Opposites

Woordjes kunnen je uit hoofd leren door het stampen van rijtjes. Saai, maar nog steeds een gebruikelijke manier op de middelbare school. Leerlingen op de basisschool hoeven dat (nog) gelukkig niet: er zijn tenslotte veel leukere manieren om woordjes te leren!

In deze blog geef ik wat tips over het leren van tegenstellingen, zoals big – small, night – day, slow – fast, cold – hot etc.

1.Het liedje ´Open shut them (and other opposites)´ van Super Simple Songs is een goede start van de les.Voordat je het gaat zingen, oefen je eerst de woorden die in het liedje voorkomen. Dit kun je doen met deflashcards van www.supersimplelearning.com. Je kunt je gratis registeren en daarna werkbladen, flashcards en kleurplaten downloaden. Ook kun je hier de cd´s kopen of gedeeltes van liedjes beluisteren. De flashcards bij ´Open shut them´ zijn dus te downloaden en uit te printen.

2.Als je de woorden hebt besproken, ga je samen het liedje zingen. Geef de leerlingen een flashcard, die ze omhoog moeten houden als erover gezongen wordt. Of beeldt de gebaren uit (nog veel leuker!), zoals ´fast and slow´, ´big and small´ en ´loud and quiet´. Bij ´loud´ mogen de leerlingen uiteraard lekker hard meezingen!

3. Laat het liedje zien op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=RNUZBHlRH4Y.

4. Je kunt het nu nogmaals zingen, maar dan op een andere manier. Verdeel de klas bijvoorbeeld in tweeën, waarbij deoppositecards13 ene helft ´fast´ zingt en de andere helft ´slow´.

5. Beeldt een woord uit en laat de leerlingen raden welk woord het is of wat het tegenovergestelde ervan is. Je kunt ook leerlingen een woord laten uitbeelden.

6. Als je op deze link klikt, vind je een luisteroefening, waarbij leerlingen het juiste woord moeten omcirkelen. Print het werkblad uit en vertel de leerlingen dat jij een woord zegt en dat zij uit de drie plaatjes het tegenovergestelde moeten kiezen. Zorg dat je tien woorden voorleest die je hebt geoefend of waarvan je weet dat de meeste leerlingen ze zullen herkennen.  Bijv: Jij zegt ´fast´, de leerlingen omcirkelen het schildpadje want die is ´slow´.http://www.123listening.com/files/adjectives1_ccp3.php

7. Voor heel veel werkbladen, bordspellen, kaartspellen, puzzels en nog meer flashcards, verwijs ik je naar deze link:http://bogglesworldesl.com/opposite_worksheets.htm. Hier vind je alles wat je nodig heb voor dit thema, zowel voor oudere als jongere leerlingen.

opposites8. Op www.youtube.com heeft ELF Kids Videos een paar leuke filmpjes over ´opposites´. Ze dagen de kinderen uit om de woorden en zinnen ritmisch na te zeggen.

Met bovenstaande ideeën kun je wel twee lessen vullen. Dit thema leent zich uitstekend voor bewegend leren, dus geef je leerlingen ook de kans om dit te doen!

error: