Pets

Het thema ‘pets’ is een dankbaar thema voor groep 1, 2 en 3. Het sluit goed aan bij de belevingswereld van jonge kinderen en dus is de voorkennis al gemakkelijk geactiveerd. In dit blog geef ik je diverse suggesties voor liedjes en filmpjes en voor werkvormen en werkbladen. Bedenk goed wat bij jouw groep past en bij het einddoel dat je voor ogen hebt.

BESTEL: THEMAPAKKET PETS

Liedjes & filmpjes

I have a pet – Supersimplesongs: Dit vrolijke liedje bevat de vijf basiswoorden voor groep 1/2 en een extra woord (lion) wat het liedje wat grappiger maakt. Je kunt aan deze basiswoorden nog ‘rabbit’ toevoegen. In het liedje wordt geoefend met de dierengeluiden: dog (woof woof), cat (meow meow), mouse (squeak squeak), bird (tweet tweet), fish (glub glub), lion (roar roar).

Bij het liedje zijn diverse gratis downloads te vinden op de site van Super Simple. Ik heb ze hieronder voor je verzameld:
-Poster met de songstekst: Lyrics poster.
Werkblad Colour, cut and paste (groep 1/2/3)
Werkblad draw a line (groep 3/4/5)
Werkblad Fill in the blancs (groep 4/5)
Werkblad Cut and paste the fish (groep 1/2/3)
Werkblad Colouring (alle groepen)

Een variant op dit liedje vind je in de video van Catie’s classroom.
Het bordspel ‘Pets’ van SpelenmetEngels bevat dezelfde woorden en is dus goed te combineren met dit liedje.

My pet my buddy – Pinkfong: Vrolijk, maar behoorlijk snel liedje. Eerder geschikt voor de middenbouw. Woorden: doggie, birdie, kitten, bunny. Er wordt geoefend met de chunks ‘I have a…’ en ‘Her name is…’.

The animal shelter – LearnenglishKids: een tekenfilmpje met Engelse ondertitel. Over een familie die een huisdier gaat uitzoeken, maar iedereen wil wat anders. Woorden: dog, rabbit, snake, cat & bijbehorende eigenschappen. Geschikt voor de middenbouw. Bij het filmpje kun je ook een werkblad downloaden.

LEES OOK: WILD ANIMALS 1

This is my pet – Kids English: Vrolijk een eenvoudig liedje waarin kinderen worden uitgenodigd om de bewegingen mee te doen. Ideaal voor de kleuters, maar ook zeker leuk voor groep 3 en 4. Woorden: bird (fly), dog (play), hamster (run), cat (sleep), fish (swim), turtle (walk), rabbit (jump),

Do you have pets – English singsing: Een eenvoudig liedje met Engelse ondertiteling. Er wordt geoefend met de chunks ‘Do you have pets?’/ ‘Yes, I do / No, I don’t’. Alleen de woorden cat en dog komen in het liedje voor. Het liedje wordt meerdere malen herhaald. Bij de derde en vierde keer zingen de leerlingen zelf (karaoke versie).

What is it song, animals – Fun kids English: Langzaam komen de plaatjes tevoorschijn en wordt er gezongen ‘What is it? ’It’s a…’. Leerlingen kunnen actief meedoen. Woorden die in het liedje voorkomen (niet alleen huisdieren): cat, dog, fish, frog, goat, mouse, panda, tiger, fox. Je kunt naderhand vragen welke dieren nu ‘pets’ zijn en welke niet.

House pets – Little genius TV: Een filmpje met tekeningen en echte videobeelden, geschikt voor de middenbouw. Diverse huisdieren worden besproken: cat, dog, hamster, fish, parrot, chameleon, turtle, snake.

Voorlezen

What pet should I get? – Dr Seuss: Leuk boek op rijm van de beroemde Dr Seuss over twee kinderen die maar niet kunnen beslissen welk huisdier ze willen (klik op de titel voor een voorbeeld). Leerlingen vanaf groep 5 kunnen het zelf lezen, maar het is ook prima om voor te lezen. De taal is eenvoudig en de basiswoorden komen er in voor (cat, bird, fish, dog, rabbit). Te koop bij Bol.com.

A pet for Pete: Pete the cat krijgt een huisdier. Hij kiest een ‘fish’ en gaat hem natekenen. Iedereen wil wel zo’n mooie tekening en dus schildert hij voor iedereen een vis. Het boekje gaat niet echt over huisdieren, maar is wel leuk om te lezen als je dit thema wil combineren met knutselen of tekenen. Te koop bij Bol.com.

Maisy gets a pet: Maisy krijgt een kitten als huisdier en gaat goed voor haar zorgen. Ze geeft haar eten, ze verschoont de kattenbak, ze speelt met haar en gaat naar de dierenarts. Een heel leuk boekje, maar er komen verder geen huisdieren in voor (behalve kitten & cat). Te koop bij Bol.com.

BESTEL: FLASHCARDS PETS

Werkvormen

De werkvormen zijn afhankelijk van je einddoel. Is het de bedoeling dat leerlingen hun huisdier kunnen omschrijven (‘it has a tail, it has fur’) of wil je bijvoorbeeld dat leerlingen hun eigen dierenverblijf gaan knutselen of tekenen (‘It has two floors, it has a window, it has a sofa’).

Misschien houd je het eenvoudiger en ben je al blij als leerlingen zelf het liedje van SuperSimpleSongs kunnen meezingen, als ze hun favoriete huisdier kunnen benoemen of als ze de dierengeluiden na kunnen doen.

– Zorg altijd dat je de juiste flashcards hebt: Met flashcards oefenen kinderen spelenderwijs de woorden (en korte zinnen), zonder dat ze vertalend leren. Zo kunnen ze bijvoorbeeld de werkvorm ‘find your match’ doen, waarbij de ene leerling een plaatje van een kat (‘I’ve got a cat’) heeft en een andere leerling de oortjes of de staart (I’ve got a tail’). Meer werkvormen met flashcards vind je in Flashcard fun!

BEKIJK: WERKVORMEN MET MEMORY, DEEL 3

– Leerlingen beelden een dier uit en klasgenootjes raden welk dier het is (dit kan eerst klassikaal en daarna in groepjes)

– De leerkracht omschrijft een dier en de leerlingen raden. Als het geraden is, laat je de bijbehorende flashcard zien.

– Hang de flashcards op in het lokaal (of in de gymzaal). Zet een Engels liedje op. Als de muziek stopt, roep je één of twee dierennamen. Leerlingen lopen naar de juiste flashcard toe. Varieer met hoe ze moeten lopen: jump like a rabbit, walk backwards, walk like dog, swim like a fish etc.

– Leg bij elk tafelgroepje zes tot acht flashcards met de afbeelding naar boven. Je kunt hier ook memorykaartjes voor gebruiken. Jij roept een dierennaam of je omschrijft een dier: de leerlingen wijzen naar of leggen hun hand op het juiste plaatje.

Werkbladen

– In de set met werkbladen van SpelenmetEngels vind je diverse opdrachten, zoals luister-, kleur- en tekenopdrachten, woordzoekers en een eenvoudige dialoog met veel herhaling die kinderen al snel na kunnen spelen.

BESTEL WORKSHEETS PETS

– Werkblad voor gevorderde of (near) native leerlingen: ‘Looking after pets’.

– Diverse kleurplaten met het Engelse woord eronder vind je bij Sparklebox. Klik op deze link.

– Een kort filmpje over Mia en haar ‘guinea pigs’ vind je hier. Er hoort een werkblad bij (voor kinderen die al kunnen lezen).

– Heb je het boek van Pete the cat voorgelezen? Laat kinderen dan zelf proberen om Pete te tekenen met behulp van deze opdracht of laat ze Pete knutselen en kleuren met behulp van deze uitleg.

– In het themapakket Pets van SpelenmetEngels vind je een leuke dobbelsteen die kinderen zelf kunnen knippen en plakken. Op de dobbelsteen zie je de afbeeldingen van zes huisdieren. Ook is er een miniloco, een bingo en nog veel meer.

– Ga je het thema ‘pets’ combineren met ‘animal homes’? Dan kun je hieronder gratis een set flashcards downloaden van aquarium, basket, kennel, rabbit hutch, fish bowl, bird cage, mouse hole en hamster cage. 

DOWNLOAD: FLASHCARDS ANIMAL HOMES

error: