Zelfstandig werken in de bovenbouw

De verschillen tussen leerlingen in één groep kunnen enorm groot zijn: De ene leerling heeft moeite met de basisvocabulaire, terwijl de andere leerling al hele Engelse zinnen kan schrijven. De ene leerling durft geen woord te zeggen, bang dat hij / zij een foutje maakt, terwijl de andere leerling moeiteloos een verhaal vertelt of een Engelse tekst leest. Je kunt de gevorderde leerlingen blijven uitdagen, zonder dat het je als leerkracht veel extra tijd kost, door hen zelfstandig online te laten werken. Hoe? Dat lees je hieronder:

Een overzichtelijke website, waarbij de vier vaardigheden duidelijk zijn verdeeld. Je kunt lees-, schrijf- en luistervaardigheid oefenen onder het kopje ´skills´, maar je kunt ook grammatica en vocabulaire aanleren m.b.v. filmpjes. Bij ´exams´ staan er tips over wat je vooraf, tijdens en na het examen kunt doen. Bij ´UK Now´ vind je leuke, up-to-date filmpjes en teksten met online opdrachten. Verder is er nog het kopje ´study break´ waar je o.a. een spelletje kunt spelen. De opdrachten zijn onderverdeeld in de niveaus van het ERK. Dit betekent dat je goed kunt differentiëren op bijv.  schrijfopdrachten of leesteksten.

Een handige website waar kinderen snel mee uit de voeten kunnen. Sommige filmpjes en liedjes zijn te kinderachtig voor groep 7/8, maar de ´video zone´ en ´short stories´ zijn zeker qua niveau voor veel leerlingen geschikt. Bij elk filmpje is wel een werkblad en je kunt ook online spelletjes spelen. Een leuke site voor bovenbouw leerlingen die nog niet zo ver zijn met Engels en bijvoorbeeld pas vanaf groep 5 of 6 Engelse les krijgen.

Via deze website kun je de ´Step to…´ werkboeken bestellen, inclusief cd en oefenexamen. Leerlingen kunnen hier in de les zelfstandig mee aan de slag en oefenen zo alle vaardigheden. Onder het kopje ´practice´ en dan ´grammar points´ vind je trouwens  veel oefeningen per niveau (van First step tot Masters).

Als leerlingen uit groep 7 en 8 klikken op ´oefenen´ kunnen ze lezen, luisteren, spreekbeurten voorbereiden, hun woordenschat uitbreiden en grammaticaoxfordowl.jpg leren. De uitleg is in het Nederlands.

Leerlingen kunnen zelf boeken lezen en tegelijkertijd luisteren. Je kunt een leeftijdscategorie kiezen, zodat je ook echt een verhaal krijgt dat aansluit bij jouw belevingswereld (fictie en non-fictie). Je moet je wel eerst gratis aanmelden. Klik vervolgens op E-books.

Een site om vooral vocabulaire te oefenen. Je hoort de uitspraak van woorden (per thema) en kunt ook zelf woorden combineren en invullen.

Interessante korte video´s en leesteksten met foto´s over dieren, landen, mensen en de natuur. Eerst weer even een gratis account aanmaken. Helaas zijn er verder geen opdrachten bij. Je zult in dit geval als leerkracht dan tòch een werkblad moeten maken.

Beschik je niet over voldoende computers? Dan kunnen de leerlingen ook in tweetallen of kleine groepjes (op de gang / in de hal) spelletjes spelen, zoals kwartet of memory (waarbij ze natuurlijk alleen Engels mogen praten). Je kunt ze een presentatie, werkstuk of webquest laten maken over iets dat met een Engels sprekend land te maken heeft. Ze kunnen Engelse boeken lezen, een verhaal schrijven of zelf een Engels (bord- of kaart-)spel bedenken dat ze aan hun klasgenoten kunnen uitleggen.

Download: HAPPY FAMILIES MY SCHOOL

Wil je meer weten over differentiëren? Kijk dan eens bij de workshop DIFFERENTIEREN. Ook in de meerdaagse VVTO-training besteden we aandacht aan dit onderwerp.

Reacties zijn gesloten.

error: