Alphabet – het alfabet in het Engels

Er zijn genoeg liedjes over het alfabet te vinden op YouTube, maar helaas zijn ze voor de leerlingen in groep 6, 7 of 8 vaak veel te kinderachtig. Gelukkig heb ik een leuke rap gevonden: ABC Rap. Deze rap maakt gebruik van plaatjes, maar gaat wel vrij snel. Laat het twee of drie keer horen, zodat leerlingen op een gegeven moment hardop mee kunnen doen. Aan dit filmpje kun je een opdracht koppelen: hoeveel voorwerpen heb je onthouden? Schrijf zoveel mogelijk woorden op die je voorbij hebt zien komen (spelling is niet belangrijk, maar de eerste letter natuurlijk wel!). Een ander, niet zo kinderachtig liedje, is deze: Alphabet song. In dit liedje oefenen de leerlingen ook de uitspraak van elke letter.

Zo leer je het alfabet in het Engels

Na het kijken en luisteren van deze liedjes, geef je de leerlingen een blaadje met daarop het alfabet en de uitspraak van de letters.
Aan de hand van dit blaadje kun je de volgende spelletjes doen:

-Hangman (galgje): leerlingen roepen om de beurt een letter totdat het woord geraden is
-Leerlingen spellen hun voor- en achternaam
-Jij spelt langzaam een woord (dit woord kan Nederlands of Engels zijn, als de spelling van de letters maar in het Engels gebeurt!), de leerlingen schrijven mee. Wie weet als eerste welk woord er wordt bedoeld?
-Maak bingokaarten met daarop 16 letters. Deze kun je ihier downloaden: ALPHABET BINGO. Laat de leerlingen alleen of in tweetallen fiches op de letters leggen die jij één voor één opnoemt. Eerst een rij, daarna de hele kaart! Op deze website vind je overigens nog meer werkbladen van dit thema.alfabet in het engels
-Leerlingen tekenen letters op elkaars rug en moeten hardop raden welke letter er getekend wordt.

-In het boek ´Primary Communication Box´ van Cambridge University Press staat een geweldige opdracht voor het werken in tweetallen . Dit werkblad kun je hieronder downloaden, maar wel alleen voor eigen gebruik in de klas. Leerling A krijgt een rijtje met letters die hij moet voorlezen aan leerling B (´go from B to G, go from G to P´ etc.). Leerling B maakt zo een tekening door puntjes aan elkaar te verbinden. Daarna wisselen ze van beurt en maakt leerling A een andere tekening door te luisteren naar de letters van leerling B. Het is hierbij belangrijk dat de leerlingen niet gaan gokken of al verder gaan met lijntjes trekken (´ik weet toch al wat het wordt´). Leg van tevoren goed uit dat het gaat om de uitspraak van de letters en het luisteren naar elkaar.

DOWNLOAD WERKBLAD ´CONNECT THE DOTS´

-Op learnenglishkids vind je liedjes, filmpjes, online spelletjes en werkbladen over het alfabet. Er is een aantal ook geschikt voor de bovenbouw, dus neem een kijkje!alfabet in het engels

Houd er rekening mee dat de A, E en I, maar ook de J en de G voor de meeste leerlingen heel lastig zijn om te leren én te onthouden. Heel veel oefenen dus!

LEES OOK: ENGELS PRATEN IN DE BOVENBOUW DEEL 3

error: