In deze blog wat tips om je Engelse les op te vrolijken met liedjes, activiteiten en filmpjes over de zomer.

The lucky envelope (midden- en bovenbouw)
Dit filmpje is te vinden op YouTube of op www.learnenglishkids.britishcouncil.org.
– Maak van tevoren flashcards: a cruise, a city, the seaside, a campsite.
– Vraag leerlingen waar zij het liefst naar toe zouden gaan op vakantie. Dit kun je doen door bijv. het plaatje omhoog te houden en te zeggen: ´Stand up if you´d like to go to a city´ of ´Put your hands on your head if your favourite holiday is at the seaside´. Je gaat op deze manier allevier de bestemmingen af.
– Kunnen jouw leerlingen al wat meer? Laat ze dan in het Engels vertellen waarom ze daar graag naartoe zouden willen, wat de voor- en nadelen zijn.
– Voordat je het filmpje gaat afspelen, leg je uit dat ze goed moeten opletten omdat ze straks een werkblad krijgen. Dit werkblad vind je hier.
– Na het bekijken van het filmpje, deel je de werkbladen uit en kunnen de leerlingen individueel of in tweetallen aan de slag. Bij opdracht 3 (´Fill it in!´) heb ik de woorden die ingevuld moeten worden erboven geschreven, zodat leerlingen (groep 4/5) hier uit konden kiezen en het niet zelf hoefden te bedenken en te schrijven. Dit hangt natuurlijk af van het niveau van jouw groep.
– Op dit werkblad tekenen ze ook hun eigen favoriete vakantiebestemming. Leuk om nog even over te praten als iedereen klaar is.

Summer background design Free Vector

Filmpjes op YouTube voor de onder- en middenbouw:
–  Pete the cat at the beach 
– Winnie the witch at the seaside
– Peppa pig – the camping holiday
– Peppa pig –  a very hot day

Songs and chants (alle groepen)
– Original kids summer song – ELF Kids videos
– Fun summer song – ELF Kids videos
– School´s out – Songdrops (bovenbouw)
– Summer song for kids – The singing walrus
I love summertime – The singing walrus
Frozen ´in summer´ song – Disney UK
Holiday song– Rafael Delgado
Goodbye song for kids – The singing walrus- Goodbye friends – The singing walrus

Make your own bookletLaat leerlingen in de onder- en middenbouw zelf een boekje kleuren, knippen en nieten. Het boekje gaat over ´the beach´ en heeft onder elk plaatje een eenvoudig zinnetje. Dit boekje lees je natuurlijk eerst voor. Na het knutselen, zullen sommige leerlingen het misschien zelf wel willen (voor-)lezen. Dat mag natuurlijk! Ze kunnen het ook mee naar huis nemen om thuis met hun ouders te lezen. Je kunt het boekje kleiner uitprinten door 2 bladzijden op 1 pagina te printen.

Download boekje The beach

Interview each other
Voor de bovenbouw heb ik een werkblad gemaakt om te oefenen met vier chunks. Chunks zijn vaste, korte zinnetjes die gemakkelijk uit het hoofd te leren zijn. Oefen vooraf de vocabulaire van ´transport´ en zorg ervoor dat de leerlingen weten hoe ze het land waar ze naartoe gaan in het Engels moeten zeggen. Je gebruikt dit werkblad in de oefenfase, als de leerlingen voldoende input hebben gehad.

Download werkblad ´Where are you going?´

Vocabulary (flashcards)

* In het filmpje summer vocabulary komen heel veel woorden voorbij die te maken hebben met dit thema. Geschikt voor de bovenbouw. Omdat het filmpje nogal lang duurt (en daardoor wat saai wordt) kun je er een spelelement aan toevoegen: Laat leerlingen, tijdens het kijken, minimaal 5 woorden onthouden en/of opschrijven. Bijvoorbeeld woorden waar zij blij van worden of woorden die te maken hebben met kleding of sport. Dit kunnen ze individueel doen of in tweetallen. Zo blijven ze geconcentreerd kijken!

* Oefen de spreekvaardigheid aan de hand van flashcards.
-Print de holiday flashcards uit (links het plaatje, rechts de tekst) en lamineer ze.
-Neem van tevoren de flashcards goed door, zodat de leerlingen de woorden kennen en de juiste uitspraak horen.
-Schrijf de chunk ´I like to…. . And you?´ op het bord en oefen dit een aantal keer met één of meerdere leerlingen.
-Geef elke leerling een flashcard. Ze gaan nu rondlopen en vragen stellen aan elkaar. ´I like to take photos. And you?´, `I like to make a sandcastle´. Vervolgens wisselen ze van flashcard en lopen ze naar een andere leerling.-Leerlingen lopen rond, wisselen van flashcard en oefenen met de chunk ´I like to…´. Dit kun je zo´n vijf minuten doen. Leerlingen vinden het geweldig!
– Kan jouw groep al meer aan? Voeg dan ´I don´t like to…´ toe en laat leerlingen zelf kiezen (afhankelijk van wat ze daadwerkelijk leuk en niet leuk – vinden). De rest van de activiteit blijft hetzelfde.

Je kunt deze flashcards ook los van elkaar knippen, zodat je een kaartje hebt met het woord en een kaartje met het plaatje. Op deze manier kunnen leerlingen memory spelen of rondlopen en hun juiste match vinden (één leerling hefet het plaatje, de andere het woord).

LEES OOK: FLASHCARDS DEEL 1

flashcards summer

Nog veel meer gratis flashcards vind je hier:
-Bogglesworld. Hier kun je ook leuke werkbladen downloaden.
Teachchildfenesl
Busyteacher (zet je printer op 2 of 4 flashcards per pagina)
Busyteacher (weer andere flashcards)
-ISLCollective (eerst gratis account aanmaken)
-Kidspages (genoeg keuze)
Sparklebox (woorden met een klein plaatje ernaast, bovenbouw)

Misschien heb je nog tijd om enkele van bovenstaande ideeën uit te voeren. En anders heb je alvast wat materiaal voor eind volgend schooljaar :-).

Ik wens je alvast een heerlijke zomervakantie, vol rust, zon en natuurlijk met tijd voor jezelf, je gezin of je vrienden en familie