Autumn

In deze blog vind je een groot aantal tips om het thema ´herfst´ te verwerken in je Engelse les. Of om juist buiten je Engelse les om met het thema´autumn´ aan de slag te gaan. Maak van je herfsttafel een Autumn table of Autumn corner en laat de Engelse woorden een onderdeel worden van je dagelijkse onderwijs.

BESTEL: THEMAPAKKET AUTUMN

Verschil tussen Fall en Autumn

Leg allerleerst aan je leerlingen uit wat het verschil is tussen ‘fall’ (Amerikaans) en ‘autumn’ (Brits). In veel liedjes en filmpjes op youtube komt namelijk het woordje ´fall´ voor, terwijl in jullie methode misschien juist ´autumn´ wordt gebruikt. Voordat je een liedje over de seizoenen gaat luisteren of kijken, kun je aan de leerlingen vragen of ze goed willen opletten: Is het een Amerikaans of een Brits liedje?

De vier seizoenen

Als je aan de slag gaat met het thema herfst, is het verstandig om eerst de vier seizoenen aan te leren. Je kunt hier in de midden- en bovenbouw eventueel ook de maanden bij betrekken als je die al eerder geoefend hebt (Which months belong to spring? Which months to summer? etc.). Leuke liedjes die je als input kunt gebruiken:

– Seasons Song (vanaf groep 4/5 en ´by far´ het favoriete liedje van mijn leerlingen!)Afbeeldingsresultaat voor how many leaves
– The seasons Song (groep 1 t/m 4)
– If you know all the seasons (onder- en middenbouw)
4 seasons in a year (midden- en bovenbouw)
Kids vocabulary: four seasons (verhaaltje voor de middenbouw om woordjes te leren)

Vraag aan je leerlingen in welk seizoen zij jarig zijn of wat hun favoriete seizoen is. Dit kun je doen aan de hand van een kort gesprekje of door flashcards op te hangen in het lokaal: ´Walk to your favourite season´, ´When do we celebrate Easter?´, ´When is it freezing?, ´When do we celebrate Christmas?´, ´When do we have a long holiday of six weeks?´. Ook kun je de leerlingen even laten bewegen door bijvoorbeeld een opdracht te geven: ´Stand up if your favourite season is the summer´, ´Stand up if your birthday is in winter´.

BESTEL: FLASHCARDS AUTUMN

Afbeeldingsresultaat voor we´re going on a leaf hunt

Liedjes over de herfst

Autumn songs for children (midden- en bovenbouw)
How many leaves? (onder- en middenbouw)
Autumn Leaves Are Falling Down (onder- en middenbouw)
Falling leaves (middenbouw)
Orange, yellow, red and brown (onderbouw)

Filmpjes over de herfst

Why Do Trees Shed Their Leaves In Autumn Season? (CLIL lesje met een leuk accent & Engelse ondertiteling voor de midden- en bovenbouw)
Educational autumn video (voor groep 4/5/6)
Autumn is here! (geschikt voor groep 6/7/8)
15 Interesting Facts About Autumn (voor gevorderde leerlingen in groep 8)

BESTEL: MEMORY AUTUMN

Prentenboeken over de herfst

Als je op de titels van de boeken klikt, zie je een filmpje op youtube. De kwaliteit van het beeld en/of het geluid is niet altijd even goed. Je kunt ervoor kiezen om het geluid zachter te zetten en het zelf voor te lezen, maar nog beter is het natuurlijk om één of meerdere boeken te kopen!

Goodbye summer,hello autumnAfbeeldingsresultaat voor autumn flashcards
Fall Leaves Fall
We´re going on a leaf hunt
Leaves
Autumn Snow
Mouse´s first fall
The squirrels who squabbled

Leuke werkbladen en flashcards

Het materiaal van Spelen met Engels kun je vinden in de webshop. Het bestaat uit o.a. flashcards, werkbladen, bingo, memory en een reactiespel. Zoek je nog meer? Bekijk dan eens deze sites: 
Sparklebox 
Activity village (werkbladen, knutselen, tekenen, spelling)
Dltk-holidays
Kruiswoordpuzzel
-Bogglesworld
Anglomaniacy
IslCollective (eerst gratis account aanmaken)

BESTEL: BINGO AUTUMN

Pairwork

Geef leerlingen in de bovenbouw niet zomaar een  kruiswoordpuzzel, maar bekijk deze spreekvaardigheidsopdracht eens: Ik heb de puzzel omgevormd tot een spreekvaardigheidsopdracht voor tweetallen. Leerling A krijgt een half ingevulde versie en leerling B krijgt een half ingevulde versie. Door elkaar vragen te stellen (´What is 1 down?´, ´What is 13 across?´) moeten ze hun lege vakjes invullen. Hierbij lezen de leerlingen niet het antwoord dat al in de puzzel is ingevuld, maar de clue die bij het antwoord hoort. Dus bijvoorbeeld:
Leerling A: ´What is 7 across?´
Leerling B: ´The month in the middle of fall´
Leerling A: ´I think it is October, how do I spell that?`
Leerling B kan het woord spellen, omdat het in zijn eigen puzzel staat.

Doe deze werkvorm pas nadat de leerlingen voldoende input hebben gehad aan vocabulaire. Als ze de woordjes niet kennen, is het natuurlijk ook lastig om de puzzel te maken!

Een eenvoudige variant (voor de onderbouw) van deze werkvorm vind je in de Worksheets Autumn.

Ken je de facebook pagina van Spelen met Engels al? Hier plaats ik vaak filmpjes of liedjes die ik tegenkom tijdens het voorbereiden van mijn lessen. Ook ben ik te vinden op Instagram als ´Juf Lauren´.

Reacties zijn gesloten.

error: