Zelfstandig werken in groep 7/8

De verschillen tussen leerlingen in één groep kunnen enorm groot zijn: De ene leerling heeft moeite met de basisvocabulaire, terwijl de andere leerling al hele Engelse zinnen kan schrijven. De ene leerling durft geen woord te zeggen, bang dat hij / zij een foutje maakt, terwijl de andere leerling moeiteloos een verhaal vertelt of een Engelse tekst leest. Je kunt de gevorderde leerlingen blijven uitdagen, zonder dat het je als leerkracht veel extra tijd kost, door hen zelfstandig online te laten werken. Hoe? Hieronder lees je een aantal tips.

BESTEL: COUNT ON ME

Via deze website kun je de ´Step to…´ werkboeken bestellen, inclusief cd en oefenexamen. Leerlingen kunnen hier in de les zelfstandig mee aan de slag en oefenen zo alle vaardigheden. Onder het kopje ´Kies je level en oefen´ vind je veel oefeningen per niveau (van First step tot Masters) voor zowel vocabulaire als grammatica. Geschikt voor kinderen die al Engels kunnen lezen.

Als leerlingen klikken op ´oefenen´ kunnen ze lezen, luisteren, spreekbeurten voorbereiden, hun woordenschat uitbreiden en grammatica leren. De uitleg is in het Nederlands. Geschikt voor groep 7/8.

Loxfordowl.jpgeerlingen kunnen zelf boeken lezen en tegelijkertijd luisteren. Je kunt een leeftijdscategorie kiezen, zodat je ook echt een verhaal krijgt dat aansluit bij jouw belevingswereld (fictie en non-fictie). Je moet je wel eerst gratis aanmelden. In het uitgebreide blog dat we hierover schreven, vind je een stap voor stap uitleg over het aanmaken van een account.

LEES OOK: LEZEN IN HET ENGELS, DEEL 1

Een site om vooral vocabulaire te oefenen. Je hoort de uitspraak van woorden (per thema) en kunt ook zelf woorden combineren en invullen.

Interessante korte video´s en leesteksten met foto´s over dieren, landen, mensen en de natuur. Eerst weer even een gratis account aanmaken. Helaas zijn er verder geen opdrachten bij. Je zult in dit geval als leerkracht dan tòch een werkblad moeten maken.

Een leuke site voor creatievelingen! Leerlingen kunnen hier hun eigen krant samenstellen. Met echt nieuws of verzonnen feitjes. Ze kunnen heel gemakkelijk zelf foto’s en teksten toevoegen. Wel eerst een gratis account aanmaken om alles op te slaan.

Een uitgebreide site met PowerPoints, spellen, video’s en werkbladen. Je kunt zoeken op ‘topic’, maar bijvoorbeeld ook een quiz doen of een online spelletje. Er is voor iedere leerling wel iets leuks en leerzaams.

LEES OOK: TIPS VOOR THUIS

Beschik je niet over voldoende computers? Dan kunnen de leerlingen ook in tweetallen of kleine groepjes (op de gang / in de hal) spelletjes spelen, zoals kwartet of memory (waarbij ze natuurlijk alleen Engels mogen praten). Je kunt ze een presentatie, werkstuk of webquest laten maken over iets dat met een Engels sprekend land te maken heeft. Ze kunnen Engelse boeken lezen, een verhaal schrijven of zelf een Engels (bord- of kaart-)spel bedenken dat ze aan hun klasgenoten kunnen uitleggen.

BESTEL: WHAT A WONDERFUL WORLD

Reacties zijn gesloten.

error: