Friendship

Het thema van de kinderboekenweek 2018 is vriendschap, met als motto ´Kom erbij!´. Natuurlijk kunnen we dit thema prima verwerken in de Engelse lessen, dus in dit artikel geef ik je allerlei tips voor groep 1 t/m 8. Come and join in!

ONDERBOUW / MIDDENBOUW

Voorlezen

Frog finds a friend: In dit boek vindt Kikker een nieuw vriendje die hij voorstelt aan zijn andere vrienden en met wie hij graag speelt. Je kunt het boek ook eerst in het Nederlands lezen en een week (of paar dagen) later in het Engels. Zo weten de kinderen al een beetje waar het over gaat. Wil je het boek niet bestellen? Dan kun je er een mooi filmpje van kijken op YouTube.

This is our house: Een leuk verhaal over een jongetje dat graag alleen wil spelen met zijn zelfgemaakte kartonnen huisje. Hij stuurt iedereen weg, maar uiteindelijk kan hij er niet omheen: iedereen mag meespelen. De moraal is natuurlijk dat niemand wordt buitengesloten. Oftewel: ´Join in!´ . Een filmpje van het boek is te vinden op YouTube.

The ugly duckling: In dit verhaaltje probeert het lelijke eendje vrienden te worden met andere dieren, maar alleen de zwaan wil zijn vrind worden. Het verhaaltje wordt in dit filmpje voorgelezen. Als je het verhaal in de middenbouw gaat gebruiken, kun je dit bijbehorende werkblad downloaden.

Liedjes

Friends song van Singing Walrus: Een vrolijk liedje om de werkwoorden ´walk´, ´sit´, ´eat´, ´play´, ´read´ en ´watch´ te oefenen en natuurlijk ook uit te beelden. Oefen van tevoren de tekst en maak hierbij gebruik van gebaren. Zing het liedje eerst een aantal keer langzaam. Daarna laat je de video zien en mogen de leerlingen lekker meezingen en bewegen.

-Friends, Friends 123 Song: Een leuk liedje op een simpele melodie en met een eenvoudige tekst, ideaal om met de kleuters te oefenen. Eerst zing je het zelf en gebruik je veel gebaren, zodat de kinderen weten wat je bedoelt. Daarna proberen de kinderen mee te zingen en laat je het liedje natuurlijk op het digibord zien.

Will You Be a Friend of Mine Song: Een actief liedje om de volgende bewegingen te oefenen: hop, dance, clap & wiggle.

Activiteiten

– Download de gratis flashcards over ´feelings´ (van SuperSimpleOnline) en print er 2 of 4 per pagina.  Plak ze op donker papier en lamineer ze. Oefen de vocabulaire met de leerlingen, door regelmatig te vragen ´How are you?´, waarop ze kunnen antwoorden met `I´m happy´, ´I´m sad´etc. Geef steeds twee (of drie of vier) leerlingen hetzelfde kaartje en leg uit dat ze een vriendje gaan zoeken die zich hetzelfde voelt: ´You´re going to find a friend who feels exactly the same way as you do. If  you have got a card with the word ´hungry´, you will find a friend who is also hungry. You will walk around and meet a classmate. You will say: ´I´m hungry´. If your classmate says ´I´m happy´, then you go to the next classmate, because you haven´t got the same card. Do you understand? Let me show you how it works…´ Je doet de werkvorm voor met een leerling en laat de kinderen vervolgens zelf rondlopen. Je kunt deze activiteit een aantal keer herhalen.

– De leerlingen zitten in de kring. Eén leerling staat in het midden. Jij noemt steeds een feit, bijvoorbeeld ´Friends with a sister´, ´Friends with black hair´, ´Friends who are wearing something red´. Kinderen op wie dit betrekking heeft, steken hun hand omhoog. De leerling in het midden tikt tegen de hoge handen en telt daarbij in het Engels: ´one, two, three, four´. Jij (of de leerling) zegt vervolgens: ´There are four friends with a sister!´. Daarna mag een ander kindje in het midden. In plaats van de handen omhoog houden, kunnen kinderen ook gaan staan.

LEES OOK: ENGELS MATERIAAL 

MIDDENBOUW / BOVENBOUW

Filmpjes & liedjes

10 Differences Between Good Friends and Toxic Friends: Een filmpje over de verschillen tussen échte vrienden en vrienden die je eigenlijk niet wilt hebben. Geschikt voor gevorderde leerlingen of near-native speakers in de bovenbouw. Bespreek vooraf enkele (moeilijke) woorden die in het filmpje voorkomen en/of vraag aan leerlingen wat zij belangrijk vinden als het gaat om vriendschap.

Friendship soup recipe: In dit filmpje bespreken kinderen wat er nodig is voor een goede vriendschap. Deze ingrediënten worden gebruikt voor een ´friendship soup´. Woorden als ´respect´, ´honesty´, ´trust´ en ´having fun´ komen aan bod, maar natuurlijk ook de typische eenheden die je gebruikt als je kookt: ´gallon´, ´teaspoon´, ´cups´ etc.  wat vinden jouw leerlingen belangrijk in een vriendschap? Hoe zou hun soep eruit zien? Bij dit filmpje is een lesplan gemaakt, dus maak het jezelf gemakkelijk!

What makes a good friend?: Een liedje om de vocabulaire mee te oefenen. Vooral handig om de les mee te beginnen of mee af te sluiten. Is niet echt geschikt om mee te zingen, maar de belangrijkste woorden komen wel aan bod.

Learn to be a good friend: Leuk animatiefilmpje over vriendschap. Je kunt vooraf aan de leerlingen vragen wat zij belangrijk vinden in een vriendschap. Vervolgens kun je kijken of hun ideeën terug te vinden zijn in het filmpje.

I Am A Good Friend: Sla de eerste minuut van dit filmpje over. Daarna krijg je een langzaam liedje op rijm, met karaoke ondertiteling. Niet echt geschikt om enthousiast mee te zingen, maar wel om mee te lezen of om gewoon te luisteren. Vooral geschikt om de les mee te af te sluiten in de middenbouw.

Count on me (Bruno Mars): Prachtig liedje over vriendschap. Een compleet lesplan inclusief werkbladen, kun je downloaden in de webshop.

GA NAAR LESPLAN ´COUNT ON ME´ 

Activiteiten

– Download het gratis SpelenmetEngels-werkblad ´Find a friend who…´ met uitleg over diverse manieren om de kaartjes te gebruiken.
DOWNLOAD ´FIND A FRIEND´

– Geef de leerlingen dit werkblad met daarop tien multiple choice vragen over vriendschap. Je kunt de leerlingen de vragen individueel laten beantwoorden of in tweetallen, waarbij ze om de beurt de vraag en de drie antwoorden hardop lezen. Zo kunnen ze elkaar helpen met de betekenis en uitspraak. Is het te lastig? Bespreek dan van tevoren de moeilijke woorden m.b.v. flashcards of door de woorden te omschrijven.

– Kunnen jouw leerlingen al best goed Engels praten? Leg ze dan eens deze vragen voor, zodat ze die in tweetallen of kleine groepjes kunnen bespreken. Vragen als ´What is the best way to make new friends´ en ´Would you risk your life to save your friend?´ kunnen voor interessante discussies zorgen.

– Op www.thenedshow.com kun je veel inspiratie opdoen en materiaal downloaden, zoals ´friendship cards´ en zelf een ´friendship bracelet´ maken.

Woordzoeker

MATERIAAL VOOR IN DE KLAS

+ Op Sparklebox vind je mooi materiaal. Hieronder enkele links:
Poster  friendship
Cards to colour
Friendship words (A good friend is…)
Friendship wordmat (A good friend is…)

+ Op Elsa.support vind je o.a. een handige ´wordmat´ en mooie woordkaarten bij dit thema.  Klik op de afbeeldingen als je de site bezoekt en je kunt het materiaal gartis downloaden.
Kies enkele woorden die jij je leerlingen wilt aanleren, want het zijn er 126! Voor de onderbouw kies je bijvoorbeeld nice, kind, best, favourite, sweet, special & funny. Voor de bovenbouw kun je wat moeilijkere woorden kiezen, zoals caring, relaxing, optimistic, understandig & wonderful.  Print de woordkaarten uit en hang ze op in de klas. Je kunt er natuurlijk ook verschillende spelletjes mee doen.

LEES OOK: FLASHCARDS (DEEL 1)

+ Heb je een betaald account op www.twinkl.co.uk? Typ dan de zoekterm ´friendship´ in en je krijgt heel veel materiaal, waaronder PowerPoints, kaartjes en werkbladen.

Reacties zijn gesloten.

error: