Valentine´s day

Valentijnsdag is een typisch Amerikaanse feestdag en is een heel klein beetje overgewaaid naar Nederland. Gelukkig maar een klein beetje, want de Amerikanen geven in deze tijd van het jaar zo´n 18 miljard dollar uit aan rozen, kaarten, etentjes, lingerie, cadeautjes en andere romantische zaken. Best jammer dat zoiets moois als de liefde zo commercieel wordt uitgebuit (besteed dat geld bijvoorbeeld liever aan échte liefdadigheid), maar ik doe er mijn voordeel mee tijdens de Engelse les! Hieronder wat ideeën om Valentijnsdag op school te vieren én tegelijkertijd Engels te leren.

BESTEL: THEMAPAKKET MY FAMILY

Voorlezen

Pete the cat: Valentine´s day is cool (midden- en bovenbouw). Klik op de titel voor de video op YouTube. Je kunt de kinderen er een mooie kaart bij laten maken. Download hier. Een ander leuk filmpje van Pete the cat op Valentijnsdag vind je hier. Hier is geen boek van, maar wel leuk om te kijken. 

-Frog in Love van Max Velthuijs (midden- en bovenbouw). Klik op de titel voor de video op YouTube. Voor de kinderen die het boekje al kennen en/of voor vergevorderde leerlingen, heb ik een werkblad gemaakt met vragen. Deze kun je voor het lezen geven. Je neemt de vragen samen door en de leerlingen gaan proberen er zoveel mogelijk te beantwoorden. Als het te snel gaat, geeft dat niets! Je hòeft niet alle antwoorden te hebben, als je maar oplet en je best doet.

DOWNLOAD VRAGEN BIJ ´FROG IN LOVE´ 

-Guess how much I love you. Klik op de titel voor het YouTube kanaal van deze boeken. Iedereen kent dit prachtige prentenboek wel in het Nederlands. Des te leuker om het ook in het Engels te introduceren, want de voorkennis van de kinderen is dan al geactiveerd. Practicum Educatief heeft dit boek nu in de aanbieding, maar heeft ook andere varianten zoals een kartonnen boekje met een knuffel. Let op: Met de code ‘spelenmetengels‘ krijg je 10% korting in deze online winkel.

-One zillion Valentines van Frank Modell (middenbouw). Klik op de titel voor een filmpje van iemand die het boek voorleest.

Froggy´s first kiss van Jonathan London (onder- en middenbouw). Klik op de titel voor een filmpje van iemand die het boek voorleest.

-The mysterious Valentine van Nancy Carlson (midden- en bovenbouw). Klik op de titel voor een simpele video op YouTube.

LEES OOK: VAN PRENTENBOEK NAAR ENGELSE LES

Zingen

-Het liedje Skidamarink kent vele varianten op YouTube. Die van supersimplesongs  en van KidsTV123 zijn is erg leuk voor de onder- en middenbouw, omdat het niet te snel gaat. De varianten  van Videogyan Kids of Muffin Songs gaan iets sneller en hebben Engelse ondertiteling. Daarom zijn ze meer geschikt voor de midden- en bovenbouw. Zelf heb ik een aantal gebaren bij het liedje verzonnen, zodat de tekst makkelijker beklijft. Klik op deze link voor flashcards en werkbladen bij dit liedje (knippen & kleuren, woordzoeker, gap fill songtekst, counting etc).

-De ´heart song for kids´ van The Kiboomers is een vrolijk liedje, dat door de eenvoudige melodie snel mee te zingen is. Er verdwijnt steeds een letter van het woord HEART en die moet je vervangen door een klap met je handen. Je kunt dit voor de bovenbouw een stuk moeilijker maken door voor elke verdwijnende letter een nieuw gebaar te bedenken. Bijvoorbeeld: H = clap, E = stamp, A = hands on your head, R = hands on your shoulders, T = jump.

-Voor de bovenbouw zijn er natuurlijk ook een modernere liedjes, zoals bijvoorbeeld deze Valentine´s Day Rap. Of kijk eens in de top 40 naar liefdesliedjes, zoek het liedje op YouTube en de tekst via google.

LEES OOK: ENGELSE LIEDJES (ZINGLISH)

Korte filmpjes

Google Doodle Valentine´s Day : een animatiefilmpje zonder tekst. Geschikt voor alle groepen. 

How kids see Valentine´s Day: Leuk filmpje met Engelse ondertiteling, waarin Britse kinderen vertellen over Valentijnsdag. Geschikt vanaf groep 5.

Small talk: Kids on Valentine´s Day: Amerikaanse kinderen worden geïnterviewd op straat over Valentijnsdag. Geschikt voor de bovenbouw.

Kids react to Valentine´s Day: Amerikaanse kinderen vertellen wat over Valenstijnsdag. Geschikt voor de bovenbouw.

-Een Amerikaans filmpje waarin het begrip Valentine´s day in een pittig tempo wordt uitgelegd, is ´Learn American Holidays, Valentine´s Day´. Omdat er behoorlijk wat moeilijke woorden worden gebruikt, is het aan te raden voor groep 7/8, mits leerlingen al een paar jaar Engels hebben gehad. Er is wel Engelse ondertiteling en sommige woorden worden linksboven in het filmpje uitgelegd, maar ook dat gaat vrij snel.

– Een kort en duidelijk filmpje is ´Saint Valentine´s day, history for kids´. Zeer geschikt voor de bovenbouw. Heb je grote niveauverschillen in je klas? Dan is het leuk om de vergevorderde leerlingen een aantal richtvragen te geven. Ik heb deze al voor je gemaakt! Neem de vragen vooraf door en bespreek de antwoorden na het kijken.

DOWNLOAD WERKBLAD BIJ VIDEO HISTORY FOR KIDS

-Een paar interessante feiten over Valentijnsdag vind je in ´Valentine´s day Facts & Statistics´. Ook dit filmpje gaat behoorlijk snel.

-Een filmpje dat wat langzamer gaat en dus ook geschikt is voor de middenbouw, is ´Valentine´s Day facts for kids´. Ik heb hier een aantal vragen bij gemaakt, zodat leerlingen bewuster naar de video zullen kijken. Neem de vragen vooraf door en bespreek de antwoorden na het kijken.

DOWNLOAD WERKBLAD BIJ VIDEO ´VALENTINE FACTS´

Flashcards

De Spelen met Engels-flashcards van het thema ‘feelings’ passen perfect bij dit thema. Voor de bovenbouw heeft Sparklebox ook mooie kaarten met typische Valentijn-woorden, zoals gift, love, chocolate en card. Deze vind je hier. Met deze woorden kun je verschillende spelletjes doen in de bovenbouw.  Bijv: Geef 1 leerling een omschrijving van een woord en een andere leerling het woord. Wie hoort bij elkaar? Of: je schrijft zelf een verhaal waarin alle woorden voorkomen. De leerlingen krijgen ieder een woord en moeten gaan staan als ze hun woord horen. Of: Print de woorden dubbel uit en laat de leerlingen memory spelen.

BESTEL: THEMAPAKKET MY FEELINGS

Werkbladen en puzzels

Bogglesworld : geschikt voor de bovenbouw (woordzoekers, kruiswoordpuzzels)
Anglomaniacy : geschikt voor midden- en bovenbouw (oefenen van woordjes op verschillende manieren)
En.islcollective: eerst een gratis account aanmaken en dan: downloaden maar! 
Learnenglishteens : leestekst voor de bovenbouw

Ik heb een Powerpoint gemaakt voor de midden- en bovenbouw. Leerlingen mogen een halve minuut naar een aantal Valentijnswoorden kijken. Vervolgens zien ze dezelfde woorden in een andere volgorde, waarbij er 1 ontbreekt. Welke is er weg? Download hier de Powerpoint. 

Gedichten schrijven

Laat de bovenbouw leerlingen korte gedichtjes schrijven in het Engels, nadat ze de hebben geoefend met de vocabulaire. Geef een aantal voorbeelden of geef een paar woorden die ze sowieso in hun gedicht moeten verwerken. Laat de onder- en middenbouw leerlingen zelf een Valentijnskaart maken. Wat dacht je van dit bijzondere gedichtje?

READ       SEE       THAT       ME

UP            WILL      I               LOVE

AND         YOU       LOVE      YOU

DOWN     AND       YOU        AND

Veel plezier en Happy Valentine´s Day!

BESTEL: THEMAPAKKET EASTER

error: