Autumn

In dit blog vind je een groot aantal tips om het thema ´herfst´ te verwerken in je Engelse les. Of om juist buiten je Engelse les om met het thema´autumn´ aan de slag te gaan. Maak van je herfsttafel een Autumn table of Autumn corner en laat de Engelse woorden een onderdeel worden van je dagelijkse onderwijs.

BESTEL: THEMAPAKKET AUTUMN

Verschil tussen Fall en Autumn

Leg allereerst aan je leerlingen uit wat het verschil is tussen ‘fall’ (Amerikaans) en ‘autumn’ (Brits). In veel liedjes en filmpjes op YouTube komt namelijk het woordje ´fall´ voor, terwijl in jullie methode misschien juist ´autumn´ wordt gebruikt. Voordat je een liedje over de seizoenen gaat luisteren of kijken, kun je aan de leerlingen vragen of ze goed willen opletten: Is het een Amerikaans of een Brits liedje?

De vier seizoenen

Als je aan de slag gaat met het thema herfst, is het verstandig om eerst de vier seizoenen aan te leren. Je kunt hier in de midden- en bovenbouw eventueel ook de maanden bij betrekken als je die al eerder geoefend hebt (Which months belong to spring? Which months to summer? etc.). Leuke liedjes die je als input kunt gebruiken:

– Seasons Song (vanaf groep 4/5 en het favoriete liedje van mijn leerlingen!)Afbeeldingsresultaat voor how many leaves
– The seasons Song (groep 1 t/m 4)
– If you know all the seasons (onder- en middenbouw: aanrader!)
4 seasons in a year (midden- en bovenbouw)
Kids vocabulary: four seasons (verhaaltje voor de middenbouw om woordjes te leren)

Vraag aan je leerlingen in welk seizoen zij jarig zijn of wat hun favoriete seizoen is. Dit kun je doen aan de hand van een kort gesprekje of door flashcards op te hangen in het lokaal: ´Walk to your favourite season´, ´When do we celebrate Easter?´, ´When is it freezing?, ´When do we celebrate Christmas?´, ´When do we have a long holiday of six weeks?´. Ook kun je de leerlingen even laten bewegen door bijvoorbeeld een opdracht te geven: ´Stand up if your favourite season is the summer´, ´Stand up if your birthday is in winter´.

BESTEL: FLASHCARDS AUTUMN

Afbeeldingsresultaat voor we´re going on a leaf hunt

Liedjes over de herfst

– Autumn songs for children (midden- en bovenbouw): Vrolijk liedje met Engelse ondertiteling. Uitdaging: In canon zingen.
– How many leaves? (onder- en middenbouw): Eenvoudig liedje om het tellen en de kleuren te oefenen.
– Autumn Leaves Are Falling Down (onder- en middenbouw): Leuk om mee te zingen en bewegingen bij te verzinnen.
– Falling leaves (middenbouw): De eerste keer wordt er nog meegezongen, daarna is er een karaoke versie. Eenvoudige tekst.
– Orange, yellow, red and brown (onderbouw): Op de melodie van ‘head shoulders knees en toes’, dus eenvoudig aan te leren.
– Why do leaves change colour?  (onder- en middenbouw, niet makkelijk aan te leren, maar wel leuk om een les mee af te sluiten).
– We love acorns (onder- en middenbouw): Leuk om bewegingen bij te maken, bijvoorbeeld in een gymles.
– Autumn song for children (onderbouw): Lief liedje met veel herhalingen. Bij de derde keer wordt de tekst niet meer gezongen en zou je eventueel zelf kunnen zingen.

LEES OOK: HALLOWEEN

Filmpjes over de herfst

– Why Do Trees Shed Their Leaves In Autumn Season? (vanaf groep 6) CLIL lesje met een leuk accent & Engelse ondertiteling.
– Educational autumn video (voor groep 4/5/6): Klokhuisachtig filmpje met feitjes over de herfst.
– Autumn is here! (voor groep 6/7/8): Leuke feiten over de herfst met ‘real life’ beelden en foto’s.
– 15 Interesting Facts About Autumn (voor gevorderde leerlingen in groep 8): Pittig filmpje, handig om vooraf wat vragen bij te bedenken.
– Learn about fall (voor groep 7/8): Kort Amerikaans filmpje, leuk voor tussendoor of aan het eind van een les.
– Autumn is here story (vanaf groep 5): Kinderen kunnen luisteren en meelezen.
– Autumn hidden pictures quiz (vanaf groep 3): Welk plaatje komt er tevoorschijn? Het duurt best lang en je zult niet alle woorden hebben aangeleerd, maar wel leuk om te doen als leerlingen de woorden al redelijk goed kennen.
– Seasons Fall and winter (groep 7/8): Animatie met dialoog over de herfst en winter.

BESTEL: MEMORY AUTUMN

Prentenboeken over de herfst

Als je op de titels van de boeken klikt, zie je een filmpje op YouTube. De kwaliteit van het beeld en/of het geluid is niet altijd even goed. Je kunt ervoor kiezen om het geluid zachter te zetten en het zelf voor te lezen, maar nog beter is het natuurlijk om één of meerdere boeken te kopen! Voor alle boeken geldt dat ze te koop zijn bij Practicum Educatief met 10% korting als je de code ‘SpelenmetEngels’ gebruikt.

– Goodbye summer,hello autumn (vanaf groep 3, helaas niet meer te koop, maar het filmpje is heel goed te gebruiken)
– Fall Leaves Fall (vanaf groep 3, helaas niet meer te koop, maar het filmpje is goed te gebruiken. Ik zou het geluid uitzetten en zelf voorlezen)
– We´re going on a leaf hunt (groep 1-3)
– Leaves (groep 3-4)
– Autumn Snow (vanaf groep 4)
– Mouse´s first fall (groep 1-3)
– The squirrels who squabbled (vanaf groep 4)
– Pete the cat Falling for autumn: (vanaf groep 4/5, of eerder als je stukken tekst weglaat)

Werkbladen en flashcards

Afbeeldingsresultaat voor autumn flashcards

Het materiaal van Spelen met Engels kun je vinden in de webshop. Het bestaat uit flashcards, werkbladen, bingo, memory, miniloco, domino, een Guess what-spel, kwartet, een bordspel en een reactiespel. Je kunt het gehele Themapakket bestellen of losse spellen aanschaffen. 

Ander materiaal vind je op deze sites:
Sparklebox 
– Bogglesworld
IslCollective (eerst gratis account aanmaken)

BESTEL: BINGO AUTUMN

Versjes en ‘chants’

(Melodie: twinkle twinkle little star)
It is autumn, look outside
Wind is blowing through the town
Yellow, orange, red and brown
All the leaves are falling down
It is autumn, look outside
Wind is blowing through the town

(Versje opzeggen met bewegingen)
I see a hedgehog, it’s very slow
I see a squirrel, collecting food
I see an acorn, falling from the tree
I see a spider, spinning a web.

(Melodie: 1,2,3,4 hoedje van papier)
1 2 3 4
Orange leaves, yellow leaves
1 2 3 4
Falling from the trees
Orange, yellow, red and brown
All the leaves are falling down
1 2 3 4
Falling from the trees

BESTEL: MINILOCO AUTUMN

Pairwork

Geef leerlingen in de bovenbouw niet zomaar een  kruiswoordpuzzel, maar bekijk deze spreekvaardigheidsopdracht eens: Ik heb de puzzel omgevormd tot een spreekvaardigheidsopdracht voor tweetallen. Leerling A krijgt een half ingevulde versie en leerling B krijgt een half ingevulde versie. Door elkaar vragen te stellen (´What is 1 down?´, ´What is 13 across?´) moeten ze hun lege vakjes invullen. Hierbij lezen de leerlingen niet het antwoord dat al in de puzzel is ingevuld, maar de clue die bij het antwoord hoort. Dus bijvoorbeeld:Leerling A: ´What is 7 across?´
Leerling B: ´The month in the middle of fall´
Leerling A: ´I think it is October, how do I spell that?`
Leerling B kan het woord spellen, omdat het in zijn eigen puzzel staat.

Doe deze werkvorm pas nadat de leerlingen voldoende input hebben gehad aan vocabulaire. Als ze de woordjes niet kennen, is het natuurlijk ook lastig om de puzzel te maken!

Een eenvoudige variant (voor de onderbouw) van deze werkvorm vind je in de Worksheets Autumn. Een pairwork-puzzel die past bij het materiaal van Spelen met Engels, vind je ook in de werkbladen en in het themapakket.

Ken je de facebook pagina van Spelen met Engels al? Hier plaats ik vaak filmpjes of liedjes die ik tegenkom tijdens het voorbereiden van mijn lessen. Ook ben ik te vinden op Instagram, zoek op ´SpelenmetEngels´.

Ik wens je heel veel plezier met al deze suggesties. Laat je even weten hoe het is gegaan?

LEES OOK: WINTER

Reacties zijn gesloten.

error: