Wheels on the bus

In dit artikel krijg je allerlei lesideeën bij het interactieve liedje ´Wheels on the bus´. Leuk bij het thema ‘transport’, maar ook als herkenbaar liedje tussen de lessen door.

LEES OOK: TRANSPORT AND VEHICLES 

1. Super simple songs (groep 1,2,3,4)

Er zijn vele varianten van te vinden op YouTube, maar voor de onderbouw is het liedje van ´Super Simple Songs´ heel geschikt. Zing het liedje eerst langzaam voor aan de groep, waarbij je gebruik maakt van de negen flashcards om de woorden te laten zien, maar ook van gebaren!

In dit liedje wordt namelijk gestuurd, getoeterd, de deuren gaan open en dicht, de ruitenwissers gaan heen en weer en de baby´s gaan huilen. Omdat de gebaren zo overduidelijk zijn, weten de leerlingen al snel dat een whiper een ruitenwisser is en een door een deur. Als je het tenminste vol overgave uitbeeldt natuurlijk :-).

-Hier vind je bijbehorende flashcards.

Nadat je het liedje één of twee keer langzaam gezongen hebt, kun je het wat sneller doen met de muziek erbij. Laat nog geen beelden zien, want dat zal de kinderen alleen maar afleiden. Eerst even samen zingen en daarna pas het filmpje kijken!

LEES OOK: WE ALL GO TRAVELLING BY

2. Pete the cat (groep 4,5,6)

Zoek je een snellere versie van dit liedje en ben je (net als wij) fan van Pete the cat? Ga dan met dit liedje aan de slag. Zeer geschikt voor de middenbouw. Bij dit liedje kun je een eenvoudige woordzoeker downloaden, een boekje voorlezen en natuurlijk raden wij je aan om de handpop van Pete te bestellen! Een kleurplaat vind je hier.

BESTEL: THEMAPAKKET TRANSPORT

3. Extra activiteiten

– Bij leerlingen die al wat Engels achter de rug hebben kun je voorafgaand aan het liedje vragen welke onderdelen van een bus zij kunnen noemen. Een enkeling zal misschien wel door, window of wheel zeggen en als er in het Nederlands wordt geantwoord is dat ook geen probleem. Het gaat erom dat je de voorkennis van het thema activeert. Deze activiteit kun je ook uitvoeren met behulp van de flashcards: de belangrijkste woorden van het liedje worden op deze manier alvast doorgenomen.

BESTEL: FLASHCARDS TRANSPORT

– Geef kinderen in de onder- en middenbouw een kleurplaat van een lege bus en laat ze a baby, a mother, a busdriver, whipers etc. tekenen. Jij geeft de opdrachtjes en de kinderen tekenen. Zo horen ze de woorden nogmaals (input) en zijn ze tegelijkertijd op een creatieve manier met het liedje bezig.

– Kinderen in de midden- en bovenbouw kunnen uit de voeten met dit werkblad, dat hoort bij het liedje van Learnenglishkids. Wil je graag de songtekst van het liedje en hier bijvoorbeeld een ´gap fill´-opdracht van maken (woordjes wegwissen met typ-ex zodat leerlingen die zelf moeten invullen)? Download dan de tekst.

– Geef leerlingen de flashcards en laat ze, na het (herhaaldelijk) zingen, diverse spelletjes doen met de kaarten. Ze beelden bijvoorbeeld de flashcard uit met gebaren en / of geluiden, waarbij hun klasgenootjes moeten raden welk woord het is.

BESTEL: BINGO TRANSPORT

– Zet steeds twee stoeltjes in een rij en laat de leerlingen de bus naspelen. Eén leerling is de buschauffeur, er zijn een paar mommies en een paar babies.  De deur gaat op en dicht, de raampjes gaan open en dicht. De mensen gaan staan en zitten. Je kunt er op deze manier allerlei opdrachten bij verzinnen.

– Heb je nog niet genoeg materiaal? Kijk dan eens op deze sites: dltk-teach en dreamenglish.

LEES OOK: TRANSPORT VEHICLES, PART 2

Reacties zijn gesloten.

error: