Sports

In deze blog geef ik je enkele ideeën voor het thema ´sports´. 

Flashcards

Kids-pages: kleine kaartjes met 9 sporten
Sports Flashcards: heel veel sporten! 4 kaartjes per A-viertje
Flashcards sports: 12 mooie flashcards
Sports mes-english: kleine kaartjes zonder woorden
Sparklebox: mooie flashcards met Olympische sporten

-Met deze flashcards kun je de voorkennis van de leerlingen activeren: Welke sporten kennen ze al? Wat voor sporten beoefenen ze zelf? Welke zouden ze wel eens willen proberen? Stel al je vragen in het Engels. Afhankelijk van het niveau van jouw groep, kunnen de leerlingen in het Engels of Nederlands antwoorden.

-Met de flashcards kun je vervolgens ook diverse activiteiten uitvoeren om de woordjes als input te geven en om te oefenen met de betekenis ervan. Ideeën vind je in deze blogs:
Flashcards deel 1 / Flashcards deel 2 / Flashcards deel 3 / Flashcards deel 4

Midden- en bovenbouw

De sports song van English Singsing is erg leuk voor de middenbouw en eigenlijk ook nog wel voor de bovenbouw. De sporten die er in voorkomen zijn: baseball, volleyball, basketball, soccer (football), diving, swimming, skiing, skating, tennis, badminton, dancing, boxing.

Je oefent in dit vrolijke met ´What do you like?´ ´I like…´.  Eerst zie & hoor je het liedje zonder ondertiteling. Daarna komt het liedje nogmaals, maar dit keer met Engelse ondertiteling. Nu kunnen de leerlingen dus meelezen en / of zingen. Het liedje komt ook nog een derde keer, maar dan zonder de zang. Leerlingen kunnen aan de hand van de ondertitels zelf meezingen. Een soort karaoke dus. De vierde keer is voor de echte die hards onder ons: zonder zang en zonder tekst. Lastig, maar een leuke uitdaging!

Na het liedje kun je de leerlingen de sporten laten uitbeelden en raden. Of laten omschrijven en raden, afhankelijk van het niveau van de leerling.

Dit filmpje met Engelse ondertitels gaat over voetbal. Eerst kunnen de leerlingen kijken, luisteren en meelezen. Daarna komt het filmpje nogmaals, maar nu zonder geluid. Leerlingen kunnen zelf de tekst hardop lezen en zo een rollenspel doen. Dit kan klassikaal, maar als je de beschikking hebt over meerdere computers, is het ook leuk om het in groepjes uit te voeren. Zo komt iedereen aan de beurt.

Om de vocabulaire en uitspraak te oefenen, kun je dit filmpje gebruiken voor de bovenbouw. De woorden worden rustig uitgesproken. Om het wat spannender te maken, kun je achteraf vragen welke sporten de leerlingen allemaal hebben onthouden. Hetzelfde geldt voor dit Amerikaanse filmpje.

Als laatste nog een vrolijk liedje waarin diverse sporten voorbij komen en waarin geoefend met ´Do you do…?´en ´Do you play…?´.

Onder- en middenbouw

Een simpel verhaaltje vind je hier. Er wordt rustig voorgelezen, er komt een liedje in voor en er wordt veel herhaald. Geschikt voor leerlingen met nog maar weinig Engelse kennis.

Voor de onderbouw is het verhaal van Peppa Pig´s sports day ook erg leuk. In dit filmpje wordt het verhaal gewoon voorgelezen en in dit filmpje zie je het verhaal in bewegende beelden, maar het gaat dan wel wat sneller.  Ik zou dus een combinatie doen van beide filmpjes.

Via deze link kun je gratis flashcards downloaden van Peppa Pig. Je moet je wel eerst gratis registeren, maar dat zou ik zeker doen! Het is één van mijn favoriete sites als het gaat om worksheets, flashcards en games. Op deze website vind je ook heel veel worksheets voor de bovenbouw m.b.t. het thema ´sports´.

Heb je zelf nog een leuk filmpje of liedje dat geschikt is voor de basisschool? Laat het mij dan weten!

error: