijd iedereen helpt, maar dan opeens gevangen wordt genomen door de gemene ´lizard the wizard´. Alle dieren gaan superworm redden! Vooral geschikt voor de middenbouw, nog iets te ingewikkeld voor de kleuters (tenzij je het eerst in het Nederlands leest). Download hier een kleurplaat bij het boek.
-Do superheroes have teddy bears. Klik hier voor een voorbeeld op YouTube. Geschikt voor de onderbouw.
-Superduck – Jez Albourough. Klik hier voor een voorbeeld op YouTube en klik hier voor het boek bij Bol.com.

Werkvormen met Flashcards

-De flashcards van mes-english zijn vrij algemeen en bevatten geen woorden. Je kunt er dus zelf enkele superpowers bij bedenken, maar ook namen voor de superheroes. Verder kun je vragen welke kleuren de kinderen zien en welke karaktereigenschappen. Geef elke leerling een flashcard (zoek je dezelfde flashcards, maar dan in kleiner formaat? Download hier) en zorg dat je zelf ook de plasuperwormatjes hebt. Jij gaat nu een plaatje omschrijven: ´This superhero has red gloves and he smiles´, ´This superhero is wearing a brown shirt and he is lifting a car´ etc. Leerlingen kijken op hun kaartje om te zien of jij hun plaatje omschrijft. Zo ja: Dan houden ze flashcards omhoog en roepen: ´It´s my superhero!´

-Nadat alle superhelden uitgebreid besproken en omschreven zijn, kun je ook bingo spelen. Jij omschrijft de superheld, leerlingen bedekken het juiste vakje.
-Wil jij de flashcards liever lekker groot op het digibord? dat kan met deze PowerPoint.

-De flashcards van Bogglesworld zijn ook ontzettend leuk. Deze superheroes zijn wél voorzien van namen en onder het plaatje staat hun ´ability´(oftwel: hun vaardigheid). Zo kunnen de leerlingen oefenen met ´He can…´en ´She can…´

– Vertel eerst zelf wat de superhelden allemaal kunnen: He can fly, she can shrink, he can run fast, she can walk on water etc. Je kunt hierbij de vaardigheden uitbeelden, zodat je geen Nederlands hoeft te spreken. Ook zijn de plaatjes heel duidelijk. Daarna geef je iedereen een kaartje, waarbij steeds twee leerlingen hetzelfde kaartje krijgen zonder dat ze het van elkaar weten. De bedoeling is dat ze op zoek gaan naar dezelfde held door het stellen van vragen. Heeft een leerling een kaartje met een superheld die kan vliegen, dan is de vraag dus: ´Can you fly?´. Als een klasgenootje antwoordt: ´No, I can´t´, dan zoekt de leerling verder. Als een klasgenootje antwoordt: ´Yes, I can`, dan gaan ze bij elkaar staan en roepen ze: ´We are superheroes!´.Zo zoekt iedereen zijn partner totdat de setjes compleet zijn. Van tevoren heb je een aantal keer ´Can you…? Yes, I can / No, I can´t´ geoefend en op het bord geschreven.

Liedjes & filmpjes

Amazing superheroes: een vrolijk liedje over superhelden die de wereld redden. Hier vind je de tekst en hier een werkblad. Geschikt voor de middenbouw.

Superhero High: een grappig filmpje over een school waar je kan leren om een superheld te worden. Hier is ook een werkblad bij te downloaden.

Superhero song for children: leuk liedje voor de onder- en middenbouw

I am a superhero: eenvoudig liedje dat je snel kunt meezingen. Ook leuk om de gebaren erbij te maken (I think I´ll put my gloves on´ etc.).

Zelf aan de slag

Reading exercise: Deze leestekst met opdrachten is geschikt voor de bovenbouw.

-Create your own superhero! Leerlingen gaan hun eigen superheld tekenen, een naam bedenken, een leeftijd en natuurlijk zijn speciale krachten! Hier kun je de werkbladen downloaden:
SUPERHERO LEVEL 1 
SUPERHERO LEVEL 2

Er zullen creatieve namen, grappige tekeningen én natuurlijk speciale ´superpowers´ ontstaan.  Als de leerlingen klaar zijn, kunnen ze hun superheld presenteren aan de klas: ´My superhero´s name is….. . He is … years old. He can……´

Overig

-Hang deze woordposter in je lokaal (in de ´English corner´) zodat leerlingen de woorden ook buiten de Engelse les om nog tegenkomen.
-Gebruik deze woordkaarten in de bovenbouw om diverse spelletjes mee te doen, maar bijvoorbeeld ook om spelling te oefenen.
Leuk werkblad waarbij leerlingen zelf aangeven wat er aan de hand is en wat er moet gebeuren.
-Via deze link kun je een heel pakket downloaden met mooi plaatjes en poster. Klik rechtsboven op ´Zip Download Free´.

Reacties zijn gesloten.

error: