Olaf & Giraf in Londen

In dit artikel lees je meer over het prachtige prentenboek ´Olaf & Giraf in Londen´. Het gaat over een jongetje dat droomt van een grote giraf, omdat hij zelf alleen een kleine knuffel heeft.

BESTEL: OLAF & GIRAF IN LONDEN

Samenvatting van het boek

Olaf droomt dat zijn grootouders in Londen zijn en een echte giraf tegenkomen. Deze giraf praat natuurlijk alleen maar Engels. Hij gaat samen thee drinken met opa en oma (met ´fairy cakes´ en ´scones with jam and cream´) en vraagt of hij mee mag op de boot terug naar Nederland, zodat hij Olaf kan ontmoeten. Omdat het op de boot best koud is, krijgt hij allerlei sjaals om zijn lange nek gebonden. Dan wordt Olaf wakker en blijkt het alleen maar een gekke droom te zijn geweest.

Het boek is prachtig vormgegeven met mooie tekeningen en duidelijke tekst. Alle Engelse tekst is vetgedrukt. Achterin staan twintig tekeningen die je in het boek bent tegengekomen, met de Engelse woordjes eronder, zoals seagull, fairy cake, painting, sun, bus & boat… . Ook kun je samen met je leerlingen het tellen tot twintig oefenen, want er zijn bijvoorbeeld three buses, six bags, eight seagulls, fourteen suns en eighteen helmets.

LEES OOK: REKENEN IN HET ENGELS (DEEL 1)

Op de allerlaatste pagina zie je nog een aantal belangrijke bezienswaardigheden van Londen, zoals de Tower Bridge en Saint Paul´s Cathedral. Als je heel goed zoekt, kun je Olaf vinden.

Dit boek is heel geschikt voor scholen die Engels willen gaan invoeren vanaf groep 1 of voor scholen die hier al mee begonnen zijn. Het boek is gewoon in het Nederlands, maar door de Engelssprekende giraf en de activiteiten achter in het boek, maken kinderen op een ongedwongen manier kennis met de Engelse taal en cultuur.

Luisterboek van Olaf en Giraf

Bij het boek kun je ook een cd kopen. Hierop wordt het verhaal op drie verschillende manieren voorgelezen. Mijn voorkeur gaat uit naar het derde verhaal, vanwege de extra geluiden en het mooie Britse accent van de giraf. Daarnaast kunnen de leerlingen met track 4 en 5 de woordjes leren en tot twintig tellen. Ook kunnen kinderen het boek zelf meelezen (of alleen de plaatjes kijken) terwijl ze luisteren. Als ze de banjo horen slaan ze de bladzijden om.

Bij de cd vind je een schriftelijke, Engelse uitleg over het maken van fairy cakes. Samen met je leerlingen bakken en tegelijkertijd woordjes als butter, apron, mixing bowl & weighing scale leren. Je kunt ook de vergevorderde of near-native leerlingen deze tekst (hardop) laten lezen.

BESTEL: DOELEN VOOR ENGELS VANAF GROEP 1

Interactieve leeromgevingolaf giraf

Niet alleen is er een prentenboek en luisterboek, er is ook een uitgebreide interactieve leeromgeving, waar leerlingen het verhaal kunnen bekijken en luisteren, kunnen oefenen met ´numbers´ en ´colours´ en de woordjes kunnen luisteren en nazeggen. Dit kan klassikaal, maar ook individueel. Zo kun je op verschillende manieren het Engels herhalen en oefenen.

Kortom: een bijzonder boek met prachtige tekeningen en een leuk verhaal. Wat mij betreft had er nog wel wat meer Engelse tekst in gemogen, maar ik heb begrepen van de uitgever dat er plannen zijn voor het uitgeven van het tweede Olaf & Giraf prentenboek! Daarmee komt er nog meer Engels aan bod en komen er ook nieuwe activiteiten in het online interactieve boek ‘Olaf & Giraf Interactive!’. Ik ben benieuwd!

Zo komt Engels op een heel natuurlijke manier dichterbij de belevingswereld van jonge kinderen.

Voor meer informatie en beelden, verwijzen we je naar de website van Olaf & Giraf. Wil je het boek bestellen? Dat kan via onze webshop!

BESTEL: OLAF & GIRAF EN DE GROTE PLONS

Tips voor extra activiteiten olaf giraf

– Bespreek vooraf de belangrijkste woorden, door samen met je leerlingen de voorkant van het boek te bekijken: ´What can you see? Who knows what animal this is? What is the boy wearing? What colours can you see? Look at the bird, it´s got a helmet on its head!´ etc.  Leerlingen mogen hierbij in het Nederlands antwoorden, maar het zal je verbazen hoeveel Engelse woordjes ze al kennen. Ook kun je gesloten vragen stellen, zodat ze alleen met ´yes´ en ´no´ hoeven te antwoorden: ´Is the boy wearing pyjamas?´, ´Has the giraffe got a long neck?´.

– Als je het boek voor een tweede of derde keer voorleest (of laat horen via de cd), betrek de leerlingen dan actief bij het verhaal door ze een opdracht te geven: ´Every time you hear the English word ´giraffe´ or the Dutch word ´giraf´, you stand up.´

– Na het voorlezen kun je met de woordjes achterin het boek aan de slag. Als je hier flashcards van maakt, zijn er diverse spelletjes mee te spelen.

LEES OOK: OLAF & GIRAF EN DE GROTE PLONS

– Laat de kinderen na het voorlezen hun allermooiste sjaal tekenen voor de nek van Giraf. Bespreek in het Engels de kleuren en de dots, stripes, stars of hearts die de leerlingen erop tekenen.

Met dit boek introduceer je Engels in de onderbouw op een laagdrempelige manier. Door de mooie vormgeving en de vele extra´s (cd, interactieve leeromgeving, eventuele vervolgboeken), heb je echt iets waardevols in je schoolbibliotheek.

error: