Tips voor thuis (deel 3)

In dit blog deel ik activiteiten die je samen met je kinderen of leerlingen kunt doen om hun Engelse luister- en spreekvaardigheid te vergoten.

  1. Describe and guess

Kies een voorwerp dat je ziet in de keuken, huiskamer of tuin en omschrijf het zo goed mogelijk. Door er ook gebaren bij te gebruiken (zonder het letterlijk aan te wijzen natuurlijk), zul je zien dat jouw kind meer begrijpt dan je denkt. Bijvoorbeeld:  ‘It’s small, you can eat it, it can be red or green, it’s not a pear, it’s a fruit’ (apple) of ‘It’s very small, it can run very fast, it’s very strong, it’s an insect, it lives under the ground’ (ant).

Kinderen kunnen gewoon in het Nederlands raden, want ze zullen niet alle Engelse woorden weten die jij omschrijft. Als jij het wel weet, kun je antwoorden met: ‘That’s right! In English it’s called an ‘ant’’.

Gevorderde of oudere kinderen kunnen natuurlijk zelf ook een voorwerp omschrijven. Dat ze dan misschien half Nederlands-half Engels praten is geen probleem, het gaat erom dat ze het proberen!

LEES OOK: TIPS VOOR THUIS (DEEL 1)

  1. Step and say

Leg een rij met flashcards of plaatjes op de grond, waarvan je weet dat je kind / leerling de Engelse woorden wel zou moeten kennen. Maak een soort brug en doe alsof er een rivier is. Het kind moet de rivier oversteken door steeds op een flashcard te gaan staan en het woord te zeggen. Als hij het woord niet weet, moet hij terug naar het begin. Je geeft wél het juiste antwoord en vraagt of hij het wil herhalen.

Vervolgens doet hij nog een poging, weer vanaf de eerste flashcard. Nu komt hij vanzelf bij de kaart die hij net niet wist. Heeft hij het onthouden? Dan kan hij verder. Vergeten? Dan herhalen jullie samen het woord nogmaals, maar hij moet wel weer terug naar het begin. In hoeveel beurten haalt hij de overkant?

In een klas met leerlingen verdeel je de groep over drie of vier teams en kun je het spel buiten of in een gymzaal spelen. Als een leerling af is, mag de volgende klasgenoot uit zijn team het proberen. Welk team haalt als eerste een punt door de overkant te halen?

BESTEL: LESPAKKET WE’RE GOING ON A BEAR HUNT

  1. What’s the word?

Stop diverse flashcards of memorykaartjes in een (onzichtbare) doos of tas. Heb je meerdere leerlingen of kinderen? Laat de doos of tas dan rondgaan op een muziekje. Als de muziek stopt, pakt de leerling die de doos vast heeft, er een kaartje uit. Wat is het? Hij benoemt hardop het Engelse woord (gevorderde leerlingen maken een zin met het woord). Daarna gaat de muziek weer aan en wordt de doos weer doorgegeven.

Ben je met één kind? Dan kun je om de beurt de doos of tas vasthouden (je speelt dan zelf ook mee) of je zegt er steeds een rijmpje bij voordat er een nieuw kaartje wordt gepakt:
Shake shake shake the box (bag),
And then we pick a card
Shake shake shake the box (bag)
Let’s pick a card right now!

LEES OOK: TIPS VOOR THUIS (DEEL 2)

  1. Uno

Heb je het kaartspel ‘Uno’ thuis? Speel het eens in het Engels door hardop de kleuren en getallen te benoemen als je een kaart neerlegt: ‘green 1, blue 5, red 3 etc.’. Ook de pestkaarten kun je in het Engels benoemen, maar dat zal nog wel even oefenen zijn voor kleine kinderen:

– zelfde kaart (qua getal, kleur of symbool): a match
– stapel met kaarten: pile (draw a card from the pile)
– kaarten schudden: shuffle the deck of cards
– Beurt overslaan: skip a turn
– Andere kant op: reverse (clockwise / counter clockwise)
– 2 of 4 pakken: draw 2 / draw 4
– kleur kiezen: wild card

Nog meer speltaal vind je in dit blog.

BESTEL: FLASHCARDS CLASSROOM ENGLISH

  1. Time starts now!

Dit spel is voor oudere / gevorderde kinderen die al wat Engels kunnen schrijven. Roep een categorie en zet een timer van 1 of 2 minuten. Kinderen bedenken vervolgens zoveel mogelijk woorden binnen die categorie.  Als de tijd voorbij is, lezen ze hun woorden voor. Heeft niemand anders dat woord? Dan verdienen ze twee punten. Heeft iemand anders hetzelfde woord? Dan krijgen ze 1 of geen punt.

Met meerdere leerlingen kun je dit spel in tweetallen spelen: samen bedenken ze de woorden. Is er maar 1 kind, dan schrijft hij gewoon zoveel mogelijk woorden op. Geen competitie. Voor elk juist woord een punt. Spelling is niet belangrijk (tenzij je al op de middelbare school zit).

BESTEL: THEMAPAKKET MY HOUSE

error: