Summer

De zomer is mijn favoriete seizoen. Ik houd van de zon, de warmte, de blauwe lucht en natuurlijk van de zomervakantie! Ook vind ik het heerlijk om dit thema te gebruiken in mijn Engelse lessen. Hieronder lees je allerLei tips voor liedjes, activiteiten en filmpjes over de zomer. Veel plezier!

BESTEL: THEMAPAKKET SUMMER

The lucky envelope (midden- en bovenbouw)

Dit filmpje is te vinden op YouTube of op www.learnenglishkids.britishcouncil.org.
– Maak van tevoren flashcards van de volgende woorden: a cruise, a city, the seaside, a campsite. Zoek deze woorden op Google en je komt vast prachtige plaatjes tegen.
– Vraag leerlingen waar zij het liefst naar toe zouden gaan op vakantie. Dit kun je doen door bijv. het plaatje omhoog te houden en te zeggen: ´Stand up if you´d like to go to a city´ of ´Put your hands on your head if your favourite holiday is at the seaside´. Je gaat op deze manier allevier de bestemmingen af.
– Kunnen jouw leerlingen al wat meer? Laat ze dan in het Engels vertellen waarom ze daar graag naartoe zouden willen, wat de voor- en nadelen zijn.
– Voordat je het filmpje gaat afspelen, leg je uit dat ze goed moeten opletten omdat ze straks een werkblad krijgen. Dit werkblad vind je hier.
– Na het bekijken van het filmpje, deel je de werkbladen uit en kunnen de leerlingen individueel of in tweetallen aan de slag. Bij opdracht 3 (´Fill it in!´) heb ik de woorden die ingevuld moeten worden erboven geschreven, zodat leerlingen (groep 4/5) hier uit konden kiezen en het niet zelf hoefden te bedenken en te schrijven. Dit hangt natuurlijk af van het niveau van jouw groep.
– Op dit werkblad tekenen ze ook hun eigen favoriete vakantiebestemming. Leuk om nog even over te praten als iedereen klaar is.

Filmpjes & voorlezen (onder- en middenbouw)

Pete the cat at the beach . Dit boek kun je natuurlijk bestellen via Bol.com. Zo kun je het meerdere keren voorlezen en gevorderde leerlingen kunnen het zelf lezen.
Pete the cat goes camping. Bestel dit boek bij Bol.com
Winnie the witch at the seaside.  Dit boek is ook te koop bij Practicum Educatief (gebruik de code ‘SpelenmetEngels’ voor 10% korting)
– Peppa pig – the camping holiday
– Peppa pig –  a very hot day
Maisy goes camping. Bestel ook dit boekje bij Bol.com en gebruik de activiteiten die je vindt in de blog over dit boek!
Maisy goes on vacation. Een leuk boek over een treinreis, een hotel en spelen op het strand. Te koop bij Bol.com.
Summer. De kwaliteit van het filmpje op YouTube is niet geweldig, maar je krijgt wel een indruk van het boekje. Vooral leuk voor leerlingen in de middenbouw om zelf te lezen.

LEES OOK: PETE THE CAT

Songs and chants (alle groepen)

Original kids summer song – ELF Kids videos
Fun summer song – ELF Kids videos
– School´s out – Songdrops (bovenbouw)
Summer song for kids – The singing walrus
– I love summertime – The singing walrus
Frozen ´in summer´ song – Disney UK
The vacation song – Toobys English
Mr Sun – The Kiboomers
Goodbye song for kids – The singing walrus
Goodbye friends – The singing walrus
Boom Chicka Boom summer – The learning station

BESTEL: KWARTET SUMMER

Make your own booklet (onder- en middenbouw)

Laat leerlingen in de onder- en middenbouw zelf een boekje kleuren, knippen en nieten. Het boekje gaat over ´the beach´ en heeft onder elk plaatje een eenvoudig zinnetje. Dit boekje lees je natuurlijk eerst voor. Na het knutselen, zullen sommige leerlingen het misschien zelf wel willen (voor-)lezen. Dat mag natuurlijk! Ze kunnen het ook mee naar huis nemen om thuis met hun ouders te lezen. Je kunt het boekje kleiner uitprinten door 2 bladzijden op 1 pagina te printen.

Download boekje The beach

Interview each other (bovenbouw)

Voor de bovenbouw heb ik een werkblad gemaakt om te oefenen met vier chunks. Chunks zijn vaste, korte zinnetjes die gemakkelijk uit het hoofd te leren zijn. Oefen vooraf de vocabulaire van ´transport´ en zorg ervoor dat de leerlingen weten hoe ze het land waar ze naartoe gaan in het Engels moeten zeggen. Je gebruikt dit werkblad in de oefenfase, als de leerlingen voldoende input hebben gehad.

Download werkblad ´Where are you going?´

Vocabulary (aLle groepen)

* In het filmpje summer vocabulary komen heel veel woorden voorbij die te maken hebben met dit thema. Geschikt voor de bovenbouw. Omdat het filmpje nogal lang duurt (en daardoor wat saai wordt) kun je er een spelelement aan toevoegen: Laat leerlingen, tijdens het kijken, minimaal 5 woorden onthouden en/of opschrijven. Bijvoorbeeld woorden waar zij blij van worden of woorden die te maken hebben met kleding of sport. Dit kunnen ze individueel doen of in tweetallen. Zo blijven ze geconcentreerd!

BESTEL: BINGO SUMMER ACTIVITIES

* Oefen de spreekvaardigheid aan de hand van flitskaflashcards summerartjes
-Bestel de Flitskaartjes ‘Summer activities’ van Spelen met Engels (links het plaatje, rechts de tekst) en lamineer ze.
-Neem van tevoren de woorden en plaatjes goed door, zodat de leerlingen de woorden kennen en de juiste uitspraak horen.
-Schrijf de chunk ´I like …. . And you?´ op het bord en oefen dit een aantal keer met één of meerdere leerlingen.
-Geef elke leerling een kaartje. Ze gaan nu rondlopen en vragen stellen aan elkaar. ´I like taking photos. And you?´, `I like packing my suitcase´. Vervolgens wisselen ze van kaartje en lopen ze naar een andere leerling. Dit kun je zo´n vijf minuten doen. Leerlingen vinden het geweldig!
– Kan jouw groep al meer aan? Voeg dan ´I don´t like …´ toe en laat leerlingen zelf kiezen (afhankelijk van wat ze daadwerkelijk leuk en niet leuk – vinden). De rest van de activiteit blijft hetzelfde.

Je kunt deze kaartjes ook los van elkaar knippen, zodat je een kaartje hebt met het woord en een kaartje met het plaatje. Op deze manier kunnen leerlingen memory spelen of rondlopen en hun juiste match vinden (één leerling heeft het plaatje, de andere het woord).

BESTEL: FLITSKAARTJES SUMMER ACTIVITIES

Nog veel meer flashcards vind je hier:
-Bogglesworld. Hier kun je ook leuke werkbladen downloaden.
Busyteacher (zet je printer op 2 of 4 flashcards per pagina)
Sparklebox (woorden met een klein plaatje ernaast, bovenbouw)

LEES OOK: MAISY GOES CAMPING

We wensen je alvast een heerlijke zomervakantie met zon, rust en tijd voor jezelf, je gezin of je vrienden en familie!

BESTEL: KWARTET SUMMER

Reacties zijn gesloten.

error: