Shopping (deel 1)

Een leuk en herkenbaar thema voor leerlingen in de bovenbouw is ‘shopping’. In dit blog krijg je tips voor het geven van input met liedjes, filmpjes, rollenspellen en luister- en leesopdrachten. In een ander blog geef ik je tips om te oefenen met de input en tips voor spreekvaardigheid.

BESTEL: THEMAPAKKET SHOPS

Filmpjes & liedjes met vocabulaire

Town & city vocabulary and phrases – ELF Kids videos: Leuk filmpje waarin veel woorden voorkomen. Eerst wordt het woord genoemd, dan een werkwoord en dan een hele zin waarin het woord en het werkwoord voorkomen. Zo leren kinderen de woorden in een communicatieve context.

Shops and shopping – Francesco Favero: Mooi animatiefilmpje met prachtig Brits accent. Er wordt een verhaal verteld, waarin de diverse winkels voorkomen. Leuk om hier enkele vragen bij te bedenken: ‘What is David going to buy in the sports shop?, ‘What is Jenny going to buy at the chemist?’

Learn places to shop – Maple leaf learning: Leuk filmpje, waarin de winkels ritmisch worden genoemd. Moedig leerlingen aan om mee te doen.

Shops and place in town – JA Knox: Beetje saai en lang filmpje waarin de woorden twee keer worden benoemd. Je zou het leuker kunnen maken door vooraf een richtvraag te stellen: Hoeveel winkels kun je onthouden? Komt er een ‘pharmacy’ voor in het filmpje? etc.

Shop vocabulary – Class English Kids: Een video waarin leerlingen de woorden kunnen lezen en echte foto’s kunnen bekijken. Ook volgt er een zin over wat de winkel verkoopt. Er wordt niet in gesproken.

LEES OOK: SHOPPING (DEEL 2)

Shopping – Learnenglishkids: Liedje met Engelse ondertiteling. Bij het liedje kun je gratis werkbladen en de uitgeschreven tekst downloaden. Veel van de basiswinkels komen er in voor (baker, shoe shop, supermarket etc.).

Monster shopping trip – Learnenglishkids: Een animatiefilmpje met prachtig Brits accent en Engelse ondertiteling over een jarige monster. Wat zullen zijn vrienden voor hem kopen? Bij dit filmpje kun je gratis werkbladen en de uitgeschreven tekst downloaden.

Shopping is great 1 – Learnenglishteens: Leuk filmpje over Londen, ‘the shopping capital of the world’. Je kunt de werkbladen, antwoorden en de uitgeschreven tekst downloaden onder het filmpje. Zorg dat je eerst de voorkennis activeert en enkele woorden doorneemt. Het gaat best snel en het filmpje wordt niet ondertiteld.

Shopping is great 2 – Learnenglishteens: Eenzelfde soort filmpje als hierboven, maar dan meer gericht op ‘markets’. Ook hier kun je de werkbladen, antwoorden en ‘transcripts’ downloaden onder het filmpje.

Christmas shopping – Learnenglishteens: Ga jij met dit thema aan de slag in december? Bekijk dan dit leuke filmpje over de winkels in Londen rondom Kerst. Je kunt de werkbladen, antwoorden en de uitgeschreven tekst downloaden onder het filmpje. Zorg dat je eerst de voorkennis activeert en enkele woorden doorneemt. Het gaat best snel en het filmpje wordt niet ondertiteld.

LEES OOK: GIVING DIRECTIONS

 Filmpjes met dialogen

At the shop – Learnenglishteens: Geweldig filmpje (A1 niveau) om samen met de klas te kijken en daarna hardop te oefenen. Gemma gaat naar de winkel en voert een dialoog met de shopkeeper. Eerst zie je de dialoog, daarna zie je de tekst van Gemma en geeft de shopkeeper antwoord. Leerlingen lezen de tekst dan hardop. Bij de derde keer zijn er gedeelten van de tekst weggelaten en is het de bedoeling dat leerling nog steeds hardop de tekst kunnen uitspreken.

Bij dit filmpje zijn handige werkbladen om gratis te downloaden, de antwoorden en de uitgeschreven tekst.

Buying new shoes – Learnenglishteens: Eenzelfde soort filmpje als hierboven alleen op A2 niveau. Leerlingen spreken de tekst van Sam hardop uit. Leerkrachten die de vvto-training van mij hebben gevolgd, zouden deze dialoog kunnen herkennen, want mijn leerlingen konden dit perfect naspelen in één van de voorbeeldfilmpjes die ik liet zien.

Ook bij deze video zijn werkbladen, antwoorden en de uitgeschreven tekst te downloaden.

Shopping at the supermarket – Everyday English: De beelden zijn een beetje saai, maar de dialoog is wel handig. Leerlingen kunnen meelezen. Bij een tweede of derde keer kijken, kun je het geluid uitzetten en leerlingen de dialoog hardop laten lezen (verdeel de klas in vier teams of kies vier leerlingen uit).

Shopping for clothes – Learn English Hamza: De stemmen klinken nogal digitaal, maar het is een helder rollenspel met Engelse ondertiteling. Alle zinnen worden twee keer gezegd, zodat leerlingen het een tweede keer kunnen herhalen. Eenzelfde soort ‘digitaal’ dialoog, maar dan in de ‘shoe shop’, vind je hier: ‘Shopping at shoe store conversation’

Basis English dialogue shopping for clothes – Easy English conversation : Korte dialogen met een klein accent. Eerst zien en horen leerlingen de zinnen, daarna zien ze ook een animatie erbij. Geschikt voor kinderen die nog niet zoveel ervaring hebben met Engels.

BESTEL: THEMAPAKKET GIVING DIRECTIONS

Korte luister- en leesopdrachten

Shopping for clothes – LearnEnglishteens: Korte, heldere dialoog met Brits accent. Inclusief werkblad, antwoorden en uitgeschreven tekst.

Shopping signs and notices – LearnEnglishteens: Korte leestest (A2 niveau) waarbij leerlingen informatie weten te halen uit bepaalde teksten. Je kunt hier het werkblad downloaden. De antwoorden vind je hier. Leerlingen kunnen de opdrachten bij deze tekst ook online maken.

Shopping – Learnenglishteens: Woordenschat opdracht. Leerlingen kunnen dit online maken of met een printable werkblad. Je vindt de antwoorden hier.

Shopping for clothes – Cambridge: Eenvoudige online luisteropdracht (niveau A1). Je hoort steeds kort stukje tekst, waarbij je één vraag beantwoordt.

Shopping in a department store – Cambridge: Online leesopdracht. Leerlingen lezen de tekst en beantwoorden vragen (niveau B1-B2).

LEES OOK: KORTE ENGELSE FILMPJES VOOR DE BOVENBOUW

Lesmateriaal

Spelen met Engels heeft een uitgebreid lespakket bij dit thema, maar je kunt de flashcards, spellen en werkbladen ook los bestellen. Bij de werkbladen vind je o.a. twee rollenspellen en veel spreekvaardigheidsopdrachten.

Price tags – Sparklebox: Leuke kaartjes om te gebruiken als je een rollenspel gaat spelen.

Food providers posters – Sparklebox: Waar koop je bepaalde producten?

Shopping lesplan met enkele werkbladen – Teaching English: Overzichtelijk lesplan met materiaal dat ook voor online onderwijs te gebruiken is.

Shopping is great – Teaching English: Passend lesplan en extra materiaal (o.a. bingo) bij de filmpjes ‘Shopping is great 1 & 2’.

BESTEL: LESPAKKET PREPOSITIONS

error: