Geeft jouw school al een paar jaar Engels vanaf groep 1? Is vvto een bekend begrip en zijn bijna alle leerkrachten zelfverzekerd genoeg om Engels te geven? Dan zijn jullie toe aan de volgende stap, namelijk Real Clil: Content and Language Integrated Learning vanaf groep 1 tot en met 8. Afhankelijk van jullie didactische kennis en ervaring bestaat deze training uit twee of drie dagdelen (liefst verspreid over twee tot vijf maanden).

Tijdens deze meerdaagse training leer je meer over de theorie achter het vierfasenmodel en CLIL, waarbij je tegelijkertijd verschillende coöperatieve werkvormen voor de diverse groepen ervaart. Ook zie je filmpjes uit de praktijk, krijg je handige bronnen waar je materiaal kunt vinden en leer je hoe je Engels kunt combineren met de gangbare vakken en thema´s op school. We gaan een lessenreeks voorbereiden aan de hand van het CLIL-formulier, zodat je uiteindelijk tijd kunt besparen door Engels te integreren met andere vakken. Aan het eind van de training ontvang je een boekje, waarin je alle theorie nog eens rustig na kunt lezen en met inspirerend CLIL-materiaal.

De bedoeling is dat je tussen de bijeenkomsten door zelf aan de slag gaat in de praktijk. De training kan op maat worden gemaakt door er een bepaald thema in te verwerken. Bij de standaard training gaan we uit van het thema ´arts & crafts´.

Het team van De Bloeiende Betuwe was op zoek naar een coach die hen kon begeleiden bij het maken van CLIL-lessen. In eerdere workshops leerden wij al veel over de theorie van CLIL, maar we hadden er moeite mee om daadwerkelijk zelf een CLIL-les te ontwerpen. Wij misten praktische voorbeelden en liepen daardoor vast. Met als gevolg dat we CLIL steeds verder voor ons uit schoven. In een telefonisch gesprek met Lauren bespraken we de struikelblokken van het team. Al snel werd duidelijk dat Lauren heel veel praktijkervaring heeft (ook met CLIL) en dat zij iemand is die praktische ideeën met ons zou gaan delen. Iets wat wij nodig hadden! Lauren gaf aan dat ze ons goed kon helpen en ze kwam ook direct met een planning. Die paste precies bij onze hulpvraag.

De training voldeed absoluut aan onze verwachtingen! We kregen ontzettend veel tips en lesideeën. Lauren weet veel van de theorie en gaf ons echt de juiste informatie om CLIL-lessen te maken. We voelden ons allemaal al snel een stuk zekerder en ze heeft ons heel enthousiast gemaakt. Door de vele praktische voorbeelden die je gelijk toe kunt passen in de praktijk, hebben wij de training als zeer prettig ervaren.

Chantal Slager Kiewiet, OBS de Bloeiende Betuwe

“Ons team had vooral behoefte aan concrete handvatten om Clil vorm te geven binnen ons vvto-onderwijs. We hoorden van een andere school in Zwolle enthousiaste verhalen over de studiedagen van ´Spelen met Engels´ en besloten daarom contact op te nemen met Lauren. We hebben, in overleg, drie studiedagen gepland. De afwisseling tussen theorie en korte activiteiten/spelletjes was heel fijn. Deze werkvormen waren ook nog eens gelijk te gebruiken bij onze Engelse lessen.  

De CLIL-training overtrof onze verwachtingen. Dankzij Lauren durven veel collega’s de methode steeds meer los te laten. We gebruiken de methode(doelen) nu meer als leidraad i.p.v. als vaste methode. Op deze manier komt er automatisch ook meer ruimte voor Clil.

Lauren gaat uit van wat mensen al wél kunnen en probeert ons allemaal te inspireren en uit te dagen om nog meer mogelijkheden te zien. Dit hebben we als zeer positief ervaren . Daarnaast is Lauren voor en na de studiedagen ook altijd bereid om mee te denken. Fijn!”

Esther Overweg, CBS de Duyvencamp, Zwolle