Telling time – klokkijken in het Engels

klokkijken in het engelsEen veel voorkomend onderwerp in Engelse methodes op de basisschool, is leren klokkijken. Voor sommige leerlingen is dit in het Nederlands al ingewikkeld, laat staan in het Engels! Daarom begin je hier meestal pas mee in de bovenbouw. In dit artikel geef ik je wat tips om het klokkijken spelenderwijs te leren.

Maak het leren van klokkijken in het Engels betekenisvol

Zorg ervoor dat je het klokkijken combineert met een betekenisvolle, herkenbare situatie voor de leerlingen. Bijvoorbeeld door ‘daily routines’ er aan toe te voegen of ‘school subjects‘. Zo zien leerlingen het nut van het leren klokkijken in het Engels.

Filmpjes & liedjes

Voor de bovenbouw is er het handige filmpje ´Telling the time in English´. Een duidelijk uitleg, uiteraard in het Engels.  In de tweede helft van deze video kun je een aantal kloktijden klassikaal oefenen door even op pauze te klikken. Het is verbazingwekkend hoe snel sommige leerlingen het al doorhebben! Als je alleen de hele uren wilt oefenen, volstaat dit filmpje: ´Learn to tell the time´ (geschikt voor midden- en bovenbouw). Het gaat vrij langzaam, maar daardoor kunnen leerlingen wel hardop meedenken.

klokkijken in het engels

Voor de middenbouw zijn er vrolijke liedjes, zoals ´What time is it?´, waarbij veel geoefend wordt met de chunk ´What time is it?´ en alleen de hele uren worden genoemd. Je ziet geen klok in beeld, maar wel de digitale cijfers. Of deze: ´What time is it?´, waarbij de leerlingen mee kunnen bewegen en alleen de hele uren oefenen. Je ziet zowel een analoge als een digitale klok in beeld. Ook het filmpje van ELF Kids Videos is duidelijk, rustig en simpel. Eerst worden de hele uren genoemd (met klok), daarna moeten de leerlingen het hardop zelf doen.

Voor de onderbouw: Een geweldig liedje voor groep 1 t/m 4 is ´Hickory Dickory Dock´ van SuperSimpleSongs. Bij dit liedje zijn verschillende gratis flashcards en werkbladen te downloaden op de site van SuperSimpleOnline. De leerlingen vinden het een geweldig liedje, omdat de olifant op de klok probeert te klimmen en dat gaat natuurlijk mis! Er zijn trouwens vele varianten van Hickory Dickory Dock te vinden op YouTube, maar deze vind ik persoonlijk de leukste.

Digitaal oefenen met klokkijken

Op www.teachingtime.co.uk kun je oefenen met de klok, maar ook het spel ´Bang on time´ spelen. Verdeel de (bovenbouw) klas in twee of drie teams van maximaal tien leerlingen. Laat de teams in een rij staan. Eerst mag het ene team: het bord geeft een tijd aan, de eerste leerling moeten op precies het juiste moment op STOP drukken, zodat hij 1000 punten kan verdienen. Ben je iets te vroeg of te laat, dan verdien je 750 punten. Daarna gaat de volgende leerling totdat er 10 zijn geweest. Je noteert het totaal aantal punten en vervolgens is het tweede team aan de beurt. Het is best zenuwslopend, omdat je tijd hoort tikken en omdat het vrij snel gaat. Je kunt wel instellen hoe langzaam of snel de wijzers gaan. Spreek van tevoren duidelijke regels af!

Op de site van schoolbordportaal (scroll naar beneden en klik op klokkijken) staat een handige klok om klassikaal te oefenen met de Engelse tijden. Echt een aanrader. Eindig met de wijzers op ´2 voor 2´ en laat de leerlingen raden hoe laat het (two to two). Succes verzekerd!

Spelletjes en werkbladen

–Laat de leerlingen in tweetallen werken en geef ze ieder tien klokken met daarop een tijd (analoog of digitaal of allebei). Geef ze ook tien lege kokken. Leerling A vraagt nu: ´What time is it on clock 1?´, waarop leerling B zijn tijd geeft. Leerling A vult de tijd in op de lege klok. Dan is leerling B aan de beurt: ´What time is it on clock 1?´, waarop leerling A de tijd noemt van zijn klok. Leerling B vult dit in etc. Nadat de opdracht is afgerond, worden de klokken met elkaar vergeleken: hebben leerling A en B dezelfde tijd?  Geen saai werkblad, maar spreekvaardigheid! Je kunt het werkblad hier downloaden:

DOWNLOAD: PARWORK TELLING TIME

-Geef elke leerling een kaart met een kloktijd. Eén leerling begint met ´I have twenty past seven. Who has quarter to twelve?´. De leerling die 11.45 uur heeft reageert en leest zijn tijd op. Zo gaat het door tot de laatste leerling is geweest. Dit is geschikt voor de bovenbouw, omdat je zowel analoog als digitaal moet kunnen klokkijken. Je kunt de flashcards hier downloaden:

DOWNLOAD: KLASSENSPEL TELLING TIME

-Hetzelfde spel met alleen de hele uren (en dus minder kaarten), kun je hier downloaden: Klassenspel Telling Time hele uren

-Op deze website kun je verschillende spellen en werkbladen downloaden. Wil je je leerlingen flink laten bewegen in de klas? Doe dan het ´clock-onut´ spel! Bij het spel ´Don´t be tardy for the party´ staan handige flashcards die je kunt downloaden en lamineren. Je kunt er dan bijvoorbeeld memory mee spelen. Ook kun je er bingokaarten downloaden.

– ´What´s the time, Mr Wolf?´. Dit lijkt een beetje op ons kinderspel ´Annemaria Koekoek´. Eén leerling is de wolf en staat met zijn rug naar de andere leerlingen toe. De groep vraagt: ´What´s the time, Mr Wolf?´. De wolf antwoordt bijvoorbeeld: ´It´s 3 o´clock´. De leerlingen mogen dan drie stappen naar voren doen, zodat ze iets dichter bij de wolf komen. Dit herhaalt zich een paar keer, waarbij de wolf zelf beslist hoe laat het is (bij one o´clockgaan de leerlingen 1 stap naar voren, bij seven o´clock 7 stappen etc.). Als de Wolf na de zoveelste vraag ´It´s dinner time!!!` roept, draait hij zich om en probeert hij zoveel mogelijk leerlingen te tikken. De leerlingen moeten terug rennen naar het startpunt.

Met bovenstaande ideeën wordt klokkijken in het Engels ineens een stuk minder saai. Veel plezier!

error: