The alphabet

Er zijn genoeg liedjes over het alfabet te vinden op YouTube, maar helaas zijn ze voor de leerlingen in groep 6, 7 of 8 vaak veel te kinderachtig. Gelukkig heb ik een leuke rap gevonden: ABC Rap. Deze rap maakt gebruik van plaatjes, maar gaat wel vrij snel. Laat het twee of drie keer horen, zodat leerlingen op een gegeven moment hardop mee kunnen doen. Aan dit filmpje kun je een opdracht koppelen: hoeveel voorwerpen heb je onthouden? Schrijf zoveel mogelijk woorden op die je voorbij hebt zien komen (spelling is niet belangrijk, maar de eerste letter natuurlijk wel!). Je kunt hieronder ook het gratis werkblad downloaden dat ik bij deze rap heb gemaakt.

DOWNLOAD: ALPHABET RAP

Een ander, niet zo kinderachtig liedje, is deze: Alphabet song. In dit liedje oefenen de leerlingen ook de uitspraak van elke letter en dat is handig als je tijdens de Engelse les woorden wil kunnen spellen. Als laatste is er nog het vrolijke liedje van Such fun: Alphabet song.

Oefenen met de uitspraak

Na het kijken en luisteren van deze liedjes, geef je de leerlingen een lijst met daarop het alfabet en de uitspraak van elke letter. Je neemt de uitspraak rustig door en je vraagt of leerlingen het na willen zeggen.

Met behulp van de lijst, of misschien al zonder de lijst, kun je de volgende spelletjes doen:

– Hangman (galgje): leerlingen roepen om de beurt een letter totdat het woord geraden is
– Leerlingen spellen hun voor- en achternaam
– Jij spelt langzaam een woord (dit woord kan Nederlands of Engels zijn, als de spelling van de letters maar in het Engels gebeurt!), de leerlingen schrijven mee. Wie weet als eerste welk woord er wordt bedoeld? Welke leerling durft een woord te spellen? Je kunt dit ook in tweetallen doen.
– Leerlingen tekenen letters op elkaars rug en moeten hardop raden welke letter er getekend wordt.
– Maak bingokaarten met daarop 16 letters. Deze kun je ook hieronder downloaden.  Laat de leerlingen alleen of in tweetallen fiches op de letters leggen die jij één voor één opnoemt. Eerst een rij, daarna de hele kaart! Op deze website vind je overigens nog meer werkbladen van dit thema.

DOWNLOAD: ALPHABET BINGO

– Op learnenglishkids vind je liedjes, filmpjes, online spelletjes en werkbladen over het alfabet. Er is een aantal ook geschikt voor de bovenbouw, dus neem een kijkje!
– Laat leerlingen woorden verzinnen met elke letter. Dit kunnen ze eventueel met elkaar vergelijken: hebben ze een uniek woord (bijvoorbeeld een woord dat niemand anders van het tafelgroepje heeft), dan krijgen ze een punt. Je kunt het werkblad hieronder downloaden:

DOWNLOAD: ALPHABET WORKSHEET

alfabet in het engels

Houd er rekening mee dat de A, E en I, maar ook de J en de G voor de meeste leerlingen heel lastig zijn om te leren én te onthouden. Heel veel oefenen dus!

LEES OOK: ENGELS PRATEN IN DE BOVENBOUW DEEL 3

error: