House

In deze blog geef ik je verschillende ideeën m.b.t. het thema ´house´ of ´home´.

1. Maak een poster van een huis met daarin de verschillende kamers (kitchen, living room, hallway, bedroom, bathroom, attic, garage) of vindt iets soortgelijks op internet, voor op het digibord. Zelf heb ik via Oxford University Press een prachtige poster weten te bemachtigen van de ´Happy House´ serie. Aan de hand van zo´n poster kun je de verschillende kamers in een huis oefenen, maar ook vragen stellen: ´Where is the television?´ ´It´s in the living room´. In de onderbouw kunnen leerlingen de kamers aanwijzen (waarbij je als leerkracht de kamer noemt: ´Can you point to the bathroom?´), in de midden- en bovenbouw kunnen leerlingen zelf de kamers noemen.

BESTEL: THEMAPAKKET ´MY HOUSE´

2. Teken een groot, leeg huis op A4-papier, wederom verdeeld in kamers. Of download het werkblad hier. De leerlingen krijgen allemaal een kopie van het lege huis. De leerkracht geeft opdrachten: ´Draw a table in the kitchen´, ´Draw a sofa in the livingroom´, ´Draw a toilet in the bathroom´. Benadruk hierbij dat het niet om de mooiste tekening gaat, maar om het begrijpen van de Engelse taal! Je kunt ook een aantal leerlingen een opdracht laten geven aan de rest van de klas. Kunnen jouw leerlingen al goed Engels spreken? Laat ze dan in tweetallen werken en elkaar om de beurt opdrachtjes geven.

BESTEL: WORSKHEETS MY HOUSE

Je kunt van deze opdracht ook een spreekvaardigheidsopdracht maken:
a. Geef de leerlingen één of meerdere figuurtjes (bijv. van het thema waar je op dat moment mee bezig bent. Op de foto zie je Saint Nicholas & Black Pete, maar je kunt een ´family members´ of ´animals´ gebruiken).
b. De leerlingen plakken deze figuurtjes in één van de kamers in hun huis. Om het moeilijker te maken, kun je ze nòg specifieker laten plakken: bijvoorbeeld on the table, behind the sofa, in the shower. Het is dan wel belangrijk dat de leerlingen de Engelse voorzetsels al kennen)
c. Nu gaan de leerlingen in tweetallen werken en proberen te raden waar de figuurtjes van hun klasgenootje zich bevinden: ´Is father / Saint Nicholas / the dog in the living room?´, ´Yes, he is / No, he isn´t´. Om de beurt stellen ze elkaar vragen en proberen ze er zo achter te komen waar elk figuurtje zich bevindt. Ook het vragen stellen moet van tevoren goed geoefend zijn!

3. Oefen de vocabulaire aan de hand van flashcards.
Deze vind je natuurlijk in de webshop van Spelen met Engels, maar je kunt ze ook via andere sites downloaden.
Sparklebox (mooie, grote en uitgebreide flashcards)
house1Mes-english (leuke flashcards, zonder woord)
Bogglesworld (grappige flashcards met monsters in de verschillende delen van het huis)

Wil je weten welke werkvormen je allemaal kunt doen met flashcards? Lees dan de volgende blogs:
Flashcards, deel 1 / Flashcards, deel 2 / Flashcards, deel 3 / Flashcards, deel 4

4. Wil je in de middenbouw een leuk liedje zingen over dit thema? kijk dan eens naar dit filmpje.
Ik heb bij dit liedje flashcards gemaakt van alle dieren die er in voorkomen en natuurlijk van alle kamers in het huis. Voordat je het liedje gaat zingen, vertel je een spannend verhaal aan je leerlingen (in het Engels uiteraard): namelijk dat er zoiets geks met je huis aan de hand was toen je gisteravond thuiskwam! Aan de hand van de plaatjes en op volgorde van het liedje, vertel je het volgende: ´When I came home last night, something really strange was going on! I walked into the kitchen and you know what? There was a kangaroo in my kitchen! Then I went to the hall and there was a hippo.´ etc. Leerlingen snappen al snel dat de eerste letter van het dier hetzelfde is als de eerste letter van de kamers in het huis en gaan dus raden.

De plaatjes leg je op volgorde op de grond in de kring of je hangt ze op aan de muur, zodat de leerlingen het goed kunnen zien. Als alle plaatjes liggen (of hangen), ga je langzaam het liedje zingen, terwijl je de plaatjes aanwijst. Daarna zing je het nogmaals en probeer je de leerlingen mee te laten zingen. De tekst vind je hier. Vervolgens laat je het liedje op het digibord zien en kunnen de leerlingen al echt een beetje meezingen. Zelf heb ik de tekst van tevoren uitgedeeld en samen gezongen. Er is bij dit liedje trouwens ook een leuk werkblad te downloaden!

5. Werkbladen
In de webshop van Spelen met Engels vind je een leuk setje met 6 opdrachten en werkbladen. O.a. een luisteropdracht, een tekenopdracht, een schrijfopdracht en een leuk klassikaal spel.

Andere werkbladen:
Answer the questions 
Reading (maak hier een gap-fill van of bedenk er zelf een aantal vragen bij)

LEES OOK: HOUSE ONDERBOUW

Reacties zijn gesloten.

error: