Griezelen!

Griezelen!

Het thema van de kinderboekenweek is dit jaar ´griezelen´. Waarschijnlijk heb je al heel wat materiaal verzameld voor in de klas, maar het is natuurlijk geweldig om dit thema ook te gebruiken in je Engelse les! Al eerder schreef ik een blog over Halloween, waarin ik verschillende tips geef over griezelen in de onder- en bovenbouw.  Maar er is natuurlijk meer:

Afbeeldingsresultaat voor go away scary monster

Onder- en middenbouw

-Het liedje ´go away´ van supersimple songs is op de simpele melodie van´if you´re happy and you know it´’ en is dus al snel mee te zingen. Flashcards van de vier enge wezens (Scary Monster, Spooky Vampire, Scary witch, Spooky ghost) vind je hier. Je kunt de plaatjes gebruiken om het liedje te introduceren en om het uiterlijk van de monsters te beschrijven. Via deze link kun je werkbladen uitprinten (eerst even gratis account aanmaken). Met de werkbladen kun je goed differentiëren (een gatentekst voor de kinderen die al een beetje Engels kunnen lezen, lijntjes trekken voor de kinderen die nog niet kunnen lezen, een masker maken en monsters tellen).

-Kleine kaartjes met allerlei verschillende monsters kun je hier downloaden. Het is een Word-document, dus je kunt nog aanpassingen maken. Onder de monsters staan werkwoorden als ´shout, eat, drink, swim etc., maar deze kun je vervangen door bijv. kleuren, getallen of namen.  Print de kaartjes 2x uit en plak ze op donker papier. Als je ze vervolgens lamineert, kun je er allerlei spelletjes meedoen, waaronder memory.   Afbeeldingsresultaat voor free printable book monsters

-Een gratis uit te printen boekje waarin kinderen leren tellen met behulp van monsters, zoals bijvoorbeeld ´7 little monsters visiting some chicks. 1 found the cows and then there were 6´. Je kunt het verhaaltje voorlezen en de leerlingen steeds het getal laten zeggen. Klik voor het boekje. Door het boekje regelmatig te herhalen, kunnen kinderen het uiteindelijk (gedeeltelijk) meezeggen. Misschien zelfs leuk om op een week- of maandsluiting op te voeren!

-De boeken van Winnie the Witch zijn goed te gebruiken bij het thema griezelen. Zoek je een ander prentenboek over dit thema (bijv. ´Room on the broom´ van Julia Donaldson), kijk dan eens op de site van notimeforflashcards. Hier staan 23 boeken inclusief een beschrijving van de inhoud.

-Als je de kleuren, getallen en lichaamsdelen al hebt geoefend, kun je de leerlingen monsters laten tekenen. Jij geeft opdrachtjes, leerlingen luisteren & tekenen. ´Draw a big red head´, ´Draw three green eyes´, ´draw two purple noses´ etc. Leerlingen vinden dit geweldig om te doen en iedereen krijgt een ander monster.

Midden- en bovenbouw

-Voor groep 5 & 6 is er een leuk filmpje over een jarig monster. Bij het filmpje hoort een werkblad. Het verhaal en de antwoorden bij het werkblad kun je hier downloaden, op de fantastische site van learnenglishkids. Hier staan ook nog twee liedjes: ´Monster bop´, ´The scary skeleton´ en ´Pizza and chips´, alledrie met werkbladen en tekst om uit te printen.

-Een filmpje vol met liedjes over monsters is ´Schoolies, stories of the dark´. Het is te lang om in één keer te laten zien (20 minuten), maar je kunt het verdelen in een paar liedjes en er vragen bij maken. Er zitten ook bekende liedjes tussen zoals ´Head shoulders knees and toes´ en ´Bingo´.

-Werkbladen m.b.t. monsters vind je op één van mijn favoriete sites: islcollective. Kies iets uit dat bij jouw groep past of differentieer door verschillende werkbladen uit te printen (eerst even een gratis account aanmaken).

Afbeeldingsresultaat voor monsters flashcards bogglesworld

-Met plaatjes kun je altijd veel input geven en spelletjes doen. Zorg dus dat je flashcards hebt en lamineer ze gelijk zodat jij en je collega´s er nog jaren mee kunnen doen. Wat dacht je van Flashcards van monsters en kleding of Flashcards van monsters & voorzetsels (kun je gelijk 2 thema´s combineren!). De voorbereiding kost even wat tijd (downloaden, printen & lamineren), maar dan heb je een heleboel kaarten voor verschillende spelletjes. Je kunt bijvoorbeeld een verhaal maken waarin een aantal van de plaatjes voorkomen. Je geeft de leerlingen een kaart en als ze hun plaatje horen in het verhaal, moeten ze gaan staan of de plaatjes op volgorde in de kring leggen of aan de muur hangen. Je kunt de kaartjes ook ophangen in het lokaal en de leerlingen verschillende opdrachten geven: ´Peter and tessa, find the monster in a long purple skirt! Who will be first?´

-Met deze kruiswoordpuzzel voor de bovenbouw kun je verschillende werkvormen uitvoeren. Allereerst kunnen leerlingen natuurlijk individueel of in tweetallen de puzzel invullen. Je kunt de puzzel ook als luisteropdracht toepassen door de clues weg te halen en ze zelf voor te lezen. Leerlingen vullen dan de antwoorden in. Een derde optie is om leerlingen in tweetallen te laten werken en er een spreekvaardigheidsopdracht van te maken: Kopieer het blad twee keer en vul op werkblad A de ene helft van de antwoorden in en op werkblad B de andere helft. Leerlingen gaan elkaar nu vragen stellen om erachter te komen wat ze moeten invullen op de lege plekken: Leerling A:  ´What´s two down?´, leerling B antwoordt door de clue te omschrijven (dus niet letterlijk het antwoord geven!): ´It´s a monster that comes out when the moon is full´. Als leerling A niet weet hoe hij dit moet spellen, kan leerling B hem helpen, omdat het antwoord op zijn kruiswoordraadsel staat ingevuld. Leerling A. ´I know it´s a werewolf, but how do I spell that?´.

-Nog meer worksheets over griezelen en Halloween voor de bovenbouw vind je hier. Mooie flashcards met verschillende monsters kun je hier downloaden.

Verder nog:

Een quiz voor de bovenbouw om klassikaal of in groepjes van drie te spelen, op het digibord of een computer.

Flashcards om zelf in te kleuren

Leerlingen schrijven zelf het einde van een spannend verhaal.

Heb je zelf nog leuke ideeën? Laat het me weten via info@spelenmetengels.nl of via www.facebook.com/spelenmetengels

2017-09-06T03:30:43+00:00