Spring!

lente in het engels

In dit artikel geef ik je tips voor het thema ´voorjaar´ of ‘lente’.  Natuurlijk schreef ik ook een blog over Easter en Farm animals, maar er is zoveel meer voor dit leuke thema.

BESTEL THEMAPAKKET SPRING

Prentenboeken

Pete the cat – Five little ducks – James Dean: Een simpel boek met veel herhalingen, dus leerlingen zullen het snel oppikken en misschien zelfs wel meedoen! Klik op de titel voor een voorbeeldfilmpje op YouTube. Het is te koop bij Bol.com. Het is goed te combineren met het leuke liedje van SuperSimpleSongs: Five little ducks. Bij dit liedje vind je ook eenvoudige werkbladen en een kleurplaat op de site van Super Simple.
When spring comes – Kevin Henkes: Ideaal boek voor de onder- en middenbouw waarin de belangrijkste vocabulaire wordt genoemd (sun, rain, birds, nest, flowers, seeds etc.). Te koop op Bol.com. Klik op de titel voor een voorbeeldfilmpje
Guess how much I love you in the spring – Sam McBratney: Mooi boek als je aan de slag gaat met ‘animals in spring’, want woorden als tadpoles, butterfly, eggs en caterpillar komen er in voor. Klik op de titel voor een voorbeeldfilmpje. Te koop bij Practicum Educatief (gebruik de code ‘SpelenmetEngels‘ voor 10% korting)
lente in het engels– Spring – Chris Demarest: Leuk voor peuters en kleuters, makkelijk voor te lezen via het digibord. Klik op de titel voor het filmpje.
– I see spring – Charles Chigna: Nog zo’n handig boekje dat je niet persé hoeft te kopen, maar best op het digibord kunt laten zien.
The very hungry caterpillar: Een bekend boek dat vooral ingaat op de dagen van de week en eten.
Maisy grows a garden – Lucy Cousins:  Bij dit leuke flapjesboekje schreef ik een compleet lesplan met lespakket. Het lesplan is bedoeld voor groep 3 t/m 5 en behelst zo’n zes tot acht lessen. Een groot deel van de suggesties én het materiaal is echter ook geschikt voor groep 1 en 2.

BESTEL: LESPLAN & LESPAKKET MAISY GROWS A GARDEN

Liedjes

Spring song for kids – ELF Kids videos! is een vrolijk liedje over de lente. Herhaal het refrein (van tevoren) een aantal keer, zodat kinderen het mee kunnen zingen. Geschikt voor alle groepen.
Sing a song of flowers is wel één van mijn favoriete liedjes voor de onderbouw. Het heeft een heel herkenbaar melodietje en gaat vooral over de kleuren van de verschillende bloemen.
Spring: een leuk liedje voor de midden- en bovenbouw. Geen eenvoudige melodie, maar wel met een duidelijke tekst die leerlingen kunnen meelezen (en meezingen?)
Spring is here: animatiefilmpje van klei met eenvoudige melodie en tekst. Geschikt voor de onder- en middenbouw.
Spring song for children – Learning station: Interactief liedje waarbij kinderen lekker kunnen bewegen. Refrein is gemakkelijk mee te zingen. Er komen veel ‘animals’ in voor.
I like the flowers: Eén van mijn favoriete liedjes is toch wel ´I like the flowers´ en dan helemààl met dit clipje. Leerlingen (ja, óók in groep 8!) springen spontaan van hun stoelen om de bewegingen van de gekke mensen en dieren mee te doen. Dit liedje is overigens ook goed te gebruiken om de chunks  ‘I like´ en  ‘I don´t like´ te oefenen.

LEES OOK: HAPPY EASTER!

Vocabulaire oefenen

lente in het engels

Spring vocabulary: Geen geluid, alleen muziek. Je ziet foto’s met de woorden erbij. Om het levendig te houden, zou je aan leerlingen kunnen vragen om te proberen er zoveel mogelijk te onthouden. Als het filmpje is afgelopen check je welke woorden ze voorbij hebben zien komen.
Spring words: Een duidelijk filmpje, waarin je tekeningen ziet en er Engels gesproken wordt: De woorden worden eerst los genoemd en daarna in een zin verwerkt.
Spring is here song: Een grappig liedje om de les mee te beginnen of af te sluiten. mijn leerlingen konden hier altijd erg om lachen.
Spring English vocabulary: Een handig tekenfilmpje waarin de belangrijkste woorden worden verwerkt in zinnen en een soort verhaaltje. De Engelse zinnen staan erbij. De stem die het voorleest is erg digitaal, dus je zou het geluid ook uit kunnen zetten en het zelf voorlezen (of de leerlingen het hardop laten lezen).
On the farm: Ga je tijdens de lente aan de slag met boerderijdieren? Dan is dit een geschikt liedje voor de midden- en bovenbouw. Leerlingen kunnen ook meedoen met de bewegingen.

-Om vocabulaire te oefenen, is het natuurlijk altijd handig om flashcards te gebruiken. Spelen met Engels heeft een set van maar liefst 46 flashcards. Deze kun je onderverdelen per groep (bijvoorbeeld ‘animals in spring’ bij de kleuters, ‘nature in spring’ in de midden- of bovenbouw). Door verschillende werkvormen te doen, oefenen kinderen spelenderwijs de woorden. Ook kun je een ´wordmat´ ophangen in je lokaal, zodat leerlingen de woorden regelmatig terugzien.

LEES OOK: WORM LOOKS FOR LUNCH

Lesmateriaal

– Natuurlijk heeft Spelen met Engels een schat aan materiaal voor alle groepen. Denk aan bingospellen, domino, reactiespellen en minilocobladen. Ook de set met werkbladen bevat allerlei activiteiten en opdrachten om spelenderwijs met de woorden en zinnen aan de slag te gaan.

– Op de site van islcollective vind je veel werkbladen. Je moet wel eerst even een gratis account aanmaken.

– Gebruik kleurplaten die je ook in het Nederlands zou gebruiken en geef de kinderen Engelse opdrachtjes: Colour the tree green, colour the flower red, colour the nest brown etc.

Bogglesworld heeft erg leuke kaartjes om verschillende spelletjes mee te doen, zoals bijvoorbeeld ‘find your match’ of ‘go fish’. Op deze site vind je trouwens ook geweldige worksheets voor de gevorderde leerlingen.

BESTEL: THEMAPAKKET ´EASTER´

Clil

– Ga jij aan de slag met ‘planting and growing‘ of ‘flowers’? Ook daar heeft Spelen met Engels apart materiaal voor (bijvoorbeeld bij ‘My garden‘) Heb je het in een (CLIL-) les gehad over ´parts of a plant´, dan zijn deze bingokaarten ook handig om te gebruiken of deze bingokaarten. Je kunt hierbij ook goed de memory Planting flowers  gebruiken.

– Heeft jouw bovenbouw klas al heel wat ervaring met de Engelse taal? Dan kunnen ze een filmpje kijken over hoe je het beste een zonnebloem laat groeien. Zelfs als ze niet alles kunnen volgen, krijgen ze toch veel mee dankzij de geschreven tekst die tegelijkertijd verschijnt met de gesproken tekst. De woordmat van Sparklebox past hier goed bij.

Growing plants and vegetables: Een filmpje dat eigenlijk een computerspelletje is, maar wel heel duidelijk. Met woorden als seed, plant, watring your garden, lettuce, sunflower etc.

Plant life cycle: Hoe groeit een plant? Sla de eerste 20 seconden over en bekijk de duidelijke uitleg met woorden als soil, roots, sprout, sun, grow, pollination.

Farmer plants the seed: Vrolijk liedje voor de onderbouw. Hoe groeit een zaadje? Leerlingen zullen snel meezingen!

The growth of a potatoe plant: Knippen en plakken voor de onder- en middenbouw. Een soortgelijk werkblad is er ook van ‘life cycle of a dandelion plant‘ en van een ‘apple tree‘.

BESTEL: THEMAPAKKET MY GARDEN

Werkvormen bij ‘the weather’

De lente leent zich uitstekend om alle weersomstandigheden te oefenen: het kan ten slotte sneeuwen, regenen, zonnig zijn en zelfs hagelen.  Deze spelletjes zijn interessant om tussendoor te spelen:

lente in het engels* Maak een kring en noem een weertype, bijvoorbeeld ´It´s raining´. Vervolgens gaan de leerlingen om de beurt associëren op dit weertype door steeds een woord te noemen wat er mee te maken heeft: umbrella, water, rainboots, raincoat, clouds etc. Als een leerling geen woord weet, zegt hij ´pass´ of ´sorry´. Als de meeste leerlingen geen woord meer weten, kies je een nieuw weertype: ´It´s sunny´. Leerlingen mogen vervolgens weer allerlei woorden opnoemen die betrekking hebben op dit onderwerp: ´sun, sunglasses, beach, warm, swimming, holidays´etc.

* Leerlingen lopen rustig rond in het lokaal (of de gymzaal) en jij noemt een weersomstandigheid (of je laat een symbool zien op een flashcard). De leerlingen gaan nu toneelspelen door zich aan te passen aan het weer. Heb jij ´It is raining´ geroepen, dan steken de leerlingen zogenaamd een paraplu op, ze gaan een beetje rillen of in de plassen stampen. Roep jij ´It is windy´, dan komen ze maar met moeite vooruit en bij ´It is sunny´ zetten ze zogenaamd een zonnebril of petje op en doen ze alsof ze het warm hebben.

*De leerlingen staan in een kring of bij hun tafeltje. Jij geef een weersomstandigheid en de leerlingen maken hier zo snel mogelijk een gebaar / beweging bij. Uiteraard begin je langzaam, maar wissel je de weertypes steeds sneller af. Welke leerling doet het nog steeds goed? Een gezellig spel, waarbij het helemaal niet belangrijk is of de bewegingen goed worden uitgevoerd. Het gaat om het bewegen op zich.
It´s frosty: Leerlingen hurken verstijfd op de grond
It´s cold: Leerlingen zitten op hun stoel te bibberen
It´s warm: Leerlingen staan op hun stoel en genieten van de warmte
It´s hot: Leerlingen vegen het zweet van hun voorhoofd
It´s rainy
: Leerlingen tikken met hun vingers op hun hoofd

Ik wens je veel plezier met bovenstaande ideeën.  Er zit vast wel iets bij dat je goed kunt gebruiken en waar jij en je leerlingen veel plezier aan zullen beleven.

BESTEL: THEMAPAKKET THE WEATHER

Reacties zijn gesloten.

error: