Growth mindset, deel 3

In de blog ´Growth mindset, deel 2´ kun je lezen hoe ik, tijdens de Engelse lessen, een groei-mindset probeer te creëren bij mijn leerlingen. Het is belangrijk dat kinderen vertrouwen hebben in zichzelf en dat ze fouten mogen maken in een veilige omgeving.

Stip leert vliegen

Een prachtig prentenboek dat hier naadloos op aansluit is ´Stip leert vliegen´ van Anjolein Schraven. Dit boek is zeer geschikt om voor te lezen in groep 1 t/m 4. Het bevat 55 glanzende pagina´s met prachtige tekeningen en een groot lettertype. Op elke pagina valt wel iets grappigs te ontdekken. Bovenal bevat het een prachtige boodschap: Je kunt alles leren wat je wilt en je doet dat op jouw manier. Het is overigens een Nederlands boek, maar het zal ook in het Engels verschijnen.

BESTEL: THEMAPAKKET ´SPRING´

Samenvatting van het boek

Stip is een lieveheersbeestje dat altijd loopt en nog nooit gevlogen heeft. Dan komt hij Dot tegen, een vrolijk lieveheersbeestje dat geweldig kan vliegen. Ze overtuigt Stip ervan dat hij écht wel kan leren vliegen: hij heeft tenslotte vleugels. Stip gaat het voorzichtig proberen, maar leren vliegen gaat niet vanzelf.

Dot blijft positief en motiveert Stip met uitspraken als: “Het is niet te moeilijk, het is NOG te moeilijk!” en “Je deed het niet fout. Je hebt het supergoed geprobeerd!”. Stip wordt steeds enthousiaster als hij dit ook tegen zichzelf gaat zeggen, maar na de zoveelste poging vindt hij het maar saai worden. Of het Stip uiteindelijk lukt om tòch te vliegen, vertellen we natuurlijk niet 😉.

LEES OOK: DIFFERENTIEREN

Vele extra´s

Dit prentenboek is veel meer dan alleen maar een leuk en mooi verhaal. Er zijn heel veel prachtige ´growth mindset´- uitspraken in verwerkt. Deze kun je samen met je leerlingen herhalen, bespreken en dagelijks terug laten keren in je onderwijsaanbod. Achterin het boek vind je de leercirkel en de acht ´Koning Giraf´-ingrediënten van growth mindset. Ook lees je een omschrijving van growth mindset en acht handige oneliners, zoals ´van flop naar top´, ´het lukt bijna´ en ´samen leer je meer´.

Verder zie je hier je de tekst van het bijbehorende liedje, te beluisteren via deze link: Koning giraf growth mindset liedjes. Samen met je leerlingen het liedje zingen, de kleurplaat kleuren, het bespreken van de diverse gevoelens die in het verhaal voorbij komen en de verschillen tussen de mindset van Stip en die van Dot…. Ook is er een mooie poster te bestellen om op te hangen in je lokaal. Kortom: Met dit boek kun je alle kanten op.

Voor nog meer ideeën, workshops en het complete lesprogramma van ´Stip leert vliegen´ kun je contact opnemen met info@koninggiraf.nl

LEES OOK: LADYBIRD

Mijn favoriet

Stip´s uitroep ´Jippie, een tippie!´ is mijn persoonlijke favoriet, maar ook ´Ik deed het niet fout, ik heb het goed geprobeerd.´ is natuurlijk geweldig om aan je leerlingen door te geven. Daarnaast komt er in het verhaal naar voren dat je niet jaloers of boos op elkaar hoeft te zijn, maar dat je juist van elkaar kunt leren. Een mooie gelegenheid om in de klas te bespreken waar leerlingen goed in zijn en hoe anderen daarvan kunnen leren. Of waar leerlingen nog niet zo goed in zijn en hoe ze hier dan het beste mee om kunnen gaan. Bespreek eens hoe vaak jij zelf iets hebt geprobeerd voordat het lukte. Leerlingen komen dan vanzelf met vergelijkbare situaties. Zo pak ik dat ook aan in mijn Engelse lessen: Soms schakelen we even over op het Nederlands en bespreken we hoe het nu eigenlijk voelt om Engels te luisteren of te spreken. Voor de één is het gewoon een kwestie van doen, terwijl het voor de ander enorm spannend is.

LEES OOK: PROJECTEN

Waar te bestellen?

Het boek is voor €14,95 te bestellen via de site van KoningGiraf. Ook vind je hier de poster en een leuke knuffel-lieveheersbeestje. Door hoeveelheid pagina´s, de kwaliteit van de pagina´s, de mooie tekeningen, de pakkende teksten en de mogelijkheden om dit te gebruiken in je dagelijkse onderwijs, is het boek eigenlijk meer waard dan dit.

BOEK BESTELLEN

error: