We’re going on a bear hunt

Nu de derde week van het thuisonderwijs ingaat, passeren steeds meer leuke initiatieven de revue. Zoals bijvoorbeeld de berenjacht: zet een beertje voor je raam, zodat kinderen een leuke speurtocht kunnen doen als ze gaan wandelen. Hoeveel beertjes kom je tegen? Hoe zagen ze eruit? Waar stonden ze precies?

Berenjacht in het Engels

Deze berenjacht komt natuurlijk van het oorspronkelijk Engelse boek ‘We’re going on a bear hunt’ van Michael Rosen. Een prachtig prentenboek met veel herhaling en beweging, waardoor kinderen al snel worden uitgenodigd om mee te doen. Het is uiteraard te koop bij Bol.com, maar ook bij Practicum Educatief.

Omdat de meeste kinderen het boek al in het Nederlands kennen, is het een heel goed idee om aan de slag te gaan met de Engelse variant. De voorkennis is immers al geactiveerd (de inhoud is bekend) en de Engelse taal wordt zo spelenderwijs aangeleerd. In dit blog geef ik je allerlei ideeën om thuis, of straks weer op school, op Engelse berenjacht te gaan.

Voordat je gaat voorlezen

Voordat je het prentenboek gaat lezen of op YouTube gaat kijken, zorg je eerst voor plaatjes van de belangrijkste woorden die in het boek voorkomen. Dit zijn de woorden die kinderen zouden kunnen leren:

bear, bear hunt, catch, big, beautiful day, (not) scared, under, over, through, (long wavy) grass, (deep cold) river, (thick oozy) mud, (big dark) forest, (swirling whirling) snowstorm, (narrow gloomy) cave, nose, ears, eyes, door, upstairs, downstairs, bedroom, bed, covers

Er zijn verschillende sites waar je tekeningen of foto’s kunt downloaden, bekijk vooral wat het beste bij jouw manier van lesgeven en bij jouw groep past. Spelen met Engels heeft een compleet lespakket gemaakt, met flashcards, een dominospel, een bingospel, een bordspel, een memoryspel, een woordmat en werkbladen. Dit kun je voor €5,00 downloaden.

BESTEL: LESPAKKET ‘BEAR HUNT’

De sites hieronder zijn gratis en hier hoef je ook geen account voor aan te maken.

Met deze flashcards én met gebaren maak je duidelijk wat de woorden betekenen, zonder dat je Nederlands hoeft te praten. Bij ‘big’ doe je bijvoorbeeld je armen ver uit elkaar, bij ‘upstairs’ kun je letterlijk naar boven lopen (of net doen alsof) en bij ‘grass’ gebruik je je armen om het gras te laten zwiepen.

  •  Je kunt de woordjes op een grappige manier zeggen en vragen of jouw leerlingen het op precies dezelfde manier na willen zeggen: fluisterend, boos, bang, heel langzaam of heel hoog. Probeer de manier of intonatie aan te passen aan het woord. Bij ‘long wavy grass’ doe je bijvoorbeeld ‘loooooong, waaaaaaavy, graaaaass’.
  •  Hang de kaartjes op of verspreid ze in het lokaal (of in de huiskamer). Jij wijst één of twee kinderen aan en roept een woord (maak ook hierbij weer gebruik van gebaren). De kinderen lopen nu naar het juiste plaatje of ze wijzen het plaatje aan als je ze verspreid hebt liggen op tafel of op de grond.
  •  Bespreek de voorkant van het boek (deze vind je ook op internet als je het boek niet wilt bestellen). Stel vragen in het Engels, waarbij kinderen in het Nederlands mogen antwoorden: ‘Where do you think they’re going?’, ‘Is she happy?’, ‘How many children do you see?’, ‘What colour are his shorts?’, ‘is it a windy day?’ etc.

LEES OOK: VAN PRENTENBOEK NAAR ENGELSE LES, DEEL 1

Tijdens het voorlezen

Heb je het boek niet in huis of op school? Dan is er niemand die het beter kan voorlezen als de schrijver zelf. In dit filmpje vertelt Michael Rosen zijn eigen verhaal vol passie en inlevingsvermogen. Een ander mooi filmpje is deze van Cartoons for kids.

Zelf zou ik boek voorlezen en bovenstaande filmpjes in een tweede of derde les gebruiken om variatie in de herhaling aan te brengen. Bovendien kun je zelf het beste inspelen op de reacties van kinderen: gaat het te snel, te langzaam? Willen ze gelijk meedoen of eerst een keer luisteren?

  • Bij een tweede of derde keer voorlezen gaan kinderen natuurlijk de bewegingen meedoen: de voorzetsels over, under, through zijn makkelijk uit te beelden met je handen, maar hoe leuk is het om samen door een rivier te waden, door een woeste sneeuwstorm en door de modder?

Het eenvoudige liedje ‘We’re going on a bear hunt, we’re going to catch a big one, what a beautiful day, we’re not scared’ zal snel worden opgepikt en worden meegezongen. Doe het in eerste instantie langzaam en duidelijk.

Let op: de uitspraak van ‘bear’ is [bèr] en niet [bir]. Als je [bir] zegt heb je het namelijk over ‘bier’ en op bierenjacht gaan is iets heel anders 😊.

  • Bij een tweede of derde keer voorlezen is het ook leuk om te spelen met de flashcards of memorykaartjes. Zorg dat ze in de kring of op tafel liggen. Zo kunnen ze er naar wijzen als ze het woord horen. Of, bij een grote groep, geef ieder kind een flashcard en laat ze deze omhoog houden als ze hun woord horen.

LEES OOK: THE GRUFFALO

Na het voorlezen

Alles wat je in het Nederlands zou doen, kun je eigenlijk ook in het Engels doen. Denk aan knutselen, tekenen, nabespreken, uitbeelden of een andere activiteit. Het enige verschil is dat jij als leerkracht (of ouder) continu Engels spreekt

  • Heb je het lespakket van Spelen met Engels besteld? Doe dan eerst de bingo: Kinderen hoeven dan zelf nog niet te praten en je kunt de flashcards gebruiken als ze een woord niet meer weten. daarna kunnen ze memory, het bordspel of domino spelen, waarbij ze proberen de woordjes hardop te zeggen.
  • Met deze beertjes met nummers kunnen kinderen na het wandelen in het Engels tellen hoeveel beren ze zijn tegengekomen. Verder zijn er nog kleurplaten en een ‘how to draw a bear’ werkblad.
  • Plaatjes op volgorde leggen, kan met de ‘story sequencing’ cards van Sharing learnings (zet je printerinstellingen op 4 per pagina, anders kost het je erg veel papier) of met de story sequencing cards van Sparklebox. Deze kunnen kinderen zelf nog inkleuren. Als ze de kaarten op de (volgens hen) juiste volgorde hebben gelegd, kunnen ze het nakijken met deze handige ‘story map’.
  • Gebruik de flashcards om de woorden nogmaals te herhalen of om de woorden op volgorde te leggen. Geef een aantal leerlingen een kaart, zonder dat hun klasgenoten het zien, en laat ze het plaatje uitbeelden. De rest raadt wat er wordt bedoeld.
  • Bekijk en zing dit grappige liedje van The Kiboomers.
  • Such Fun heeft een superhandige poster gemaakt, waarbij je QR codes kunt scannen of gewoon met je muis op kunt klikken. Elke code heeft een leuk filmpje, liedje of spelletje.
  • Onderwijswereld biedt een gratis lespakket aan bij het Nederlandse prentenboek. Een groot gedeelte van de werkbladen zou je ook in het Engels kunnen doen.

BEKIJK: WERKVORMEN MET MEMORYKAARTJES

error: